Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Kebap, Köfte & Et Yemekleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
analı, kızlı, köfte, malatya, yöresi

Analı Kızlı Köfte (Malatya Yöresi)

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Analı Kızlı Köfte (Malatya Yöresi)



ANALI KIZLI KÖFTE(Malatya yöresi)


ALLAH SEVGİSİ
Resulullah (sav) buyuruyor ki:

“Hz Allah bir kulunu severse, Cebraili çağırır ve ben bu kulumu seviyorum, onu kendime dost edindim sen de sev Cebrail o kimseyi sever, sonra bütün semavet ehline Allah’ın bu kulunu dost edindiğini ve onların da dost edinmesini söyler Bütün gök ehli bu kimseyi dost edinir Daha sonra yeryüzüne de bu türbir sinyal verildiğinden bütün yeryüzü sakinleri de bu kimseyi severler

Bir kulu sevmediği zaman da, Cebraili çağırarak falan kimseyi sevmediğini ve onun da bu kimseyi sevmemesini söyler Bunun üzerine Cebrail gök ehline Cenab-ı hakk’ın falan kimseden nefret ettiğini bunun için onların da bu kulu sevmemeleri gerektiğini söyler Bu kez, bütün gök ehli o kuldan nefret eder Daha sonra da o kimse için yeryüzüne nefret duyguları konulur (o kimse fazla sevilmez )”[505] İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir
Herşeye çaba harcadığımız şu hayatta,Yaratıcımızın sevgisini kazanmak için ne yaptığımızı düşünmemiz lazımBize verilen nimetleri fütursuzca harcarken,bir an durup bunların şükrünü nasıl yerine getiririz diye bir gayret,bir hareket içinde oluyormuyuzBöyle anlamsız ve boş şeyleri gaye edinmişken,Ya farketmeden Rabbimizin sevgisinden uzaklaşıyorsak?…

MALATYA YÖRESİNE AİT ANALI KIZLI YEMEK TARİFİ



Malatya yöresine ait en meşhur köfteli yemeklerden biri olan analı kızlı köfte yapımı oldukça uğraştırıcı fakat lezzetide bir o kadar özeldirMalatya’da otururken mahire komşularımdan arsızlığımla öğrendiğim,şimdilerde “oh iyiki yapmışım” dediğim en sevdiğim yemeklerimden biri Komşularımdan özellikle Emine ablamın özel desteğine değinmeden geçememKendisinden Allah razı olsunŞunu çok iyi öğrendim;”Azmin elinden hiç birşey kurtulamaz”Eğer isterseniz Allah’ın izniyle mutlaka yaparsınız
Evet yine tek tek ölçerek,her ayrıntıya dikkat ederek bir tarif oluşturdumDaha önce el ayarı yapardım çünküPüf noktası etinin yağsız olması,çok iyi yoğrulması,tuz ayarının iyi yapılması


MALZEMELER
400 gryağsız et
1 su bardağı ince bulgur(simit)
4 su bardağı orta bulgur
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
ANALI KIZLI KÖFTENİN İÇ MALZEMESİ
300 grorta yağlı kıyma
6 adet büyük soğan
yarım demet maydanoz
tuz karabiber
kimyon,yenibahar,
pulbiber
KÖFTENİN SUYU İÇİN
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
15 ltsıcak su
1 tatlı kaşığı tuz,karabiber

ANALI KIZLI KÖFTENİN YAPILIŞI




*Eti ve soğanı iyi çeken bir robottan macun kıvamına gelene kadar çekin
*Bulgurun içine katın,bir yemek kaşığı salça,karabiber ve tuzu da ilave edip karışana kadar yoğurun
*Karışımın önce bir yarısını robota alıp, üzerine bir buçuk su bardağı su koyun ve yüksek hızda 1 dakika çalıştırın
*Diğer yarısınada aynı işlemi tekrarlayın
*Robotta çektiğiniz hamura ununu ilave edip yoğurma kabına alın 10 dakika kadar yoğurun(bu esnada biraz cıvık gibi gelebilir ama daha sonra sertleşecektir)
*Hamurdan küçük bir yumurta büyüklüğünde alıp elinizi ıslatarak açmaya çalışın hemen bölünmüyor rahat açılıyorsa kıvamı tamamdır
*Analı kızlının köfteleri çok büyük olmamalıdırBu yüzden yine küçük bir yumurta büyüklüğünde alıp köftelerinizi yapın
*Hamurun beşte birini ayırıp küçük köfteler için kullanınBir kaç köfte yaptıktan sonra kalan hamur katılaşmaya başlarBu yüzden 4-5 köftelik miktarda
*hamurdan alıp biraz tuz ve su ilavesiyle yoğurunBu bitince tekrar o kadar bir parça alıp yine aynı işlemi uygulayın
*Bir tencereye 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ ve salçayı ekleyip kavurun 15 ltsuyu ilave edin1 tatlı kaşığı tuzuda katıp kaynamaya bırakın
*Su kaynayınca köftelerin önce bir yarısını suya atın 5 dakika haşlayınHaşlanan köfteleri bir kevgirle alıp delikli bir süzgece koyun
*Sonra diğer yarısını atıp yine aynı işlemi uygulayınKüçük köfteleri ayrı haşlayıp ayrı bir yere alın
*Köfteleri uzun süre suda bekletmiyoruz çünkü yumuşayabilirlerServis yapacağımız zaman köfteler soğumuşsa kaynattığımız suyuna atıp 1-2 dakika ısınmaları için tutuyoruz






cahide alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.