![]() |
Sinestezi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() SinesteziSinestezi, bilinçli zihinsel olayların tetiklemesiyle ortaya çıkan bilinçli bir duyusal bir deneyimdir ![]() ![]() ![]() ![]() insanlardan bazıları renkleri yalnızca görmekle kalmıyor, aynı zamanda işitebiliyor ve koklayabiliyor ![]() ![]() Gözlerini yumdukları zaman, işittikleri müziğin ses tonları, onların gözleri önünde renklere dönüşüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sinestezi yeteneğine sahip olan kişiler, renkleri işitebiliyorlar ![]() Bazı insanlar şekilleri lezzet olarak algılarlar; tam tersine, lezzeti şekil olarak algılayanlar da var ![]() ![]() ![]() Bu kişilerin beyni, her sese bir renk, bir şekil ve bir lezzet atıyor ![]() Sinestezi sahibi kişiler sohbet ederken, söylenen sözleri renkli harflerle gözlerinin önünde görebildiklerini, yavaş konuştukları zaman, kendi söyledikleri sözcükleri çok açık bir şekilde gözlerinin önünde renkli harflerle yazılmış olarak görebildiklerini söylemekteler ![]() ![]() renkli işitmeler ![]() krema tadındaki bach senfonisi A ![]() ![]() ![]() B ![]() ![]() ![]() C ![]() ![]() ![]() ![]() Sinestezik insanlar; örneğin, insanları, insan olarak değil de görsel/işitsel/tekstürel vb ![]() ![]() Annesini ılık süt, kardeşini bir kedi vb ![]() ![]() ![]() ![]() Genelde solak ve çift el kullananlarda ve kadınlarda daha sık rastlanmaktadır ![]() ![]() ![]() Sinestezinin, beynin sol yarım küresiyle ilgili ve hipokampüs bezine bağlı bir fonksiyon olduğu düşünülmektedir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sinestezi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sinestezibende küçükken bu vardı, isimlerin kafamda renkleri vardı, ama sonra bunu yapmamaya yani fark etmemeye başladım, yanlız şaşırdığım nokta, benim kendi adımı düşününce o zamanlar gözümde canlanan renk ile sizin yukarıdaki verdiğiniz ayları ve renklelri gösteren resimde benim ismim için düşündüğüm rengin doğduğum ayın rengi ile aynı olması ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|