|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hadicetül, hanımı, ilk, kübra, peygamberimizin |
![]() |
Peygamberimizin İlk Hanımı: Hadice-Tül Kübra |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimizin İlk Hanımı: Hadice-Tül KübraHazret-i Hadice; güzelliği, malı, aklı, iffeti, hayâsı ve edebi ile Arabistan'da büyük şöhreti olan bir hanımefendi idi ![]() ![]() ![]() Gerçekleşen rüya Rüyasında, gökten ay inip koynuna girmiş, ayın nuru, koltuğundan çıkıp, bütün âlemi aydınlatmıştı ![]() ![]() - Ahir zaman Peygamberi, seninle evlenir ve senin zamanında Ona vahiy gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Hadice, bu cevaba çok sevindi ve o Peygamberin gelmesini beklemeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimiz yirmibeş yaşlarında iken, Hazret-i Hadice, Şam'a ticaret kervanı göndermek istiyordu ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Hazret-i Hadice, Resulullah efendimizi, görüp konuşmak üzere evine davet etti ![]() ![]() ![]() - Doğru sözlü, güvenilir, emniyetli ve güzel huylu olduğunuzu biliyorum ![]() ![]() Sonra bu hizmette lazım olacak elbiseler vererek, kalb huzuru içinde uğurladı ![]() ![]() ![]() ![]() - Kervan Mekke'den ayrılacağı zaman, devenin yularını Muhammed aleyhisselamın eline ver ki, Mekkeliler herhangi bir dedikodu yapmasınlar ![]() Canını esirgeme Sonra develerinden en güzelini, sultanlara lâyık bir şekilde donattı ![]() - Onu bu deveye büyük bir hürmet ile bindirip, yularını eline al ve kendini o hazretin hizmetkârı bil! Ondan izinsiz bir iş yapma ve Onu muhafaza etmek, tehlikelerden korumak için canını esirgeme! Gittiğiniz yerlerde çok eğlenmeyiniz ve çabuk geliniz! Böylece Haşimoğulları katında mahcup olmayalım ![]() ![]() Peygamber efendimiz ve Hazret-i Hadice'nin kervanı hazırlandı ![]() ![]() Peygamberimizin halası, Allahü teâlânın Resulünü hizmetçi elbisesi ile ve devenin yularını eline almış görünce, dizlerinin bağı çözüldü ![]() ![]() ![]() Beni sakın unutmayın! Ebu Talip de aynı duygular ve aynı hâller içinde idi ![]() - Beni sakın unutmayın! Gurbet elde gam ve keder çektiğimi yâd eyleyin ![]() Bu sözleri işitenlerin hepsi ağlaştı ![]() Nihayet kervan yürüyüp, Mekke görünmez olunca, Meysere, aldığı emir üzerine, kıymetli elbiseleri sevgili Peygamberimize giydirdi ![]() ![]() ![]() Bu yolculukta, kervandakiler, âlemlere rahmet olarak gönderilen sevgili Peygamberimizin üzerinde, Onu gölgeleyen bir bulutun ve kuş şekline giren iki meleğin, Onunla birlikte, sefer bitinceye kadar hareket ettiğini gördüler ![]() Yolda yürüyemeyecek derecede yorulup, kervandan geri kalan iki devenin ayaklarını, eliyle sığamasından sonra, develerin birden süratlenmesi gibi ince hâllerini görünce, Onu son derece sevip, şanının çok yüce olacağını anladılar ![]() Meysere, Resulullah efendimizde gördüğü ve hakkında duyduğu her şeyi zihnine nakşediyor ve Ona olan hayranlığı gitgide artıyordu ![]() ![]() ![]() Götürülen mallar satılmış, Peygamber efendimizin bereketiyle her zamankinden kat kat fazla kâr edilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Bulut gölge yaptı Nefise binti Müniyye Hatun anlatır: “Kervanın gelme zamanı yaklaşmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hadice Hatun gelenin kim olduğunu anlayıp, ferahladı ![]() - Bu sıcak günde gelen kim olabilir? Hizmetçiler; "Bu gelen Muhammed-ül-Emin'e benzer" dediler ve gördüklerinden dolayı hayrete düştüler ![]() Az sonra Resul-i ekrem efendimiz, Hadice validemizin yanına geldi ve durumu anlattı ![]() ![]() Hazret-i Hadice'nin kervanı Mekke'ye geldikten sonra, Meysere, Hazret-i Hadice validemize, yolculuk esnasında, iki bulutun Peygamber efendimizi gölgelediğini, rahip Nastura'nın söylediklerini, zayıf develerin nasıl süratlendiğini ve buna benzer gördüğü nice fevkalâde hâlleri tek tek anlattı ![]() ![]() Kimseye söyleme! Hazret-i Hadice, bunları biliyordu, fakat bu sözler onun yakinini artırdı ![]() ![]() Hadice validemiz, bu işittiklerini haber vermek üzere, Varaka bin Nevfel'e gitti ![]() - Ey Hadice, bu anlattıkların doğru ise, O, bu ümmetin peygamberi olacaktır ![]() Bunun üzerine Hazret-i Hadice'nin sevgi ve itimadı daha da arttı ![]() ![]() Nefise binti Müniyye, bu hâli sezip, araya girdi ![]() - Ya Muhammed! Zat-ı âlinizi evlenmeden alıkoyan nedir? Peygamberimiz buyurdu ki: - Evlenmek için yeterli para elimde mevcut değildir ![]() Ya Muhammed! Eğer iffetli ve şerefli, mal ve cemal sahibi bir hatunla evlenmek istersen, hizmetine hazırım ![]() - O hatun kimdir? - Hadice binti Hüveylid'dir ![]() Bunun üzerine Resulullah efendimiz buyurdu ki: - Bu işe kim vesile olur? Nefise Hatun, “Bu işi ben yaparım” deyip, huzurlarından ayrıldı ![]() ![]() Hazret-i Hadice, akrabası Amr bin Esed ile Varaka bin Nevfel'i çağırıp durumu anlattı ![]() ![]() ![]() Çeşitli hediyeler verdi Hazret-i Hadice validemiz, evini donatıp süsledi ![]() ![]() ![]() - Yaradanımıza hamdolsun ki, bizi İbrahim aleyhisselamın evladından ve İsmail aleyhisselamın neslinden eyledi ![]() ![]() ![]() Kardeşim Abdullah'ın oğlu Muhammed aleyhisselam öyle bir kimsedir ki, Kureyşten her kim ile kıyaslansa üstün gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi Hadice binti Huveylid'i, yeğenim Muhammed için helallığa talep eder, ne kadar mehr verilmesini istersiniz? Yemin ederim ki, Muhammed'in mertebesi yüksek olsa gerektir ![]() Varaka bin Nevfel, Ebu Talib'in bu konuşmalarını destekler mahiyette konuştu ![]() - Şahit olun ki, Hadice binti Huveylid'i, Muhammed aleyhisselama hâtunluğa verdim ![]() Böylece nikâh akdi tamam oldu ![]() Hepsi size aittir Bir rivayete göre mehr; dörtyüz miskal altın, bir rivayete göre beşyüz dirhem gümüş, başka bir rivayete göre de 20 deve idi ![]() Ebu Talib, düğün ziyafeti için bir deve kesip, o güne kadar görülmedik bir yemek verdi ![]() ![]() - Bu malların hepsi yüce şahsınıza aittir ![]() ![]() Hazret-i Hadice validemiz, evlilik hayatı boyunca, Peygamberimiz Muhammed aleyhisselama daima hizmet edip, yardımcısı oldu ![]() ![]() ![]() Hazret-i Hadice'nin Peygamber efendimizle olan bu evliliğinden dört kız ve iki erkek olmak üzere altı çocuğu oldu ![]() ![]() ![]() Kâsım, nübüvvetten önce Mekke'de dünyaya geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah vefat edince, Âs bin Vâil, "Muhammed ebter oldu, yani soyu kesildi" dedi ![]() ![]() Resul-i ekrem efendimiz, Hazret-i Hadice validemizle evlendikten sonra da ticaretle meşgul oldu ![]() ![]() Beni örtünüz! Beni örtünüz! Cebrail aleyhisselamın, Hira dağında, ilk vahyi getirip, Peygamber olduğunu bildirdikten sonra, oradan ayrılıp hâne-i saadetlerine doğru hareket ettiler ![]() ![]() - Beni örtünüz! Beni örtünüz! Ürpermesi geçinceye kadar, istirahat ettiler ![]() Sonra gördüklerini Hazret-i Hadice validemize anlattılar ve buyurdular ki: - Cebrail (aleyhisselam) gözümden gayb oldu ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimizin, ilk vahyin gelişini anlatmasından sonra, bu hâlleri, bu günleri bekleyen ve buna hazır olan Hazret-i Hadice dedi ki: - Hak teâlâ sana hayır ihsan eder ve senin için hayırdan başka bir şey dilemez ![]() ![]() ![]() Doğru söylersin ve eminsin ![]() ![]() ![]() ![]() Son peygambersin Sonra, bu durumu sormak üzere, Varaka bin Nevfel'e gittiler ![]() - Müjde ey Muhammed aleyhisselam! Allahü teâlâya yemin ederim ki, sen, Hazret-i İsa'nın haber verdiği son Peygambersin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Hadice, Peygamber efendimiz davete başladığında, Onun bildirdiklerine hiç tereddüt etmeden, hemen iman ederek inanan ilk hür kadın oldu ![]() ![]() ![]() Hazret-i Hadice validemiz, sevgili Peygamberimizin her sözüne, her emrine, en mükemmel şekilde, itaat etti ![]() ![]() ![]() - Ya Resulallah! Hiç üzülme, gam çekme! Sonunda dinimiz kuvvet bulup, müşrikler helak olurlar ![]() ![]() Hazret-i Hadice validemizin bu yardımlarından ötürü, birgün, Cebrail aleyhisselam gelip, “Ya Resulallah! Hadice'ye, Allahü teâlânın selamını bildir” dedi ![]() ![]() Peygamber efendimiz bir defasında da buyurdu ki: - Allahü teâlâ bana cennette inciden bir ev ile Hadice'ye müjde vermemi emretti ![]() ![]() Hüzün senesi Resulullah efendimizin dert ortağı, yirmibeş senelik hayat arkadaşı olan mübarek Hazret-i Hadice validemiz de, dert ve üzüntülerle geçen üç senelik muhasaradan sonra, Hicret'ten üç sene önce, Ramazan ayının başında, 65 yaşında vefat etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı sene içinde Hazret-i Hadice validemizin ve amcası Ebu Talib'in vefatı, Peygamber efendimizi üzüntüye boğmuştu ![]() ![]() Birgün Hazret-i Hadice, Peygamberimiz dışardayken, Onu aramak için çıkmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() - Senin gördüğün ve beni sormak istediğin o zatın kim olduğunu biliyor musun? O, Cebrâil (aleyhisselam) idi ![]() ![]() ![]() ![]() Ev işlerini tanzim eden hatun Hazret-i Hadice, Peygamber efendimize, evladına, müslümanlara ve insanlara çok şefkatliydi ![]() ![]() ![]() Peygamberimize karşı çok hürmetkâr idi ![]() ![]() ![]() ![]() - Cenab-ı Hak size daha iyisini verdi ![]() Resulullah efendimiz buyurdu ki: - Herkes bana yalancı dediği günlerde, o bana inandı ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz buyurdu ki: - Şu dört hanımın faziletleri, bütün dünya hanımlarının faziletlerinden üstündür ![]() ![]() Hazret-i Aişe buyurdu ki: Resulullahın zevceleri arasında, Hazret-i Hadice'ye gayret ettiğim gibi, başkasına gayret etmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahde vefa Peygamber efendimiz, ihtiyar bir kadına ikramda bulundu ![]() - Bu kadın, Hadice hayatta iken bize gelir giderdi ![]() ![]() Peygamber efendimiz, Hazret-i Hadice ile ilgili olarak buyurdu ki: - Bana Hadice'yi cennette inciden bir sarayla müjdelemem emredildi ![]() ![]() Hazret-i Hadice'nin babasının adı Hüveylid, annesininki Fâtıma'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|