Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
giresun, karadeniz, mutfağı, yemekleri

Giresun Mutfağı, Karadeniz Yemekleri

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Giresun Mutfağı, Karadeniz Yemekleri



Giresun mutfağı, Karadeniz yemekleri



KARALAHANA YEMEĞİ

Malzemeler: 1 kg karalahana ,1 bardak haşlanmış kuru fasülye ,1 bardak değdirmeden çekilmiş mısır,1 büyük baş soğan , 2 kaşık mısır unu , 4 litre et suyu (arzuya göre),1 çorba kaşığı tereyağ,tuz ,acı biber

Yapılışı: Lahanalar ayıklanır yıkanır ve incecik doğranıriçine mısır unu kapatılarak karıştırılırBİr tencereye soğanlar konup kavrulurSoğanlar pembeleşince su konur,kaynatılırkaynayan suya doğranmıs lahanalar konur ve pişmeye bırakılırBiraz kaynayınca içine mısır kırması konurPişmeye yakın haşlanmış kuru fasülyeler konurPişince ateşten indirilir


ETLİ LAHANA SARMASI

Malzemeler:1 kg yağlı kıyma ,1/2 çay kaşığı kara biber ve kırmızı bibier,yarım çay bardağından biraz fazla pirinç,1 kaşık salça,2 Baş orta boy soğan,1 adet domates, 1 diş sarımsak,1 bağ maydonoz,yeterince tuz,3 bağ lahana

Yapılışı:Lahana ayıklanıp yıkandıktan sonra kaynayan suda damarları hafif ezilinceye kadar haşlanırSüzgeçe alınıp soğutulupİçi: Soğanlar soyulup tıkanır,incecik doğranır,pirinç seçilip yıkanırBütün malzeme katılıp iyice karıştırılıp sarma şeklinde lahana ile iyice sarılırGüveçte pişirilirse daha güzel olur Sarma işlemi bitince içine salça ,yağ kızdırılıp dökülürTuz ve su ilava edilerek pişirilirsıcak servis yapılır


KARALAHANA DİPLESİ



Malzemeler:1 kgkaralahana , 2 su bardağı pirinç ,2 çorba kaşığı sıvı yağ 4 adet orta baş soğan , 1 bardak su,tuz

Yapılışı: Lahanalar güzelce yıkanır ve ayıklanır İnce kıyılır Pirinç ayıklanır ve yıkanır Soğanlar incecik ,pirincin içine doğranırBir tencereye bir kat lahana bir kat pirinç ve soğan konulurÜst kısmına lahana gelecek şekilde hazırlanır Üzerine tuz serpilirHava çıkarmayacak şekilde kapatılırKapatılmadan bir bardak su ilave edilirOrta hareketli bir ateş üzerinde pişirilir İnmesine beş dakika kala karıştırılır Ayrı bir yerde yağ kızdırılırDible bu yağın içine atılıp kavrulurİstenirse domates de konulup kavrulabilir



KABAKLI LAHANA ÇORBASI

Malzemeler :1 kg karalahana ,500gr çekilmiş fırınlı mısır ,250gr bal kabağı, 3 lt su 240 gr kuru fasülye ,1/4 yakar biber ,100gr tere yağ , 150 gr çekilmiş kuyruk ve tuz

Yapılışı:fasülye ile mısır iyice yıkanır Su dolu tencereye dökülüp kaynatılır,fasülyeler suyunu çekip çatlayınca su ilave edilirDaha sonra lahana yıkanıp,tencereye ince halde kıyılırLahana pişip ezilmeye başlayınca biberi,yağı katılırBundan sonra 10 dk daha kaynatılır ve biraz mısır unu bulamac haline yemeğe ilava edilirkaynayan yemeğin tuzu atılır Yemek 10-15 dk daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilerek sıcak halde servis yapılır


KARALAHANA ÇORBASI

Malzemeler:1 kg karalahana, 3 adet yaprak pırasa,3 baş soğan ,1 bardak baldıran,1 avuç mısır unu ,tereyağ,tuz

Yapılışı:Karalahana ,pırasa ,baldıran yapraklarıiyice yıkanıp doğranırMısır unu ile güzelcew harmanlanırKaynayan suyun içine bu harmanlanan karışım atılırpişmesine yakınyağı ile tuzu katılırPişince ateşten indiriliR


DÖŞEME

Malzemeler:1 kg karalahana,3 tane domates,3 baş soğan 1 bardakmısır kırması ,kızmızı biber,tuz,tereyağ

Yapılışı:karalahanalar yıkanır ve haşlanırHaşlanan lahanalar ince olmamak kaydıyla doğranırSoğan ve yağ bir tencerede kavrulurDomateslerde küp küp doğranır ve yağın içine katılırüzerine doğranan lahanalarve mısır kırması konurlurMalzemenin üstünü kapatacak kadar su konur Kırmızı biber ce tuzda ilave edilerek pişirilir


HAMSİ IZGARA

Yapılışı:Hamsilar ayıklanırGüzelce yıkanırKafi miktarda tuzlanırIzgaraya tek tek dizilirler,kor üzerinde pişirilirSalata ile sofraya alınır,üzerine limon sıkılır


HAMSİ KIZARTMASI

Malzemeler:1 kg hamsi, 1 çay bardağı zeytin yağı, 1 çay bardağı mısır unu 1 limon, tuz

Yapılışı:Hamsiler ayıklanır ve iyice yıkanır tuzlanırTavaya biraz yağ konarak kızdırılır,una bulanan hamsilertavana tek sıra halınde dizilirPembe renkte kızardiği tahmin edilince hamsiler tavanın kapagı ile ters çevrilirAlt yüzeyi de aynı şekilde kızartılır Servis tabağına alınarak arzuya göre üzerine limonda sıkılır



HAMSİ PİLAKİ

Malzemeler:1 kg mısır unu 1 kg hamsi 1 demet maydonoz 5-6 adet yeşil nane 2-3 sap pırasa tuz karabiber

Yapılışı:önceden su ve maydonoz ile yoğrulmus hamurun içine kılçığı çıkarılmış hamsi,imcecik kıyılmış maydonozve ince kıyılmış pırasa nane,karabiber koyularak hepsi beraber karıştırılırEkmek pişirilen saç ates üzerinde kızdırılıryağlanır ve unlanırUn pembe renkte olunca hamurlar sacın üzerine avuçla beraber birkaç parça halinde konulurElle ekmeğe daire şekli verilirKalınlığı 2-3 cm olurEkmeğin alt kısmı kızarınca üst yüzeyi çevrilirBu yuzeyde kızarınca saçtan alınır Eger sac yoksa fırında olur



MISIR EKMEĞİ

Yapılışı:aynı usul ile pişirilir yalnız hamsi ,maydonoz,pırasa,nane ,karabiber yoktur bunun içinde



MISIR ÇORBASI

Malzemeler:1/2 kg sarı ve beyaz mısır,1 Kese barbunya fasülye,3 kg yoğurt

Yapılışı:Mısır ve fasülye ayıklanıp soğuk suyla ıslanırBir taşım kaynatılır,şişmeye bırakılırErtesi gün tuz ilave edilip pişirilirKıvamına genlince ateşten alınırİyice karıştırılıp servis yapılır



MISIR DOLMASI:

Malzemeler:Mısır unu Maydonoz soğan karabiber,sade yağ,karalahana ve tuz

Yapılışı:Çekilmiş mısır unu yeterli ölçüde suyla tencerede karıştırılarak pişirilirSuyunu çekmesi beklenirİnce doğranmış soğan,karabiber,maydonozve tuz eklenerek karıştırılırYağın yarısı eritilip ilave edillirHazırlanan iç,ayıklanıp haşlanmış lahana yaprakları sarılıpr,tencereye dizilirÜstüne yeterli kadar su konur ve hafif ateşte pişirilirAteşten indirilmeden önce kalan yağ kızdırılır ve üzerinde gezdiriliristeğe göre üzerine yoğurt konulabilir



TURŞU KAVURMASI

Malzemeler:2 büyük yemek tabagı turşu 6 iri soğan 1,5 bardağı zeytin yağı

Yapılışı:Turşular aksamdan tuzunun çıkması için suya koyulurSonra doğranırSoğanlar yağda pembeleşinceye kadar kavrulurSüzgeçte süzdürülmüş turşular ilava edilirKısık ateşte yarım saat pişirildikten sonra servis yapılır



PAZI (PEZİK) MIHLAMASI

Malzemeler:1 kg pazı 5 bas soğan ,4 yumurta ,2 çorba kasıgı sıvı yağ tuz,karabiber,nane

Yapılışı:Pazılar güzelce yıkanır ve ayıklanırbir cm genişliginde doğranırAzsu içinde ,kaynamış suya konarak haşlanırSüzgeöten süzülürAvuç içinde sıkılarak suyu iyice alınırSoğanlar ince doğranırYağla beraber pembeleşinceye kadar kavrulurPazıları da ilavew olunarak karıştırılırtuz ve karabiber konur Tekrar karıştırılır, üzerine yumurtalar tektek kırılırAğzı kapatılırYumurtalar pişene kadar beklenirAteşten alınır


HOŞMAK

Malzemeler:1 kg taze fasülye 2 bas soğan,250 gr barbunya fasülyesi 1 bardak mısır yarması veya bulgur 1 kaşık salça tereyağı tuz pul biber

Yapılışı:Barbunya fasülyeleri aksamdan ıslanırSabah ılık suda fırın fasülyeler 3-4saat bekletilirKara suyu cıkarılırTekrar haşlanırHaşlandıktan sonra süzülürNormal fasülye kırığı gibi doğranırTencereye yağ ,soğan,salça konurKavrulduktan sonra içine fasülyeler atılırBarbunya fasülyeleri de bu karışıma katılırÜzeri kapanacak kadar su ilave edilirMısır kırması ve tuzuda konulurPişirilir


ISIRGAN

Malzemeler:1 kg ısırgan 5-6 diş sarımsak 1 bardak mısır unu ,yarım kılo sut,,1 cay bardagı beyaz un nane , pazı ,hosaran,yavşu

Yapılışı:Bir tencereye su konulup kaynatılırSu kaynerken nane,ısırgan pazı hosaran ,yavşu iyice yıkanırKaynayan suyun içersine atılır İyice haşlanırHaşlanan bu malzeme ısırgan kepçesiyle iyice ezilirEzerken içine yavaş yavaş süy konurMısır unu ile beyaz unda yavas yavas ve ezilrek konurMuhallebi kıvamına gelince ye bkadar ezmeye devam edilir Sarımsak ve tuzu da ilave edilirBiraz daha piştikten sonra ocaktan alınır




KABAKLI FASÜLYELİ ÇORBA

Malzemeleri:1 kg domal(barbunya)1 dilim kara kabak ,tuz,kırmızı biber tere yağ

Yapılışı:Barbunyaların içi ayrılır;fakat birkaç tane de kabuklu olarak körpesinden ayrılırİlk önce tere yağ eritilirTane barbunyalar ve taze barbunyalar yağın içine konup üzerini kapatacak kadar su ile birlikte pişirilirKabaklar ince küpler halinde doğranır ve pişmekte olan fasülyenin içine konurpişince ocaktan indirilirAcı ile servis yapılır


SÜT KABAĞI

Malzemeler:1 ufak kara kabak 1 kg süt 1 kg seker

Yapılışı:Kara kabak kabuğundan soyulur ,küp küp doğranır,yıkanır ve bir tencereye konulurSu ile haşlanırHaşlandıktan sonra süzülürEger tatsızsa sekerde ilave edile bilir



GALDİRİK KIZARTMASI

Yapılışı:Galdirikler yıkanır ,haşlanır ,süzülürSüzüldükten sonra mısır unu ile karıstırılırKızgın tavada alt ust yaparak kızartılırÜzerine arzu edilirse yumurta kırılır



AVUZ

Malzemeleri:Ağuz sütü ,şeker,avuz sütü:inewk yavruladugı zaman 3 gün sütü verir

Yapılışı:Bir tencereye süt konurBüyük bir tencereyede su konurSüt dolu tencere bu su dolu tencewrenin içine yerleştirilirSüt bu suyun buharında pişer bu pişen süt soğutulursoğuyunca peynir kıvamına gelen avuz kesilerek servise sunulur



ARMUT HAŞLAMA

Yapılışı:Sert armutlar tencereye konurÜstünü kapatacak kadar suda konur Haşlandıktan sonra suyuı süzülürArmutların kabukları soyularak hazır hale gelir

FASÜLYE DİBLESİ
MALZEMELER:
*500 gr taze fasulye
*1 cay bardagi pirinc
*2 tane orta boy kurusogan
*sivi yag,tuz,karabiber
*1 su bardagi sicak su
YAPILISI:Fasulyeler yikanip ayiklandiktan ve kucuk kucuk dograndiktan sonra bir kaba alinir burada üzerine kaynar su dökülerek 10 dakika bekletilir,bir tencereye sivi yag konur ve 2 tane yemeklik dogradigimiz sogan ilave edilir hafif pembelesince suyunu süzdügümüz fasulyeler eklenir ve kavrulmaya devam edilir 5 dakika kavrulunca üzerine pirincini ,tuzunu, karabiberini ve suyuda eklenir kisik ateste suyunu cekene dek pisirilir ve pistikten sonra 10 dakika dinlenmeye burakilir sonra ister sicak istersenizde soguk olarak servis yapilir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.