Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Kişisel Gelişim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
sinestezi

Sinestezi

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sinestezi

Sinestezi, bilinçli zihinsel olayların tetiklemesiyle ortaya çıkan bilinçli bir duyusal bir deneyimdir "Synesthesia", Yunanca syn: (birlikte) ve aesthe-sis: (algılamak) sözcüklerinin birleşiminden oluşan istemsiz bir deneyimdir Birleşmiş duyular ya da "eşduyum" olarak da ifade edilebilir

insanlardan bazıları renkleri yalnızca görmekle kalmıyor, aynı zamanda işitebiliyor ve koklayabiliyor Avuçlarının içinde ağırlıklarını hissedebiliyor
Gözlerini yumdukları zaman, işittikleri müziğin ses tonları, onların gözleri önünde renklere dönüşüyor adına sinestezi deniyor Nedeni hâlâ bilinmiyor Bu yeteneğin kaç insanda bulunduğu bile henüz kesin değil Kesin olan şey, kadınlarda erkeklerden daha fazla rastlandığı

Sinestezi yeteneğine sahip olan kişiler, renkleri işitebiliyorlar
Bazı insanlar şekilleri lezzet olarak algılarlar; tam tersine, lezzeti şekil olarak algılayanlar da var Bazı kişilerin beyni, kokuyla renk arasında ilişki kurabiliyor Pek ender karşılaşılsa da, bazı insanlarda bütün duyu kanalları birbiriyle bağlantılı olabiliyor
Bu kişilerin beyni, her sese bir renk, bir şekil ve bir lezzet atıyor

Sinestezi sahibi kişiler sohbet ederken, söylenen sözleri renkli harflerle gözlerinin önünde görebildiklerini, yavaş konuştukları zaman, kendi söyledikleri sözcükleri çok açık bir şekilde gözlerinin önünde renkli harflerle yazılmış olarak görebildiklerini söylemekteler Sinestezi yeteneğine sahip olan kişilerin, kendilerine özgü renkli görüntüleri var

renkli işitmeler

krema tadındaki bach senfonisi
Akırmızı
Bmavi
C sarı

Sinestezik insanlar; örneğin, insanları, insan olarak değil de görsel/işitsel/tekstürel vb bir nesne/olgu olarak hatırlar ve benimserler

Annesini ılık süt, kardeşini bir kedi vb olarak gören/hatırlayan/düşünen biri gibi

Genelde solak ve çift el kullananlarda ve kadınlarda daha sık rastlanmaktadır Irsi olduğu düşünülmektedir Bu kişilerde, hafıza fonksiyonları güçlenirken matematiksel ve mekansal algı fonksiyonları zayıflamaktadır

Sinestezinin, beynin sol yarım küresiyle ilgili ve hipokampüs bezine bağlı bir fonksiyon olduğu düşünülmektedir İstatiksel olarak çok nadir rastlansa da "normal" bir beyin fonksiyonudur Her beyinde gerçekleşen bir prosesin bazı insanlarda bilinç yüzeyine yansımasından kaynaklanmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Sinestezi

Eski 07-17-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Sinestezi

bende küçükken bu vardı, isimlerin kafamda renkleri vardı, ama sonra bunu yapmamaya yani fark etmemeye başladım, yanlız şaşırdığım nokta, benim kendi adımı düşününce o zamanlar gözümde canlanan renk ile sizin yukarıdaki verdiğiniz ayları ve renklelri gösteren resimde benim ismim için düşündüğüm rengin doğduğum ayın rengi ile aynı olması o resmi nerden aldınız merak ettim küçükken ailemdeki insanların isimlerine hissettiğim renkleri hatırlıyorum ama şu anda sinestezi artık pek yok bende sadece bazen çok mutlu olduğum anlarda ağzımda bazen bazı tadlar beliriyor
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com