07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şıpsı Paste (Kafkas Mutfağı)
şıpsı paste

şıpsi paste kafkas mutfağına ait önemli yemeklerden biri bu yemeğe o kadar önem veriliyor ki kafkasya'daki geleneklere göre tavuğun hangi kısmının kimin tarafından yeneceği yemek sofraya gelmeden (misafirlerin saygınlık+yaşlarına göre) belli oluyor bu yüzden de çocuklara hep kanatlar düşüyor 
malzemeler:
et malzemeleri:- 1 bütün tavuk
4 baş kuru soğan
- tuz
çorba malzemeleri:- 2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
5-6 adet patates, soyulup karelere bölünmüş
5-6 diş sarımsak
2,5 yemek kaşığı un
1,5 lt tavuğun haşlama suyu
1,5 lt su
tuz
- 1 yemek kaşığı kişniş, havanda dövülmüş
paste malzemeleri:- 2 su bardağı pilavlık bulgur
yarım su bardağı pirinç
6 su bardağı su
- tuz
sos malzemeleri:- 2 yemek kaşığı zeytinyağı (veya tereyağı)
3 diş sarımsak, soyulup doğranmış
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
tavuğun hazırlanması:
1 tavuğun butlarını, kanatlarını, göğüs ve sırt kısımlarını parçalara ayırın derilerini soyup iyice yıkayın (kanatları soyamazsanız ocakta ateşin üzerinde tütsüleyin )
2 etleri bir tencere alarak üzerlerine çıkacak kadar soğuk su ekleyin soyulmuş 4 baş soğanı bütün olarak tencereye ilave edin en son tuz ekleyip haşlayın
çorbanın hazırlanması:
1 tereyağını ve salçayı bir tencereye koyun salça kavrulduktan sonra patatesleri ve sarımsakları ilave edip bir süre kavurun kaurma esnasında patatesler tencereye yapışmaya başlarsa 1-2 kaşık et suyu ekleyebilirsiniz
2 ardından suyu ve et suyunu tencereye ekleyin patatesler ezilmeye müsait bir hal alana kadar pişirin
3 2,5 yemek kaşığı unu 1 kase soğuk suda ezin çorbanın suyundan kaseye 1-2 kaşık ekleyerek kasedeki suyu ılıtın ardından çorbayı devamlı karıştırarak kasedeki suyu tencereye ekleyin ara sıra karıştırmak suretiyle 10 dakika pişirin tuzunu ekleyip tencerenin altını kapatın
paste'nin hazırlanması:
1 çorba pişerken bulgur ve pirinci karıştırıp birkaç kez suyunu değiştirerek yıkayın yıkadıktan sonra su ve tuzla birlikte tencereye koyun tencereyi ocağa alın
2 bulgurlar ve pirinçler sularını çektikten sonra tencerenin altını kapatın tercihen tahta spatula yoksa delikli bir kepçe ile pasteyi yoğurun (spatulayı ara sıra çorbaya batırabilirsiniz ) pasteniz hamura yakın bir kıvama gelince üzerini spatulayla düzleştirin
sosun hazırlanması:
1 zeytinyağını tencereye alın doğranmış sarımsakları ekleyin yağ kızınca pul biberi ilave edin etleri bu sosun içine teker teker alın , alt ve üstlerini kızartın
servis yapılması:
1 yuvarlak ve derince bir tepsiye önce pastenizi ortası boş kalacak şekilde (havuz şeklinde) yayın havuz kısmına çorbasını koyun etrafına etleri dizin çorbanın üzerine sostan biraz gezdirin ve kişniş serpin
2 tabaklara koyarken 1 kaşık paste, çorba ve 1 parça tavuk olmak üzere ayranla servis yapın
not: bu yemeğin çorbası anadolu'nun bazı yerlerinde sütle beyaz bir çorba olarak hazırlanıyor 
|
|
|