Arı Sütünün Etkileri |
07-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Arı Sütünün EtkileriJaponya’da National Fisheries Üniversitesi’nden Nagai ve arkadaşları, bal arısı ürünlerinden “bal, arı sütü ve propolis”in antioksidan tesirini araştırmışlar, bu tesirin saf bal ve propoliste, arı sütüne göre daha fazla olduğunu, hücre için toksik olan serbest radikallerin (süper oksit radikali gibi) uzaklaştırılmasında ise, propolis ile arı sütünün en tesirli olduğunu göstermişlerdir Japon araştırmacı Oka ve arkadaşları bir çalışmada farelerde 1 g/kg dozda ağızdan verilen arı sütünün tesirlerini inceleyerek, neticede arı sütünün mast hücrelerinden antijene spesifik igE yapımını ve histamin serbestleşmesini baskıladığını, dolayısıyla alerjik reaksiyonların engellendiğini, makrofaj fonksiyonlarının ve hücre cevabının da düzeldiğini, dolayısıyla otoimmünitenin iyileştiğini göstermişlerdir Arı sütünün yan tesirleri İnsan üzerinde yapılan ilmî çalışmalarda, çok nadir de olsa, arı sütüne bağlı olarak astım, anafilaksi ve ölüm, eozinoflik gastroenterit, hemorajik kolit ve kontakt dermatit vak’aları bildirilmiştir Burada en önemli faktör muhtemelen kullanılan arı sütünün dozu ve preparatın şeklidir Görüldüğü üzere bal arısının önemli ürünlerinden biri olan arı sütü ile ilgili bilgiler henüz yeterli değildir Bilhassa insan üzerindeki yararları ve yan tesirleri yeterince araştırılmamıştır Mevcut araştırmalar ümit vaad etmekle birlikte, tam bir ilâç olarak kullanıma girmemiştir Bu yüzden yüksek dozlarda ve enjeksiyonla alınması tehlikeli olabilir Ancak düşük dozlarda ve gıda şeklinde balla karışmış durumda alınmasında fayda vardır Halk tabiriyle; “Fazlası zarar, ortası karar, azı yarar” düsturunu göz önünde bulundurarak, Rabb’imizin arı vasıtasıyla bizleri sunduğu bu nimetin gerçek değerinin ve şifa yönünün tam anlaşılması için ilmî zemini iyi hazırlanmış geniş çerçeveli yeni çalışmalara ihtiyaç vardır |
|