Prof. Dr. Sinsi
|
Giresun Mutfağı, Karadeniz Yemekleri
Giresun mutfağı, Karadeniz yemekleri
KARALAHANA YEMEĞİ
Malzemeler: 1 kg karalahana ,1 bardak haşlanmış kuru fasülye ,1 bardak değdirmeden çekilmiş mısır,1 büyük baş soğan , 2 kaşık mısır unu , 4 litre et suyu (arzuya göre),1 çorba kaşığı tereyağ,tuz ,acı biber
Yapılışı: Lahanalar ayıklanır yıkanır ve incecik doğranır içine mısır unu kapatılarak karıştırılır Bİr tencereye soğanlar konup kavrulur Soğanlar pembeleşince su konur,kaynatılır kaynayan suya doğranmıs lahanalar konur ve pişmeye bırakılır Biraz kaynayınca içine mısır kırması konur Pişmeye yakın haşlanmış kuru fasülyeler konur Pişince ateşten indirilir
ETLİ LAHANA SARMASI
Malzemeler:1 kg yağlı kıyma ,1/2 çay kaşığı kara biber ve kırmızı bibier,yarım çay bardağından biraz fazla pirinç,1 kaşık salça,2 Baş orta boy soğan,1 adet domates, 1 diş sarımsak,1 bağ maydonoz,yeterince tuz,3 bağ lahana
Yapılışı:Lahana ayıklanıp yıkandıktan sonra kaynayan suda damarları hafif ezilinceye kadar haşlanır Süzgeçe alınıp soğutulup İçi: Soğanlar soyulup tıkanır,incecik doğranır,pirinç seçilip yıkanır Bütün malzeme katılıp iyice karıştırılıp sarma şeklinde lahana ile iyice sarılır Güveçte pişirilirse daha güzel olur Sarma işlemi bitince içine salça ,yağ kızdırılıp dökülür Tuz ve su ilava edilerek pişirilir sıcak servis yapılır
KARALAHANA DİPLESİ
Malzemeler:1 kg karalahana , 2 su bardağı pirinç ,2 çorba kaşığı sıvı yağ 4 adet orta baş soğan , 1 bardak su,tuz
Yapılışı: Lahanalar güzelce yıkanır ve ayıklanır İnce kıyılır Pirinç ayıklanır ve yıkanır Soğanlar incecik ,pirincin içine doğranır Bir tencereye bir kat lahana bir kat pirinç ve soğan konulur Üst kısmına lahana gelecek şekilde hazırlanır Üzerine tuz serpilir Hava çıkarmayacak şekilde kapatılır Kapatılmadan bir bardak su ilave edilir Orta hareketli bir ateş üzerinde pişirilir İnmesine beş dakika kala karıştırılır Ayrı bir yerde yağ kızdırılır Dible bu yağın içine atılıp kavrulur İstenirse domates de konulup kavrulabilir
KABAKLI LAHANA ÇORBASI
Malzemeler :1 kg karalahana ,500gr çekilmiş fırınlı mısır ,250gr bal kabağı, 3 lt su 240 gr kuru fasülye ,1/4 yakar biber ,100gr tere yağ , 150 gr çekilmiş kuyruk ve tuz
Yapılışı:fasülye ile mısır iyice yıkanır Su dolu tencereye dökülüp kaynatılır,fasülyeler suyunu çekip çatlayınca su ilave edilir Daha sonra lahana yıkanıp,tencereye ince halde kıyılır Lahana pişip ezilmeye başlayınca biberi,yağı katılır Bundan sonra 10 dk daha kaynatılır ve biraz mısır unu bulamac haline yemeğe ilava edilir kaynayan yemeğin tuzu atılır Yemek 10-15 dk daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilerek sıcak halde servis yapılır
KARALAHANA ÇORBASI
Malzemeler:1 kg karalahana, 3 adet yaprak pırasa,3 baş soğan ,1 bardak baldıran,1 avuç mısır unu ,tereyağ,tuz
Yapılışı:Karalahana ,pırasa ,baldıran yapraklarıiyice yıkanıp doğranır Mısır unu ile güzelcew harmanlanır Kaynayan suyun içine bu harmanlanan karışım atılır pişmesine yakınyağı ile tuzu katılır Pişince ateşten indiriliR
DÖŞEME
Malzemeler:1 kg karalahana,3 tane domates,3 baş soğan 1 bardakmısır kırması ,kızmızı biber,tuz,tereyağ
Yapılışı:karalahanalar yıkanır ve haşlanır Haşlanan lahanalar ince olmamak kaydıyla doğranır Soğan ve yağ bir tencerede kavrulur Domateslerde küp küp doğranır ve yağın içine katılır üzerine doğranan lahanalarve mısır kırması konurlur Malzemenin üstünü kapatacak kadar su konur Kırmızı biber ce tuzda ilave edilerek pişirilir
HAMSİ IZGARA
Yapılışı:Hamsilar ayıklanır Güzelce yıkanır Kafi miktarda tuzlanır Izgaraya tek tek dizilirler,kor üzerinde pişirilir Salata ile sofraya alınır,üzerine limon sıkılır
HAMSİ KIZARTMASI
Malzemeler:1 kg hamsi, 1 çay bardağı zeytin yağı, 1 çay bardağı mısır unu 1 limon, tuz
Yapılışı:Hamsiler ayıklanır ve iyice yıkanır tuzlanır Tavaya biraz yağ konarak kızdırılır,una bulanan hamsilertavana tek sıra halınde dizilir Pembe renkte kızardiği tahmin edilince hamsiler tavanın kapagı ile ters çevrilir Alt yüzeyi de aynı şekilde kızartılır Servis tabağına alınarak arzuya göre üzerine limonda sıkılır
HAMSİ PİLAKİ
Malzemeler:1 kg mısır unu 1 kg hamsi 1 demet maydonoz 5-6 adet yeşil nane 2-3 sap pırasa tuz karabiber
Yapılışı:önceden su ve maydonoz ile yoğrulmus hamurun içine kılçığı çıkarılmış hamsi,imcecik kıyılmış maydonozve ince kıyılmış pırasa nane,karabiber koyularak hepsi beraber karıştırılır Ekmek pişirilen saç ates üzerinde kızdırılır yağlanır ve unlanır Un pembe renkte olunca hamurlar sacın üzerine avuçla beraber birkaç parça halinde konulur Elle ekmeğe daire şekli verilir Kalınlığı 2-3 cm olur Ekmeğin alt kısmı kızarınca üst yüzeyi çevrilir Bu yuzeyde kızarınca saçtan alınır Eger sac yoksa fırında olur
MISIR EKMEĞİ
Yapılışı:aynı usul ile pişirilir yalnız hamsi ,maydonoz,pırasa,nane ,karabiber yoktur bunun içinde
MISIR ÇORBASI
Malzemeler:1/2 kg sarı ve beyaz mısır,1 Kese barbunya fasülye,3 kg yoğurt
Yapılışı:Mısır ve fasülye ayıklanıp soğuk suyla ıslanır Bir taşım kaynatılır,şişmeye bırakılır Ertesi gün tuz ilave edilip pişirilir Kıvamına genlince ateşten alınır İyice karıştırılıp servis yapılır
MISIR DOLMASI:
Malzemeler:Mısır unu Maydonoz soğan karabiber,sade yağ,karalahana ve tuz
Yapılışı:Çekilmiş mısır unu yeterli ölçüde suyla tencerede karıştırılarak pişirilir Suyunu çekmesi beklenir İnce doğranmış soğan,karabiber,maydonozve tuz eklenerek karıştırılır Yağın yarısı eritilip ilave edillir Hazırlanan iç,ayıklanıp haşlanmış lahana yaprakları sarılıpr,tencereye dizilir Üstüne yeterli kadar su konur ve hafif ateşte pişirilir Ateşten indirilmeden önce kalan yağ kızdırılır ve üzerinde gezdirilir isteğe göre üzerine yoğurt konulabilir
TURŞU KAVURMASI
Malzemeler:2 büyük yemek tabagı turşu 6 iri soğan 1,5 bardağı zeytin yağı
Yapılışı:Turşular aksamdan tuzunun çıkması için suya koyulur Sonra doğranır Soğanlar yağda pembeleşinceye kadar kavrulur Süzgeçte süzdürülmüş turşular ilava edilir Kısık ateşte yarım saat pişirildikten sonra servis yapılır
PAZI (PEZİK) MIHLAMASI
Malzemeler:1 kg pazı 5 bas soğan ,4 yumurta ,2 çorba kasıgı sıvı yağ tuz,karabiber,nane
Yapılışı:Pazılar güzelce yıkanır ve ayıklanır bir cm genişliginde doğranır Azsu içinde ,kaynamış suya konarak haşlanır Süzgeöten süzülür Avuç içinde sıkılarak suyu iyice alınır Soğanlar ince doğranır Yağla beraber pembeleşinceye kadar kavrulur Pazıları da ilavew olunarak karıştırılır tuz ve karabiber konur Tekrar karıştırılır, üzerine yumurtalar tektek kırılır Ağzı kapatılır Yumurtalar pişene kadar beklenir Ateşten alınır
HOŞMAK
Malzemeler:1 kg taze fasülye 2 bas soğan,250 gr barbunya fasülyesi 1 bardak mısır yarması veya bulgur 1 kaşık salça tereyağı tuz pul biber
Yapılışı:Barbunya fasülyeleri aksamdan ıslanır Sabah ılık suda fırın fasülyeler 3-4saat bekletilir Kara suyu cıkarılır Tekrar haşlanır Haşlandıktan sonra süzülür Normal fasülye kırığı gibi doğranır Tencereye yağ ,soğan,salça konur Kavrulduktan sonra içine fasülyeler atılır Barbunya fasülyeleri de bu karışıma katılır Üzeri kapanacak kadar su ilave edilir Mısır kırması ve tuzuda konulur Pişirilir
ISIRGAN
Malzemeler:1 kg ısırgan 5-6 diş sarımsak 1 bardak mısır unu ,yarım kılo sut,,1 cay bardagı beyaz un nane , pazı ,hosaran,yavşu
Yapılışı:Bir tencereye su konulup kaynatılır Su kaynerken nane,ısırgan pazı hosaran ,yavşu iyice yıkanır Kaynayan suyun içersine atılır İyice haşlanır Haşlanan bu malzeme ısırgan kepçesiyle iyice ezilir Ezerken içine yavaş yavaş süy konur Mısır unu ile beyaz unda yavas yavas ve ezilrek konur Muhallebi kıvamına gelince ye bkadar ezmeye devam edilir Sarımsak ve tuzu da ilave edilir Biraz daha piştikten sonra ocaktan alınır
KABAKLI FASÜLYELİ ÇORBA
Malzemeleri:1 kg domal(barbunya)1 dilim kara kabak ,tuz,kırmızı biber tere yağ
Yapılışı:Barbunyaların içi ayrılır;fakat birkaç tane de kabuklu olarak körpesinden ayrılır İlk önce tere yağ eritilir Tane barbunyalar ve taze barbunyalar yağın içine konup üzerini kapatacak kadar su ile birlikte pişirilir Kabaklar ince küpler halinde doğranır ve pişmekte olan fasülyenin içine konur pişince ocaktan indirilir Acı ile servis yapılır
SÜT KABAĞI
Malzemeler:1 ufak kara kabak 1 kg süt 1 kg seker
Yapılışı:Kara kabak kabuğundan soyulur ,küp küp doğranır,yıkanır ve bir tencereye konulur Su ile haşlanır Haşlandıktan sonra süzülür Eger tatsızsa sekerde ilave edile bilir
GALDİRİK KIZARTMASI
Yapılışı:Galdirikler yıkanır ,haşlanır ,süzülür Süzüldükten sonra mısır unu ile karıstırılır Kızgın tavada alt ust yaparak kızartılır Üzerine arzu edilirse yumurta kırılır
AVUZ
Malzemeleri:Ağuz sütü ,şeker,avuz sütü:inewk yavruladugı zaman 3 gün sütü verir
Yapılışı:Bir tencereye süt konur Büyük bir tencereyede su konur Süt dolu tencere bu su dolu tencewrenin içine yerleştirilir Süt bu suyun buharında pişer bu pişen süt soğutulur soğuyunca peynir kıvamına gelen avuz kesilerek servise sunulur
ARMUT HAŞLAMA
Yapılışı:Sert armutlar tencereye konur Üstünü kapatacak kadar suda konur Haşlandıktan sonra suyuı süzülür Armutların kabukları soyularak hazır hale gelir

FASÜLYE DİBLESİ
MALZEMELER:
*500 gr taze fasulye
*1 cay bardagi pirinc
*2 tane orta boy kurusogan
*sivi yag,tuz,karabiber
*1 su bardagi sicak su
YAPILISI:Fasulyeler yikanip ayiklandiktan ve kucuk kucuk dograndiktan sonra bir kaba alinir burada üzerine kaynar su dökülerek 10 dakika bekletilir,bir tencereye sivi yag konur ve 2 tane yemeklik dogradigimiz sogan ilave edilir hafif pembelesince suyunu süzdügümüz fasulyeler eklenir ve kavrulmaya devam edilir 5 dakika kavrulunca üzerine pirincini ,tuzunu, karabiberini ve suyuda eklenir kisik ateste suyunu cekene dek pisirilir ve pistikten sonra 10 dakika dinlenmeye burakilir sonra ister sicak istersenizde soguk olarak servis yapilir
|