Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bombaladı, rizeyi

Rizeyi Kim Neden Bombaladı?

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Rizeyi Kim Neden Bombaladı?

Şapka Kanunu'na en büyük tepki verilen bölgelerden Biri de Karadeniz'di

Şapka giymek istemedikleri için üzerlerine ateş açılan Rizeliler isyan ettikleri gerekçesiyle, Hamidiye Kruvazörü'nden atılan bombaların hedefi oldu Yıl 1925 Rize'şapka takmadıkları için 8 kişi idam edildi

Rize’ye yapılan ve iki gün süren top atışının üstüne Rize’ye gezici İstiklal Mahkemesi gelir ve 143 kişi yargılanır Bir günlük yargılama sonucu, 8 kişi idam cezasına; 14 kişi 15’er yıl, 22 kişi 10’ar yıl,19 kişi 5’er yıl, kalanlar da değişik hapis cezalarına çarptırılır Bir günlük yargılama ve adalet(!) İdamlar hemen infaz edilir

Peki, Rize ne yapmıştı ki toplarla terbiye(!) edilmeye, hizaya getirilmeye çalışıldı? Rize’nin suçu neydi ki “atma Hamidiye din kardeşiyiz”demesine bile aldırış edilmemiş ve Rize’ye yağan top yağmuru iki gün sürmüştü Üstüne üstlük top yağmurunda ölen ve yaralananlar yetmemiş gibi 8 kişi daha idam edilmiş, 55 kişi de farklı hapis cezalarına çarptırılmış Neden ve niçin? Dün bu sorular sorulmuş mu ya da sorulabilmiş mi?

Yıllar sonra bu bombardıman hadisesi türkülere konu olacaktır

“Atma Hamidiye atma din kardeşiyiz"

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com