Mehmetçiğin Hakkı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mehmetçiğin HakkıSakarya Meydan Savaşı zaferle sona ermiş, Gazi Ankara’ya dönüyormuş Karşılama törenine katılan halk, Gazi geçtikçe alkış tutuyor ve arkasından büyük bir alay halinde ilerliyorlarmış![]() Meclis binasının önüne gelinmiş, Gazi bakmış ki alayın başında bulunanlar yukarıya doğru yol almakta Meğer bu tören şöyle düzenlenmiş: “Cemaat” halinde Hacı Bayram Veli’nin türbesine gidilecek, onun “yüksek maneviyatının yardımıyla” kazanılan bu büyük zafer için orada dua edilecek, sonra meclise dönülerek nutuklar okunacak![]() Gazi: -Öyle şey olmaz, yurt toprağını karış karış kanını akıtarak ve canını vererek savunan Mehmetçiğin hakkını ben evliyalara kaptırmam! Deyip doğruca meclis binasına sapmış ![]() Atatürk böyle bir davranışta bulunmasının gerekçesini ise şöyle açıkladı: -Kimileri benim bu davranışıma kamunun inancını inciten yersiz bir davranış gözüyle bakmış olabilirler; ama ben, hele yurdun savunmasında, güvenilecek gücün evliyaların, yatırların “maneviyatı” olamayacağını hatırlatmayı artık zorunlu bulmuştum ![]() Hadi BESLEYİCİ, Atatürk’ü Anlamak, s 123-124
|
|
Mehmetçiğin Hakkı |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mehmetçiğin HakkıKimileri benim bu davranışıma kamunun inancını inciten yersiz bir davranış gözüyle bakmış olabilirler; ama ben, hele yurdun savunmasında, güvenilecek gücün evliyaların, yatırların “maneviyatı” olamayacağını hatırlatmayı artık zorunlu bulmuştum ![]() * Teşekkürler ![]() Özlü bir paylaşımİşte bu yüzden hep bireysel aşk peşinde olmamalıyız ![]() ![]() Mehmetçik biz aşk yaşayalım diye ölmedi ![]() ![]() Vatana karşı asli vazifelerimiz öncelikli ![]() Bu da topluma hizmet
|
|
|
|