![]() |
Reçel Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Reçel Nasıl YapılırReçel Nasıl Yapılır Reçel yapmak bazı meyve ve sebzeleri şekerli ve limonlu su içinde saklamak demektir ![]() ![]() Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker ![]() Az tatlı meyvenin 1 kilosuna 1 buçuk kilo şeker ![]() Ekşi meyvenin 1 kilosuna 2 kilo şeker olarak hesap edilir ![]() Yumuşak meyvelerin reçeli iki şekilde yapılır; a ) Kıvamlı şurup hazırlanıp yumuşak meyveler (vişne, çilek vs ![]() ![]() ![]() b) Yumuşak meyveler bir kap içinde, üzerine toz şeker konularak bir gece bekletilir ![]() ![]() ![]() Sert meyveler önce biraz su içinde pişirilir ![]() ![]() Bir başka şekliyle (Portakal, turunç) haşlanıp yumuşayan meyveler, kıvamlı şuruba atılıp kaynatılır ![]() Reçel bütün ve parça meyveden yapılır ![]() Marmelat ezme veya rende meyveden yapılır ![]() Balda şeker oranı yüksek, yüzde 80'dir ![]() ![]() Bozulduğunu nasıl anlarsınız? KÜFLENME: Küflenme, şeker oranının düşük olması, yetersiz kaynatma, doldurma sıcaklığının 80 dereceden düşük olması, kapama kusurlarından olur ![]() ![]() EKŞİME: Ekşiyen reçelin yüzeyi sulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞEKERLENME: En çok bu kusura rastlanır ![]() ![]() ![]() KARARMA: Bu da sık sık görülen bir kusurdur ![]() ![]() ![]() SERTLEŞME: Daha çok ayva, kayısı ve turunçgil reçellerinde görülür ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|