07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Lokum Nasıl Yapılır?
Lokum, Su, şeker, nişasta kullanılarak yapılan bir Türk tatlısıdır
Lokum

doğal ve sağlıklı bir besin kaynaği olup, pek çok yararının olduğu bilinmektedir Örneğin, proteinli besinler, kullanıldıktan sonra vücutta yakılır ve bunun sonucu üre, ürik asit ve kreatinin gibi atık maddeleri açığa çıkar Bu maddeler böbrek hastalarında idrarla vücuttan atılamaz ve kanda yükselir Sade lokum karbonhidrat kaynağı olduğundan, böbrek hastalarınca devamlı tüketilmesi önerilmektedir Ayrıca, yerelde lokumun hala yara ve çıbana tedavi amaçlı sarıldığı da bilinmektedir
Tarihi
Osmanlıca rahat ul-hulküm yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen Lokum, yaklaşık 15 yüzyıldan beri Anadolu’da bilinmekle birlikte, özellikle 17 yüzyilda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı Avrupa’da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla 'Turkish Delight' adıyla 18 yüzyılda tanınmaya başlandı Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17 yüzyilda 'Kelle şekeri' olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı, hem de lezzeti değişti (wikipedia)
Lokumu Nedir Kısaca özetledikten sonra ;
Benim Çok çok sevdiğim bir tatlı kendisi kimseyle paylaşmayıp kendim oturup bir kutusunu yavaaaş yavaaaş yaya yaya da yemişimdir sonra zorluklar çekiyorsunuz ama yerkenki tat süper
Krem Tartarın Kullanıldığı Aşama için Lezzet Adlı dergiden tarif ; 2 Aşamada KREM TARTAR
MALZEMELER (8-10 kişilik)
1 kg tozşeker
Yarım litre su
1 çorba kaşığı limon suyu
100 gr (1 su bardağı) nişasta
Yarım çay bardağı su
2 gr krem tartar
Bir miktar badem yağı
HARMANLAMAK İÇİN: 1 çay bardağı nişasta, 1 su bardağı pudraşeker
YAPILIŞI:
1 Toz şeker ve suyu tencereye alın Şeker eriyinceye kadar orta ateşte
kaynatıp limon suyunu ekleyin Hafifçe koyulaşıncaya kadar kaynatmaya
devam edin Üzerinde biriken köpüğü alın
2 Bir bardak nişasta ve yarım çay bardağı suyu bir kasede çırpın
Kaynayan suya azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin KREM TARTARI
macun gibi oluncaya kadar kaynatın
3 Yüksek kenarlı bir tepsiyi badem yağıyla yağlayın Pelte halindeki
lokum harcını tepsiye döküp soğumaya bırakın Düz bir zemine pudraşeker ve
nişastayı karıştırıp yayın
Üzerine tepsiyi ters çevirerek lokumu alın Mutfak makasına (sanıyorum bıçak da olur) badem yağı sürüp lokumu iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesin Şeritleri pudraşekerine iyice bulayıp küp küp kesin Hazırladığınız lokumları tekrar pudraşekerine bulayıp bir kavanozda muhafaza edin
PÜF NOKTASI:
Kaynayan şekerli suyun kıvamını anlamak için koyulaşınca kaşığın ucuyla bir miktar alıp bir tabağa dökün Üfleyerek soğutup parmağınızla tabaktan kaldırın
Tabağa yapışmıyorsa kıvamı tamamdır
Lokum haline geldiği ise nişasta kokusu kalmamasından, renginin koyulaşmasından ve üzerine bir tutam pudraşeker atıldığında şekerin kuru kalmasından anlaşılır
Lokum harcına dövülmüş damlasakızı, kıyılmış badem, fıstık, fındık ve gül, limon ve nane aromaları ekleyerek değişik çeşitlerini hazırlayabilirsiniz
Bu Arada
Krem Tartar Nedir soruyorsunuz kendinize söyleyeyim ;
Tartarik asit, üzümlerde tabii olarak bulunan bir asittir Üzüm ve limon tadı verilmiş içeceklerde ve üzüm lezzeti verilmiş jellerde kullanılır Ayrıca kabartma tozlarında da asit olarak kullanılır
Krem Tartar, Tartarik asidin potasyum tuzudur Fırın ürünlerinde, boş hacimler üreten karbon dioksiti serbest bırakmak için kimyasal bir mayalama maddesi olarak kullanılır
|
|
|