Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
edebilir, sabote, süreçleriniz, zihinsel

Zihinsel Süreçleriniz Sizi Sabote Edebilir!

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zihinsel Süreçleriniz Sizi Sabote Edebilir!

Zekanıza mı, çalışma azminize mi güveniyorsunuz? Başarıya giden yolda size kapıyı hangisinin açacağını düşünüyorsunuz? Zekanıza aşırı güvenip çalışmanın gücünü gözden mi kaçırıyorsunuz?… İddialı bir başlık olacak, farkındayım Hemen birçok kişinin -özellikle de bugüne kadar bilişsel zekâsına methiyeler düzülenlerin-sen de kim oluyorsun” dediğini duyar gibi oluyorum
ZEKASINA (aşırı) GÜVENEN İNSANLAR TEMBELDİR!

Müsaade edin, hipotezimi hemen açıklayayımBendeniz -ülkemizdeki birçok çocuk gibi- küçüklüğünden beri ailesi ve öğretmenleri tarafından “akıllı” olarak gaza getirilmiş, aklıyla her şeyi rahatlıkla çözebileceğine inanmış bir kişiydim Bu inancımın bana getirdiği aşırı özgüven ile tembelliği çalışmaya yeğlemiştim Bu hastalığa kapıldığımı – ki ben bu durumu bir hastalık olarak niteliyorum-fark ettiğimde Lise 3?deydim Yaşadığım o acı deneyim, başarının önkoşulunun çalışma olduğunu bana öğretti ve o gün bugündür zekâsına aşırı güvenen insanların tembel olduğuna inanıyorumMaalesef ülkemizde “ben zekiyim” tuzağına düşmüş kişilerin sayısı hiç de az değil Nasıl olmasın! Bizim toplumumuz bir kere zekâ konusuna takmış kafayı Zekânın başarının ön şartı hatta yeter şartı olduğuna inanılıyor delicesine Bu yüzden de birçok ebeveyn çocuğunun zekâsında biraz pırıltı gördüğünde büyük bir gururla “akıllı oğlum/kızım” diye çocuklarını seviyor ve methiyeler her şart ve koşulda devam ediyor

Aslında ebeveynler fark etmiyorlar ki bu cümlelerle çocuklarına iyilikten çok kötülük yapıyorlar, onları tembel olmaya itiyorlarEşimin katıldığı bir sempozyumda konuşan bir akademisyenin de vurguladığı gibi keşke Japonlar gibi sevebilsek ve takdir edebilsek çocuklarımızı: “Çok iyi çalışıyorsun eğer böyle çalışmaya devam edersen çok başarılı olacaksın” diyebilsek çocuklarımıza Onları çalışkan olmaya yöneltsek, akıllı olduklarını söyleye söyleye egolarını gereksiz yere şişirmesekTabii ki önce kendimizi ikna etmeliyiz çalışmanın başarının anahtarı olduğuna Çalışanın hiçbir konuda umudunu yitirmemenin tek yolu olduğuna, çalışarak birçok sorunun aşılabileceğine, yeni fırsatlar yaratabileceğine inandırabilsek kendimiziYanlış anlaşılmasın; zekâyı kesinlikle küçümsemiyorum ve tu kaka etmiyorum Onu pastanın üzerindeki krema, ayakkabının üzerindeki cila gibi görüyorum Nasıl ayakkabı boyanmadan cilalanamazsa, nasıl pastanın kekini yapmadan üzerine kremayı koyamazsak zekâyı da çalışma disipliniyle birleştirerek çok daha başarılı olunacağını düşünüyorumBelki de bu konudaki zihinsel süreçlerimizi değiştirebilsek ve çalışmanın başarının anahtarı olduğuna kendimizi inandırabilsek çok daha farklı bir toplum olabiliriz kanısındayım Belki o zaman “Biz tasarım yapamayız yalnızca al-sat yapalım yeter” kolaycılığından, “oturduğun yerden para kazanma” sevdasından uzaklaşıp bu şekilde bir şey olamayacağımızı fark edebiliriz
Yazan : Hüseyin Adanalı / yenibiriscom

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com