Nizip / Gaziantep |
07-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nizip / GaziantepFırat Nehri'nin kıyısındayız Karşımızda Halfeti Arap Şıho bize nehirden tuttuğu şaput ve sazandan oluşan balıkları pişiriyor Ateşten çıkan duman fonunda beyaz saçı ve sakalıyla Şıho fotoğraf üstüne fotoğraf veriyor Gafsad başkanı Hasan Yelken'in arkadaşı olan Arap Şıho, Nizip'in Kamışlı Köyü'nden Köy yolu oldukça enterasan Önce birbirinden ilginç kayaların ardından, kıvrımlı gövdeleri ve koca kütleleri ile asırlık fıstık ağaçlarının arasından geçiyorsunuz Balıkları yediğimiz yer, Kamışlı'dan Kalemeydanı Köyü'ne giden yolun, nehrin kıyısındaki bitim noktası Kalemeydanı Köyü artık suların altında Köy gitmiş ama yolu yarım da olsa duruyor Bugün Halfeti'nin bir bölümü de suyun altında Fırat burada nehirlikten çıkmış deniz olmuş, herşeyi yutmuş Kıyıda biraz yürüyüş yapıyoruz Aklıma Samsat geliyor; Zeugma geliyor Hepsini birer birer suya gömüşümüz geliyor İleride Rumkale var, ama yürüyüşe devam etmiyor, dönüyoruz Kıyıda makro fotoğraflar ufak ufak çıkmaya başlamış Minik ve renkli çiçekler güzel bir baharı müjdeliyor Gaziantep, yani o bildiğimiz güzelim güneydoğu şehri Hani o tipik Ortadoğu mimarisi tek katlı dam evleri, hani o birbirine gölge yapsın ve gölgeleri birbirini serin tutsun diye daracık sokaklara yanyana sıralanmış Antep evleri& Artık ne yazık ki bunlar bir bir yıkılıyor; yerine yol yapılıyor; apartman yapılıyor, plazalar yapılıyor Yeni yapılmış binaların biri de kentin tam merkezindeki çirkinlik abidesi olan hipermarket binası Dışı penceresiz ve sevimsiz fayanslarla kaplı bu koca yapı resmen, bu kentin insanlarına görsel anlamda tecavüz ediyor Antep'in yeni oluşmaya başlayan yüzü ne kadar modern ve çirkinse eski yüzü bir o kadar çekici ve güzel Aslında eski yüzü de neredeyse kalmadı gibi bir şey; zaten tüm değerlerimizi yavaş yavaş yitirmiyor muyuz? Sevgili yetkililer ne yapın edin ama Türkiye'nin en güzel kahvehanelerin biri olan Tahmis'e dokunmayın Eski çarşıya el sürmeyin, düzeltmeye kalkmayın Bırakın yüzyıllardır süren geleneksel yaşam kendi halinde akıp gitsin Tarihi hanları restore edeceğim diye canına okumayın Türkiye'nin en ilginç köşelerinden biri olan Kasaplar Çarşısını' kapatmayın& Bir de şu cami inşaatları İnşaatlar ülkenin her yerinde olduğu gibi burada da almış başını gidiyor Üstelik, yüzlerce yıl geçmesine karşın, yapılan camilerin hiç birisi o güzelim işlemeli minarelerin, tarihi camilerin yerini tutamıyor Antep'i gezerken aynı zamanda başbakan RTE, bir köprüyol açılışını yapıyor Aslında yol daha önce açılmış Ne var yani bir de başbakanlı açılış fena mı olur? Açılış yapılacak meydandan Bir başkadır benim memleketim' şarkısı yükseliyor Herhalde bu şarkıyı kullanmayan parti kalmadı Helal olsun Ayten Alpman'a; bütün partiler gitti; şarkı hala duruyor Antep'te olduğu kadar hiçbir yerde bu kadar çok çocuk dilenci ile karşılaşmamıştık Yaşları neredeyse 3'e iniyor Hangi birine yardım edeceksiniz? Kilonuzu ölçen, selpak satan, okul parası isteyen, araçların camını silen, sakız satan& Sayın belediye başkanı açılışa dökeceği parayla bu çocuklar için bir şeyler yapamaz mı? Neyse boş verin; ben de böyle tuhaf tuhaf şeyler düşünüyorum Gafsad'a gidiyoruz Bir parkın kıyısında belediyeden edinilmiş bir oda-kulübe Daha ne kadar onlarda kalacak belli değil İçeride elektrik sobaları ile ısınmaya çalışıyoruz Üç bayan kursiyer bir köşede sınavda Ellerinde test kağıtları, diyafram-enstantane modundalar Dernek saymanı Halil Gül taze çay yapmış Biz de tam üstüne geldik Antep'ten ayrılmadan önce, size bir fotoğrafçı ve bir gurme sırrı vereceğim Şehitler Caddesi'ndeki yemeniciye gidip dünyanın en güzel ayakkabıcı dükkanını görmez ve dünyanın en güzel tatlısı olan fıstıklı antep baklavasından yemezseniz yaşamınızın en büyük hatalarını yapmış olursunuz |
|