07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Midye Tatlısı - Midye Baklavası
Midye Tatlısı / Midye Baklavası

“Âdemoğlu için iki vâdi dolusu mal olsaydı,
mutlaka bir üçüncüyü isterdi Âdemoğlunun iç boşluğunu (karnını) ancak toprak
doldurur (gözünü toprak doyurur) Allah tevbe edenleri affeder ”
(Buhârî, Rikak 10)
***************************
Bayram için hangi tarifleri yapacağımı merak edip soran kardeşlerime dün yaptığım midye tatlısı tarifini vermek istiyorum Midye tatlısı epeyce meşhur olmuş bir tatlı Görüntüsü itibariyle çok tutuldu Fakat genelde bu tatlının hamuru mayalı yapılıyor Oysa ben baklava hamuruna mayayı yakıştıramadım Bu yüzden kabartma tozu kullanmayı tercih ettim Mayalı tatlılar, ilk şerbet döküldüğünde gevrek olsada, kısa bir süre sonra gevrekliğini kaybedip yumuşamaya başlıyor Ayrıca bu kez bir farklılık daha yapıp, hamurun içine daha gevrek olsun diye biraz nişasta ilave ettim Size bir şeyi itiraf edeyim mi? Ben içine daha bol ceviz konulabilen tatlıları daha çok seviyorum Örneğin bohça baklava,sarığı burma tatlısı çok daha güzel oluyor Hamur malzemeleri
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 çay bardağı buğday nişastası
- 3 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 silme(çok dolu olmayan)çay kaşığı tuz
- Arasına serpmek için: Buğday nişastası
- Üzeri için 150 gr
eritilmiş tereyağı
- İçi için: Ceviz
Şerbeti için- 3 su bardağı şeker
- 2
5 su bardağı su
- Çeyrek limon suyu
- Bir fiske tuz
Midye tatlısı nasıl yapılır?
- Sıvı malzemeleri bir kaba alıp karıştırın
Un, nişasta ve k tozunu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin
- Hamuru 8 eşit parçaya bölün
15 dakika kadar dinlendirin (Benim size tavsiyem bu tatlıyı yaparken, 12 bezeye ayırın O şekilde eminim çok daha gevrek olacaktır Bezeler büyük olduğu için benim istediğim kadar gevrek olmadı)
- Dinlendirme sonunda hafif nişasta serperek bezeleri tek tek tabak büyüklüğünde açın

- Aralarına nişasta serperek üstüste koyun
En üste nişasta serpmeyin
- Merdane yardımıyla büyütebildiğiniz kadar büyütün

- Uç kısmından başlayıp sıkıca rulo yapın

- Ruloyu birer parmak eninde dilimlere kesin
 
- Her bir parçayı merdaneyle avuç içi büyüklüğünde açın
Çok kalın olmamalı
- Ortasına bir parça ceviz koyup bastırmadan kapatın
(yumurta sürmeye bastırmaya gerek yok açılmıyor )
- Bütün parçalar bitince tepsiye dizin ve eritilmiş tereyağını üzerine kaşıkla gezdirin

- 200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar kızartın

- Şurubu hazırlayın
Ne çok cıvık ne de koyu kıvamlı olmayacak
- Şurubu sıcağa yakın ılık olunca soğuyan tatlının üzerine dökün

- 4-5 saat sonra tatlınız servise hazır



Baklava yufkası açarken dikkat edilecek hususlar;- Çok yumuşak yada çok katı bir hamuru yeteri kadar inceltemezsiniz
Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalı
- Bezeleri önceden ayarlayıp dinlendirin ve açacağınız zaman elinizde tekrar yuvarlamayın
Zira hamur sıkışır ve açılması zorlaşır, içe doğru kıvrılır
- Bezenin altına ve üstüne nişasta serpip, ilk önce merdaneyle pasta tabağı kadar büyütün
Sonra oklavayla inceltin
- Oklavayla inceltmeden önce, yufkanın üzerine 1 yemek kaşığı kadar nişasta döküp bastırmadan yayın
Sonra açmaya devam edin
- Orta kalınlıkta ağır bir oklava tercih edin
Mümkünse şimşir ağacından yapılmış oklava kullanın
- Yufkayı bir tahta üzerinde açın
Mdf gibi kaygan yüzeylerde, yufka tutunamayacağı için büyütmekte çok zorlanırsınız
- Yufkayı açarken çabuk hareket edin, yoksa yufka kurur ve açılmaz

- cadide jibek alıntı
|
|
|