07-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kimyon Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri

Orjinal Adı Cuminum cyminum
Maydanozgiller familyasındandır Anayurdu Akdeniz havzası ile Mısır olan kimyon, ülkemizde Orta Anadolu'da Eskişehir ve Konya dolaylarında üretilir 15-60 cm boylanabilen, biryıllık duyarlı otsu bitkidir Hafif kokulu, elips biçimli şerit gibi yaprakları, yaz mevsiminde şemsiyeler oluşturarak açan beyaz ya da pembe çiçekleri vardır Bu çiçekler olgunlaştığında, kimyon adıyla baharat olarak kullanılan iğ biçiminde ve genelde ikiye bölünen yapıda sarımsı esmer renkli tohumlar verir
Güneşli ve kısmen gölgelik yerleri; suyu iyi akıntılı ve bitek toprakları seven kimyon
bitkisi, ilkbaharın sonlarında, ılık günlerde ekilen tohumlarıyla çoğaltılır Kimyon tohumlarında % 2,5-4 oranında sabit ve karvon adı verilen uçucu yağ, tanen ile reçine bulunur Avrupa ülkelerinde ekmek, kurabiye, peynir, bazı likör türleri ve etli yemeklere çeşni vermesi için sıkça kimyon tohumu katılır
Kimyon Türk mutfağında da, köfteye konur Parfüm endüstrisi ve veterinerlik ilaçlarında kimyon tohumundan elde edilen yağ kullanılır Kimyon, ülkemizin tarımdaki dışsatım ürünlerinden biridir
Tibbi Etkileri ve Kullanımı
Romalılar döneminden beri bedene yararlı etkileri bilinen ve kullanılan kimyonun tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece sıralanabilir:
• Midevidir: iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır
• Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür
• Diyareyi hafifletici etkisi vardır
• İdrar söktürücüdür
• Sinirleri uyarır
• Terletici etkisi de bulunmaktadır
Bu etkilerinden yararlanılmak üzere yaz mevsiminde bitkinin çiçek şemsiyeleri tam olgunlaşmadan önce kesilip alınır Bunlar gölge ve havadar bir yerde kurutulur Yere serilen bir kağıdın üzerine bu şemsiyeler başaşağı edilip silkelenir Böylece toplanan olgun tohumlar ya da piyasadan satın alınan kimyon tohumlarından 1-2 tatlı kaşığının üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp kabın üzeri kapatılarak 10-15 dakika süreyle demlendirilir Bu şekilde elde edilen infüzyondan günde iki kez sabah ve akşam yemeklerinden önce birer bardak içilir
|
|
|