|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
abdülmuttalib, binti, halası, peygamberimizin, safiyye |
![]() |
Peygamberimizin Halası: Safiyye Binti Abdülmuttalib |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimizin Halası: Safiyye Binti AbdülmuttalibResulullah efendimizin halası olan Hazret-i Safiyye, oğlu Zübeyr ile birlikte müslüman oldu ![]() ![]() - Ey kardeşim! Kardeşimin oğlunu ve Onun dinini yardımsız, hor, hakîr bırakmak, sana yakışır mı? Vallahi bugün yaşayan bilginler, Abdülmuttalib’in soyundan bir Peygamberin çıkacağını bildiriyorlar ![]() Böyle söyleyerek Ebu Leheb’i de islâma davet etmiş, fakat o kabul etmemiştir ![]() Savaşların çoğuna iştirak etti Hazret-i Safiyye’nin annesi Hâle ile Resul-i ekremin annesi Amine Hatun kardeş idiler ![]() ![]() Hazret-i Safiyye gazaların çoğuna iştirak etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hassan, şu yahudînin yanına in, onu öldür! Hazret-i Hassan dedi ki: - Ben onunla savaşacak hâlde olsaydım, şimdi herhalde Resulullahın yanında olurdum ![]() Hazret-i Hassan, hastalık geçirdiğinden kılıç sallayamıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra Safiyye eline bir kılıç alarak Uhud’un yolunu tuttu ![]() ![]() Cesedini görmesin Peygamber efendimiz onun vaziyetini görünce, oğlu Hazret-i Zübeyr’i çağırdı ve buyurdu ki: - Annen Safiyye, kardeşi Hamza’nın cesedini görmesin ![]() ![]() ![]() Hazret-i Zübeyr de bu emir üzerine annesinin yanına sokularak dedi ki: - Anneciğim, Resulullah efendimiz senin geri çekilmeni buyuruyor ![]() - Nasıl? Geri mi dönecekmişim? Kardeşimin cesedinin nasıl olduğunu biliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Zübeyr, durumu Resulullaha arz etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Safiyye Hendek gazvesinde de Hassan bin Sabit’in köşkünde, içeriyi dinlemek isteyen bir yahudîyi öldürmüştür ![]() Böylece Hazret-i Safiyye, gerek Uhud’da, gerekse Hendek savaşında birer düşman öldürmesiyle, eshabın takdirine mazhar olmuştur ![]() Orduları idare edecektir Hazret-i Safiyye, Hazret-i Ömer halife iken, 640 yılında, 73 yaşında iken vefat etti ![]() ![]() Hazret-i Safiyye disiplinli bir anneydi ![]() ![]() - Ben onun iyi yetişmesi için böyle yapıyorum ![]() ![]() Gerçekten de Hazret-i Zübeyr büyük bir İslâm fedaisi oldu ![]() Hazret-i Safiyye cahiliyye devrinde Hâris bin Harb ile evlenmişti ![]() ![]() Hâris öldükten sonra Hazret-i Zübeyr’in babası Avvam bin Hüveylid ile evlendi ![]() ![]() ![]() Sen bizim ümidimizdin Hazret-i Safiyye, cesaret ve secaati ile nesillere örnek olacak şekildeydi ![]() ![]() Hazret-i Safiyye, Arap edebiyatında, şiir ve mersiye söylemekte çok ileri idi ![]() ![]() Benden Kureyş’e haber salın ve deyin ki: “Ne hakla bize tahakküm etmeye kalkarsınız? Bizim büyüklüğümüz sizden eksik mi? Şunu iyi biliyorsunuz ki; bizim eski bir şerefimiz ve önce gelme hakkımız vardır ![]() Bizim için zulüm ateşi yakılmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Resullullah efendimizin vefatındaki mersiyesinde demiştir ki: Ya Resulallah! Sen bizim ümidimizdin, Sen bize hep iyilik edenimizdin ![]() Sen, değildin hiç, haksızlık edenlerden, Sen, şefkat sahibi ve yol gösterenlerden ![]() Ve dahî anlatılmayan ilim deryası, Bugün ağlayanların, senin içindir feryadı ![]() Senin yoluna hep ecdadım feda olsun!Malım, canım, bütün varlığım feda olsun! Ah! Şimdi aramızda sağ olsaydınız, Ne kadar mesrur olurduk kalsaydınız ![]() Hak teâlânın hükmü bu, ya sabır diyoruz, Bilmem ki ne yapsak, hep figan ediyoruz ![]() Allahın selamı, sana olsun ya Resulallah! Adn Cennetine girip kalasın ya Resulallah! alıntı |
![]() |
![]() |
|