Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bin, eshabi, hanif, kiramın, okçularından, sehl

Eshâb-İ Kirâmın Okçularından: Sehl Bin Hanîf

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Eshâb-İ Kirâmın Okçularından: Sehl Bin Hanîf

Uhud gazâsında bir ara Müslümanlar geri çekilir, dağılır gibi oldular Bu sırada hiçbir şey düşünmeyen, sadece Peygamberimizi düşünen Sehl bin Hanîf, parçalanıp ölünceye kadar, O'nu korumaya canla başla çalıştı Bu aşk ve heyecanla vücudunda birçok ok yarası bulunmasına rağmen, savaşa devam ediyorduSavaşın en şiddetli ânında Peygamberimizi bularak etrafındaki müşriklere karşı ok atmaya başladı Hattâ müşriklerin dikkatlerini dağıtmak ve kendi üzerine çekmek için gür sesi ile ortaya çıkarak müşriklere:
- Sehl'i nişan alınız Oklarınızı ona atınız Belki onu bu yüzden daha kolay vurursunuz, diyerek elinde bulunan oklar bitinceye kadar onlarla savaştı

İyi ok atar
Bu haliyle onu gören Peygamberimiz de buyurdu ki:
- Sehl'e ok yetiştiriniz Çünkü o, Sehl'dir, rahat, iyi ok atar

Ve o gün Sehl müşriklerden birçoğunu öldürdüSehl bin Hanîf, Hendek gazâsı hazırlıklarında ve hendek kazmada hiç durmadan akıllara durgunluk veren gayretle çalıştı Bu gazâda müşriklere çok ok atmış, Peygamberimizin sevgisini daha çok kazanmıştı

Hendek savaşından hemen sonra Beni Kureyza gazâsına katılarak onların üzerlerine yürüdü Burada da büyük kahramanlıklar gösterdi Daha sonra hicretin altıncı yılında yapılan Hayber gazâsına katıldıHicretin sekizinci yılında yapılan Mekke fethine katılarak, hemen bunun ardından Huneyn gazâsına iştirak etmiştir

Hicretin dokuzuncu yılında, Peygamberimiz Tebük savaşı hazırlığına başlayınca, bütün Eshâbı yardıma çağırdı Peygamberimizin teşviklerinin sonunda bilhassa zengin olanlar çok miktarda yardım ettiler Bu hâli gören Sehl bin Hanîf çok duygulandı Fakir olduğu ve Peygamberimizin bu yardım da'vetine katılamadığı için çok üzüldü Hemen eve gidip çocuklarının ihtiyaçları için ayırmış olduğu iki ölçek hurmayı getirerek Peygamberimize teslim etti ve dedi ki:

- Ey Allahü teâlânın Resûlü! Bundan başka evde yiyecek hiçbir şeyimiz yoktur Bu benim ve kızımın yardımlarıdır Kabûl buyurunuz ve bize bereketle duâ edinizPeygamberimiz Sehl bin Hanîf'in getirdiği hurmaları bizzat kendi mübârek elleriyle diğer hurmaların üzerine koyup bereketle duâ ettiBu hâli gören, İslâmiyeti kalben kabûl etmeyen münâfıklar, "Allahü teâlânın Sehl bin Hanîf'in iki ölçek hurmasına ihtiyacı yoktur" diyerek onun bu istek ve arzûsunu ayıplayarak kınamışlardı Hattâ Sehl bin Hanîf'in Allahü teâlâya ve Peygamberimize karşı olan samimî duygu içerisindeki davranışını hafife alarak, Medîne şehrinin sokaklarında alay konusu ettiler Sokakta onu gördükleri zaman ona bakarak güldüler

Maskaraya çevirmiştir
Münâfıkların bu davranışları üzerine; Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmin Tevbe sûresinin yetmiş dokuzuncu âyet-i kerîmesini indirdi Burada meâlen buyuruldu ki:

(Sadaka husûsunda bağışlarda bulunan mü'minlerle, bir türlü gücünün yettiğinden başkasını bulamayan fakirlerle başka türlü eğlenenler yok mu? Allahü teâlâ onları maskaraya çevirmiştir Onlar için pek acıklı bir azâb vardır)

Allahü teâlâ bu âyet-i kerîme ile Sehl bin Hanîf ve diğer Eshâb-ı kirâmın samimî hareketlerini övdü Münâfıkları ise susturdu

Sehl bin Hanîf, dört halîfe döneminde çeşitli yerlerde vâlilik yapmıştır En son Hazret-i Ali, onu Fars vilâyetinin genel vâliliğine tayin etti Burada da ahlâk ve fazîleti ile İslâmiyete çok hizmetleri oldu

Kûfe'de 659'da vefât etti Oraya defnedildi

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com