07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kolay İçli Köfte Yapımı Oruk
Kolay İçli Köfte Yapımı Oruk

Ve sabret! Çünkü Allah iyilik edenlerin mükafatını yitirmez 11-115
Bugün ben onlara, sabrettiklerinin karşılığını verdim; onlar, hakikaten muradlarına erenlerdir
23-111
Rabbinin hükmüne sabret Çünkü sen gözlerimizin önündesin Kalktığın zaman Rabbini hamd ile tesbih et
52-48
O halde sabret Çünkü Allah’ın vaadi haktır Hem günahından dolayı istiğfar et ve akşam sabah Rabbini hamdiyle tesbih et 40-55

Arkadaşlar herkes içli köfte yapımını bilmiyor olabilir diye,sizlerle içli köfte yapmanın kolay bir yolunu paylaşmak istiyorum Benim için orjinal içli köfteyi yapmak daha kolay ama hiç bilmeyenler için çok pratik ve incecik içli köfteler elde ediliyor Şekil olarakta kızartmaya çok uygun
Şekil olarak aynı olmasada kızartılan içli köfteye “oruk” diyorlar Buralarda da “ıroq” diyorlar Bunuda yeni öğrendim mesela Antakya yöresinde sac oruğu diye bilinen oruk çeşidini fırında pişiriyorlar ve bu şeklin epey büyüğü oluyor Tepsi oruğu da var, ilerde sizlerle onuda paylaşacağım inşaallah Güzel memleketimizin güzel lezzetleri bunlar Yöreden yöreye farklılık göstersede tad olarak pek farketmiyor aslında Dışı etsiz olan,yalancı içli köfte diyede bilinen içli köfteyi de bu yöntemle yapabilirsiniz
PRATİK İÇLİ KÖFTENİN MALZEMELERİ
İçli köftenin malzemeleri aynen analı kızlının malzemeleri gibidir Zaten bu köfteyi analı kızlı köftenin hamurundan artan kısmıyla yaptım ölçüleri yarıya indirebilirsiniz

İÇLİ KÖFTENİN YAPILIŞI
*Hamurunu aynen analı kızlının hamuru gibi hazırlayın
*Hamurdan küçük bir yumurta şeklinde iki parça alın
*Temiz bir poşetin üstünü elinizle hafifçe ıslatın
*İki parçayı ayrı ayrı koyup,elinizle veya altı düz bir tabak yardımıyla yarım cm kalınlığında yassıltın
*Bir tanesinin ortasına içli köftenin iç harcından koyun
*Diğer parçayı,iç koyduğunuz parçanın üzerine kapatın
*Ağzı geniş bir bardak yardımıyla kesip kenar yerlerini çıkartın
*Kolay içli köftemiz yada oruğumuz kızarmaya hazır
alıntı
********************************************
Tepsi Oruğu

İçli köfte açmayı bilmiyorsanız, bu tarif tam size göre Çok lezzetli ve yapımı gayet kolay Hemen tarifimize geçelim:
***TEPSİDE KOLAY İÇLİ KÖFTE***Malzemeler
- 4 su bardağı sarı ince bulgur (simit)
- Islatmak için 3 su bardağı su
- 2 su bardağı un
- 4 adet küçük haşlanmış patates
- 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
- 2 tatlı kaşığı kadar tuz
İç malzemesi
- 4-5 tane büyük boy soğan
- 400 gr yağlı kıyma
- 1 yemek kaşığı karışık salça
- yarım demet maydanoz
- 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
- karabiber,yenibahar,kimyon,pulbiber
- Arzuya göre dövülmüş ceviz (sevdiğiniz miktarda)
- Üzeri için: 50 gr
tereyağı

Sini köftesi nasıl yapılır?
- Bulguru ıslatın, bu arada diğer içli köftelerde olduğu gibi içi hazırlayın

- Islanan bulgura un, salça, rendelenmiş patates ve tuzu katın
Azar su ilavesiyle yumuşak bir köfte hamuru elde edin Ben bu ölçü için yaklaşık bir su bardağı su ilave ettim
- Macun kıvamına gelen hamurdan elinize yumurta büyüklüğünde parçalar alıp yassıltın

- Yağlanmış tepsiye(Ben büyük boy borcam tepsi kullandım)parça parça koyun ve elinizle bastırarak boşlukları doldurun

- Üzerine hazırladığınız iç harcını serin

- Alt kısımda olduğu gibi üstede aynı işlemi uygulayarak köftenin üstünü kapatın

- Köfteyi kek dilimler gibi dilimleyin

- Her bir dilimin üzerine bir parça tereyağı koyun

- 200 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika pişirin
(eğer köfte kısmı çok ince olmuşsa 30 dakika da yeterli olur
- Fırından çıkarıp sıcak sıcak servis edin

|
|
|