07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şeker Çeşitleri Ve Ürünleri
Arpa şekeri : şekersizdir Fakat katı, limon aromalı Amerikan şekerlemesi aslında arpa suyuna şekerin eklenmesiyle elde edilmiştir

Bal : Şekerin su içinde %80 ‘lık çözeltisidir Bal içerisinde bulunan temel şekerler fruktoz , glikoz ve sakaroz ‘dur
 - Barbados şekeri : esmer kamış şekeri

- Briks (derece) : ışığın kırılmasına dayanarak bir çözeltideki şeker miktarını hesaplamada kullanılan ölçü birimidir
Çoğunlukla meyve suyu ve alkolsüz içecek endüstrisinde kullanılır
- Castor sugar : Castor şeker Britanya'da çok küçük taneli şekere verilen addır
Tanelerinin çok küçük olması dolayısıyla castor ismini almıştır Küçük yapısı sayesinde, beyaz şekere göre daha hızlı ve kolay bir şekilde çözünür Bu nedenle kurabiye ve soğuk içecekler içerisinde çokça kullanılır Fakat castor şekerin taneleri, mekanik olarak ezilme işlemine tabi tutulan (ve genelde topaklanmanın önlenmesi için az bir miktarda nişasta ile karıştırılan) şekerlemeler kadar küçük yapıda değildir
 - Çay şekeri : normal tane haline getirilmiş kamış ya da pancar şekeridir, bkz
sakaroz
- Çok ince şeker : Amerika' da bulunan bir şeker tipidir
Çok küçük bir taneli şeker yapısındadır, bkz Castor sugar
- Dekstroz : glikoz ‘ un İngilizce'deki eş anlamlısı
- Esmer şeker : tat ve renk sağlaması amacıyla çok az bir miktarda melas eklenmiş şeker

 - Fruktoz (levüloz, meyve şekeri) : meyve ve balda bulunur ve tatlılık oranı yüksektir (normal şekerin 1
7 katı kadar tatlılıkta)
- Galaktoz : Diğer şekerlerin; mesela laktoz (süt şekeri) ve rafinoz (fasulyede bulunan bir şeker) gibi, bir kısmını oluşturması dışında normalde gıdalarda bulunmayan bir şekerdir
Bitkinin hücre duvarı bileşenlerinin bir bölümünü teşkil eder
- Glikoz (dekstroz) : Bir çok bitkide ve ayrıca kanda bulunan bir şekerdir
Vücut için temel enerji kaynağıdır Sakaroz'dan daha az tatlıdır
- Gula djawa : Endonezya' ya özgü, kısmen rafine edilmiş şeker
Kamış şekeri veya hurma şekeri ‘ nden yapılır
- Gur (jaggery) : Hindistan' a özgü, kısmen rafine edilmiş şeker
Kamış şekeri veya hurma şekeri ‘ nden yapılır
- Hurma şekeri : Hurma ' dan elde edilen ve başlıca sakaroz içeren bir şekerdir

- İnci şekeri : bkz
toz şeker
- Invert şeker : Invert şeker, az miktarda asitli bir şeker şurubunun (limon suyu gibi) ısıtılması sonucu meydana gelir
Bu durumda sakaroz iki bileşenine, glikoz ve fruktoza indirgenir ve şeker kristallerinin boyutu da küçülmüş olur Küçük kristal yapısından dolayı, invert şeker, daha akıcı (topaklanma olmayan) ürünlerin, şekerlemelerin ve bazı şurupların üretiminde kullanılır Reçel ve jöle yapımında, meyve içerisinde doğal bir şekilde bulunan asidin şekerle birleşimi ve bu karışımın ısıtılması ile otomatik olarak zaten invert şeker üretilmiş olur
- Jaggery (gur) : Hindistan' a özgü kısmen rafine edilmiş şeker
Kamış şekeri veya hurma şekeri nden yapılır

Jelatin şeker ( jel şekeri, reçel şekeri ) : taneli şeker ve pektin (E440) karışımıdır Jöle veya marmelat yapımında kullanılır
 - Karamel : şekerin ısıtılması ile elde edilen bir üründür
Kahverengiden siyaha kadar dönüşen renkleri ile çok hoş bir aromaya sahip olup gıda renklendiricisi (E150 (bağlanın)) ve tatlandırıcısı olarak kullanılırlar
- Kamış şekeri : şeker kamışından elde edilen beyaz kristal (sakaroz ) şekerdir
Bazen, Avrupa'da esmer şeker ‘ in bir çeşidi diye de satılır 
- Kaya şekeri (şekli dolayısıyla) : taş şekeri, büyük parlak, beyaz veya kehribar rengi kristallerden oluşan fakat taneli şeker kadar tatlı olmayan bir şekerdir
Parlak ve beyaz kristaller doymuş şeker çözeltisinin yavaş bir şekilde kristalleşmesi sonucu meydana gelmiştir Beyaz taş şekeri, ışığı yansıtan küçük çatlakları sayesinde beyaz renkte görülür Kehribar rengi kristaller de yapısında biraz karamel içerir Kristaller içinde su bulunduğu için daha az tatlılıktadır

Krema şekeri : kek üzerine krema yapmak için kullanılan toz (pudra) şekeri

Kristal şeker : normal taneli kamış veya pancar şekeridir, bkz sakaroz Taneli olarak veya küp şekline preslenerek satılır
- Laktoz : galaktoz ve glikoz birleşiminden oluşan ve sütte bulunan bir şekerdir

- Levüloz : fruktoz ile eş anlamlıdır

- Malt şekeri: bkz
Maltoz
- Maltoz (malt şekeri) : malt ve birada bulunan bir şekerdir

- Maple syrup : Kuzey Amerika' da bulunan akçaağaçlardan elde edilen bir şurup ' tur
% 70 oranında sakaroz veglikoz' un su içerisinde oluşturduğu bir çözeltidir Temel bileşen sakaroz ' dur
 - Melis : İskandinav ülkelerinde üretilen bir tür çay şekeri

- Mısır şekeri : mısırdan elde edilen glikoz
- Muscovado şekeri : koyu esmer şeker

- Oligosakkaritler : Enzimatik prosesler yoluyla veya büyük polisakkaritlerden elde edilen kısa zincirli karbonhidratlardır
Birçoğu, bitkilerde (fasulye, soğan, sarımsak) ya da sütte mevcuttur Ürünleri tatlandırmak için değil de prebiyotik (prebiyotik‘e) olarak kullanılırlar
- Pancar şekeri : şeker pancarından elde edilen beyaz kristal şeker (sakaroz)

- Panela : bkz
piloncillo
- Panocha : bkz
piloncillo
- Piloncillo (panela, panocha): Meksika' ya özgü kısmen rafine edilmiş kamış şekeri
Preslenip koni şekline getirilmiştir
 - Pudra şekeri : bkz
Taneli şeker
- Sakaroz (sükroz, çay şekeri, kristal şeker) : Temel bir şeker tipinin resmi kimyasal ismidir, genelde bir çok ürün içerisinde ve evde kullanılır

- Şeker : normalde sakaroz' un eş anlamlısı olarak bilinir
Kimyasal şekerler karbonhidratlara benzerlik gösterir
- Şeker pekmezi : Şeker üretiminin esmer yan ürünüdür
Başlıca karamel ve mineral ' den oluşur Esmer şekeryapımında kullanılır
 - Sukroz : İngilizce kullanımı ile sakaroz

- Şurup : Şekerin su içerisindeki koyu, yoğun bir çözeltisidir
Şeker oranı % 50-80 arasında değişir
- Süsleme şekeri : bkz
toz şeker
- Süt şekeri : bkz
lactoz
- Taneli şeker :evde kullanılan normal küçük kristal şekerler

 - Tatlandırıcılar : İçerisinde karbonhidrat bulundurmayan tatlılık sağlayan maddelerdir
Bir çoğu yapaydır fakat bazıları doğaldır Tatlılık derecesi 0 8x şekerin tatlılık derecesi' nden (mesela sorbitol) 2000x (protein thaumatin) ‘e kadar değişir
- Tel şeker : Kaynayarak gitgide katılaşan ve ince teller halini alan bir yapıda olup bir çok tatlıyı süslemede kullanılır
Tel şekerin, suyun ve tartar kreminin çatlama noktasına gelecek kadarki sertliğe ulaşana dek ısıtılmasıyla elde edilmeye başlanır Daha sonra çatal veya çırpma aletinin şeker şurubuna daldırılarak ince teller oluşturulması sağlanır

Toz (kum) şeker : İri taneli bir süs şekeridir Kristalleri, düzgün taneli bir şekerden 4 kat daha büyüktür Fırında pişen pasta vb ürünleri süslemede kullanılır
 - Üzüm şekeri : glikoz
- Vanilya şekeri : vanilya fasulyelerinin (gerçek vanilya) taneli şeker içerisine konmasıyla ve genellikle her bir şeker gramı için iki vanilya fasulyesi oranının sağlanmasıyla yapılan güzel kokulu ve lezzetli bir şekerdir
Elde edilen bu karışım yaklaşık 1 hafta kadar hava geçirmez bir kapta bekletilir, sonra vanilya fasulyesi karışımdan çıkartılır Sonuç olarak, birçok tatlı, meyve ve fırında pişen pasta vb ürünlerin içerisine konan veya onları süslemede kullanılan leziz ve aromatik bir şeker elde edilmiş olur Vanilya fasulyesi, bu şekilde 6 aya kadar tekrar tekrar kullanılabilir Vanilya şekeri, vanilyadan ziyade aynı zamanda saf (katıksız) vanilinden de elde edilebilir Vanilin kullanılarak elde edilen şeker, lezzet olarak vanilya ile güçlü bir benzerlik gösterse de farkı belirgindir Bu şeker en uygun biçimde vanilin-şekeri olarak isimlendirilebilir

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu (HFCS, High Fructose Corn Syrup): Mısır nişastasından elde edilen bir şurup' tur Nişasta önce enzimatik olarak glikoz' a parçalanır, sonra da daha tatlı olan fruktoz 'a yine enzimatik yollarla dönüştürülür Güçlü bir tatlandırıcı olarak kullanılır
Resimler aşağıda belirtilen sitelerden alınmıştır :
|
|
|