Çam Balı Faydaları |
07-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çam Balı FaydalarıÇam balının oluşumu iki aşamada gerçekleşir: 1 Aşama -Önce, basra denilen canlı, onbinlercesi ****raya gelerek topraktan ağacın gövdesine tırmanır ve orada yaşamaya başlar Bu sırada ağaçların cephelerinde beyaz pamuk benzeri tomarlar meydana getirirler Bu, insan gözüyle kolayca görünür Yaz aylarına, Ağustos’ a doğru basra canlısı çam ağacının özünden elde ettiği ettiği beyaz ve renksiz bir salgı oluşturur Bu salgı ağacın gövdesinde ince bir ip gibi sallanır 2 Aşama: Kovana bal taşıyacak arılar çam ormanlarında dolaşır ve yukarıda bahsedilen, çam ağaçlarının gövdesindeki çam özlü salgıyı alırlar Arılar, bünyesindeki salgılarla bu ham haldeki çam balını işleyip kovana taşır Peteklerdeki gözlere işçi arılar tarafından yerleştirilir Dünyadaki çam balı üretimin %90′ı Türkiye’de yapılmaktadır Kalitesi, aroması ve içerdiği zengin besin maddeleriyle Türk Çam Balına yurt dışından büyük bir talep vardırÇam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilmesidir Bu nedenle pazarlaması da kolaydır Rengi çiçek ballarının ekseriyetinden daha koyudur Besin değeri ****z daha düşük olmakla birlikte, özellikle boğaz rahatsızlıklarına çok iyi gelir Çam balı, kristalizasyona dayanıklılığı ve önleyici özelliği ile, tıpta ve gıda sektöründe çeşitli ürünlerde (örneğin dondurmalarda) bir doğal katkı maddesi olarak geniş bir kullanım alanına, ve önemli ihracat potansiyeline sahip bir üründür Ülkemizin akciğeri sayılan zengin orman bölgelerinin doğal ürünüdür Çam balı diğer balların aksine çiçeklerden toplanan nektarlardan değil, arıların çam ağaçları üzerinde oluşan reçineleri işleyerek elde ettikleri salgı balı türüdür Öncelikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilir İlkbahar - sonbahar aralıklarında işlenir Koyu bulanık *****rengi renkte, keskin bir tadı ve çam ağacına özgü rayihası vardır Çam balının solunum yollarına, sindirim sistemine olan olumlu etki ve faydaları tıpta kabul görmüştür Her sabah bir bardak ılık su ile karıştırılarak aç karnına içildiğinde, kilo verdirme özelliğine sahiptir |
|