![]() |
Öğretmen Yeterlilik Araştırması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öğretmen Yeterlilik AraştırmasıTÜRK Eğitim Derneği (TED), uluslararası alanda öğretmenlik mesleği standartlarının incelenmesi ve Türkiye’de ilköğretim öğretmenlerinin yeterlilikleri değerlendirilerek standartların geliştirilmesi amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi ![]() TED’in 12 ilde 2007 öğretmen, 272 yönetici, 4450 öğrenci ve 2112 veli ile gerçekleştirdiği alan araştırması öğretmenlerin mevcut durumu ve yeterlilikleri ile ilgili çarpıcı bulgular ortaya koyuyor ![]() TED Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu’nun verdiği bilgilere göre maalesef: 1) Öğretmenler iyi yetiştirilememektedir ![]() 2) Öğretmenler sosyo-ekonomik açıdan ihmal edilmektedir ![]() 3) Öğretmenlerin mesleki gelişimleri için yeterli ve uygun bir hizmet içi eğitim sağlanamamaktadır ![]() 4) Uygulanabilir bir öğretmenlik yeterlilikleri sistemi oluşturulamamıştır ![]() Bulgular özetle şöyle: Öğretmenlerin yılık geliri, uluslararası ortalamalardan yaklaşık P daha azdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmenlerin ! ![]() Öğretmenler arasında son iki yılda herhangi bir hizmet içi eğitim etkinliğine katılanların oranı %40’tır ![]() ![]() ![]() Velilerin tüm sınıflar düzeyinde ortalama Y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmenlerin "’si derslerinde tepegöz, bilgisayar, projeksiyon cihazı gibi teknolojileri bir kez bile kullanmadıklarını belirtmiştir ![]() TED’e göre bazı çözüm önerileri: 1) Öğretmenlerin iyi yetiştirilmesi için ilgili kurumlar arasında işbirliği sağlanmalıdır ![]() ![]() 2) Öğretmen yeterliliklerinin geliştirilmesi için öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarının kapasitesi geliştirilmelidir ![]() ![]() ![]() 3) Öğretmenlik mesleği yeterlilikleri hizmet içi eğitim ve sürekli mesleki gelişim uygulamaları ile ilişkilendirilmelidir ![]() ![]() 4) Öğretmenlik mesleği yeterlilikleri, eğitim bilimleri alanında ve öğretim programlarında gelişmelerle uyumlu bir biçimde tanımlanmalıdır ![]() ![]() 5) Bu çalışmaların en azından bir bölümü bazı teşviklerle hayırseverler tarafından proje bazlı katkılarla çözümlenmelidir ![]() Bana emeği geçen tüm öğretmenlerimin saygı ile ellerinden öperim ![]() |
![]() |
![]() |
|