Kızılcık Marmelatı-2 |
07-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kızılcık Marmelatı-2Malzemeler 3-4 kilo kızılcık (pişmiş, püre hali 1 kg-1 ölçüden eksik) Şeker (yaklaşık 1 ölçü-1200gr) Bir çay kaşığı limon tuzu Hazırlanışı Malum yaylada kızılcıklar çırpıldı) Yıkandı, alacaları ayrıldı ilk iş… Derince bir tencere 1 çay bardağı ılık su ile kızılcıklar tencereye alınırPörtletinceye kadar(yöresel tabir sanırım, çekirdekleri ayrılıncaya kadar) sürekli karıştırılarak pişirilir (dikkat dibi çabuk tutar) Ilıyınca bir tencere üzerine delikli kevgir (delikli süzgeç) yerleştirilir Pişmiş kızılcıklar sürtülerek püre hali elde edilir(ben bu iş için bakır tenceremin üstüne tam oturan bakır kevgirimi kullanıyorum) Püre ve şeker bir derin çelik tencerede karıştırılır, şeker eritilirKarışım önce harlı sonra yavaş ateşte 10-15 dk pişirilir(delikli kepçe ile köpüğü alınız )Ocaktan alınmasına yakın limon tuzu eklenir(dikkat dibi çabuk,tutar sürekli karıştırınız) Sıvı kıvamlı marmeladınızı geniş emaye veya cam kaba alınızGüneşte üzeri tülbent veya mutfak şemsiyesi örtülü şekilde 2-3 gün temiz ve tozsuz ortamda sık karıştırarak güneşte pişiriniz Afiyet olsun |
|