|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bin, huzeyfe, peygamberimizin, sevgili, sırdaşı, yemân |
![]() |
Sevgili Peygamberimizin Sırdaşı: Huzeyfe Bin Yemân |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgili Peygamberimizin Sırdaşı: Huzeyfe Bin YemânHuzeyfe bin Yemân hazretleri şöyle anlatıyor: "Hendek savaşının en şiddetli safhaya ulaştığı bir sırada, bir gece yarısı Eshâb-ı kirâmdan bir grup olarak Resûlullahın yanında idik ![]() ![]() ![]() Ok ve taş atma Bu sırada müşrik ordusu, telâşa kapılıp, kendi aralarında anlaşmazlığa düşmüşlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() - Git şu kavim ne yapıyor bir bak! Yanıma dönüp gelinceye kadar onlara, ok ve taş atma ![]() ![]() ![]() Resûlullahın bu sözlerinden anladım ki, bana hiç bir zarar gelmeyecek ![]() ![]() - Allahım, onu önünden, ardından, sağından, solundan, üstünden, altından koru! Müşriklere doğru yürümeye başladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen aklıma Ebû Süfyân'ı orada öldürmek geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra kendimde kuvvetli bir cesâret buldum ![]() ![]() ![]() ![]() - İçinizde gözcüler ve casuslar bulunabilir, dikkat ediniz, herkes yanındakinin kim olduğuna baksın! Herkes yanında oturanın elini tutsun! Durulacak yerde değilsiniz Ebû Süfyân, aralarına bir yabancının girdiğini sezer gibi olmuştu ![]() ![]() ![]() - Ey Kureyşliler, siz durulacak gibi bir yerde değilsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müşrik ordusu perişan bir hâlde toplanıp, Mekke'ye doğru hareket etti ![]() ![]() Müşrik ordusu çekip gidince, ben de Resûlullahın yanına döndüm ![]() ![]() - Resûlullaha haber ver ![]() Resûlullahın yanına geldiğimde, bir kilim üzerinde namaz kılıyordu ![]() ![]() Huzeyfe bin Yemân, Eshâb-ı kirâm arasında Peygamberimizin sırdaşı olmasıyla meşhurdur ![]() ![]() ![]() Eshâb-ı kirâm arasında çok sevilir ve ayrı bir itibar gösterilirdi ![]() ![]() ![]() Lâzım olanı bildirdik O ve Ebû Hüreyre buyurdular ki: - Server-i âlem, âlemin yaratıldığı zamandan, yok olacağı güne kadar, olmuş ve olacak şeyleri bize bildirdi ![]() ![]() ![]() Hazret-i Huzeyfe, Peygamber efendimizin sağlığında Hendek'ten sonraki savaşların hepsine katıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihâvend savaşında Nu'man bin Mukarrin şehîd olunca, İslâm sancağını Huzeyfe eline alarak Hemedân, Rey ve Deynura'yı fethetmiştir ![]() ![]() Hazret-i Ömer yeni bir vâli ta'yîn ettiği zaman, oranın halkına mektup yazarak, "Yeni vâli, âdâletle hükmettiği müddetçe; siz de onun emirlerine uyunuz" derdi ![]() "Ey Nusaybin halkı! Bu gönderdiğim vâlinin, bütün emirlerine uyun ![]() ![]() Nusaybinliler, karşılamaya çıktılar ![]() ![]() ![]() ![]() - Hazret-i Ömer'in emirleri, başımız üzerine! Sen de hoş geldin, safâ geldin ![]() ![]() Yeni vâli tebessüm ederek şu cevabı verdi: - Aranızda kaldığım müddetçe sizlerden; sâdece, kendimin ve hayvanımın yiyeceğini istiyorum ![]() ![]() Duâ eden kurtulur O şehirde, epeyce müddet bulundu ![]() ![]() ![]() - Ey Mü'minler! Fitne, önce kalblerde filizlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Yâ "Huzeyfe! Fitneden nasıl kurtulabiliriz? - Duâ eden, kurtulur ![]() - Ne zaman duâ edelim? - Namazdan sonra ![]() ![]() Hazret-i Huzeyfe, Medâyin şehrinde uzun müddet vâlilik yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emir üzerine hazırlandı, helâllaştı, vedâlaştı ve yola çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() Yan yana geldiler ve selâmlaştılar, kucaklaştılar ![]() - Sen, benim kardeşimsin ![]() ![]() Cenâzesini niçin kılmadın? Hazret-i Ömer halîfeliği zamanında Huzeyfe'nin bir cenâzenin namazını kılmadığını görerek, ona sordu: - Niçin cenâze namazını kılmadın? Resûlullahın sırdaşı Hazret-i Huzeyfe dedi ki: - Resûlullah efendimiz, bana o kişinin münâfık olduğunu açıklamıştı ![]() ![]() - Allahın Resûlü münâfıklar arasında Ömer'i de saydı mı yâ Huzeyfe? - Hayır, yâ Ömer ![]() - Peki memurlarım arasında münâfık var mı? - Sadece bir tane var ![]() ![]() Huzeyfe hazretleri, Hazret-i Ömer'in bütün ısrârına rağmen ismini söylememiştir ![]() ![]() Bundan sonra Hazret-i Ömer, Huzeyfe'nin gitmediği cenâzeye gitmemiştir ![]() ![]() Birgün Hazret-i Ömer, huzurunda bulunan ba'zı Eshâb-ı kirâma sordu: - Resûlullah efendimizin fitne hakkında olan sözü hatırında olan var mı? İçlerinden Huzeyfe dedi ki: - Ey mü'minlerin emîri! Peygamberimizin bu konudaki sözü aynıyla benim hatırımdadır buyurdu ki, "Kişi ailesinden, malından, çocuklarından ve komşusundan dolayı fitneye düçar olur ![]() ![]() - Maksadım o değil, deniz gibi dalgalanacak fitneyi soruyorum ![]() - Ey mü'minlerin emîri! Senin için endişelenecek bir şey yok ![]() ![]() Kapı kırılacak mı? - Yâ Huzeyfe! Bu kapı kırılacak mı, yoksa açılacak mı? - Ey mü'minlerin emîri! O kapı kırılacak ![]() Bu cevap üzerine Hazret-i Ömer: - Desene ümmet-i Muhammed kıyâmete kadar bir araya gelemeyecek! diyerek üzüntüsünü dile getirdi ![]() Daha sonra Huzeyfe'ye o kapının ne olduğu sorulduğunda şu cevabı vermiştir: - O kapı Hazret-i Ömer idi ![]() Hazret-i Ömer'in bunu bilip bilmediği sorulunca da: - Akşam ve sabahın olacağını bildiği gibi biliyordu, cevabını vermiştir ![]() Nitekim daha sonra Hazret-i Ömer şehîd edilmiş, Hazret-i Osman devrinin sonlarında alevlenen fitne târih boyunca bitmemiştir ![]() Kötü zaman gelecek mi? Hazret-i Huzeyfe şöyle anlatıyor: Herkes Resûlullah efendimize hayırdan sorardı ![]() ![]() ![]() - Yâ Resûlallah, biz, Müslüman olmadan önce kötü kimselerdik ![]() ![]() - Evet gelecek ![]() - Bu şerden sonra, hayırlı günler yine gelir mi? - Evet gelir ![]() ![]() - Bulanıklık ne demektir? - Benim sünnetime uymıyan ve benim yolumu tutmayan kimseler ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() Cehenneme çağıranlar - Bu hayırlı zamandan sonra, yine şer olur mu? - Evet, Cehennemin kapılarına çağıranlar olacaktır ![]() ![]() - Yâ Resûlallah! Onlar nasıl kimselerdir? - Onlar da bizim gibi insanlardır ![]() ![]() - Onların zamanlarına yetişirsem ne yapmamı emredersiniz? - Müslümanların cemaatına ve hükümetine tâbi ol! - Müslümanların hükümeti yoksa ne yapalım? - Bir kenara çekil ![]() ![]() Huzeyfe, Hazret-i Osman'ın halîfeliği sırasında Azerbaycan ve Ermenistan taraflarının fethine gönderildi ![]() ![]() Kur'ân-ı kerîmin değişik lehçelerle okunduğunu görerek, Kur'ân-ı kerîmin Kureyş lehçesi üzerine çoğaltılmasını Hazret-i Osman'a teklif etti ![]() ![]() Hayatının çoğu savaşlarda geçen Huzeyfe bin Yemân, Hazret-i Osman şehîd edildiğinde Medîne'de bulunuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir arkadaşına 300 dirhem vererek buyurdu ki: - Bu parayla, kefen alıverin ![]() Desenli bir kumaş getirdiler ![]() - Bu kefen değil, gömlek içindir ![]() ![]() Dost ânî geldi Sonra da yavaş bir sesle buyurdu ki: - Hem sizin arkadaşınız iyi bir Müslüman ise, cenâb-ı Hak; kabirde o kefeni, daha iyisiyle değiştirir ![]() ![]() Hazret-i Ali'nin hilâfetinin 40 ![]() ![]() Hazret-i Huzeyfe ölüm döşeğinde yattığı vakit şöyle duâ etmiştir: - Dost ânî bir baskınla geldi ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|