![]() |
Esmâ-İ Hüsnâ |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Esmâ-İ HüsnâEsmâ-i Hüsnâ Hiç tanımadığınız bir insanı sevebilir misiniz? Hiçbir özelliğini bilmediğiniz birisini övebilir, methedebilir ve tanımadan bir insanla dostluk kurabilir misiniz? Peki, kâinatı yaratıp, yeri, göğü emrinize amade eden O, “tek dost”u ne kadar tanıyorsunuz? Birlikte bir yolculuğa çıkıyoruz dostlarım! “Biliş”ten “buluş”a yolculuğumuz! Bize, “Bizden daha yakın” olanla tanışacağız! “Sinelerimizin özünü bilen”le buluşacağız! İki Cihan Serveri Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi ve sellem: “Dost, yanına vardığında, sana Allah’ı hatırlatandır” buyuruyor ![]() ![]() Birbirimizle böyle bir “dost” olacak, O, “gerçek” ve “tek dost”a yürüyeceğiz birlikte! Haydi, uzatın ellerinizi ve yüreğinizi bana! “Bilmekten” “bulmaya” bir yolculuk bu! Bulup da “sevmeye” bir yolculuk bu! Ve “sevgiyi ispata” bir yolculuk bu! Esmâ-i Hüsnâ, Allah'ın güzel isimleri demektir ![]() Bir âyet-i kerîmede: "En güzel isimler O'nundur (Allah'ındır)" (Haşr: 24) buyurulmaktadır ![]() Diğer bir âyette de; en güzel isimlerin Allah'a ait olduğu belirtildikten sonra, bu isimlerle dua edilmesi tavsiye olunmaktadır (A'râf: 180) ![]() Allah'ın isimleri tevkifîdir ![]() ![]() ![]() ÂYET-İ KERÎME’LER: A’râf sûresi (7), 180: “Oysa en güzel isimler Allah’ındır ![]() ![]() ![]() ![]() Tâ-Hâ sûresi (20), 8: “Allah O’dur ki, kendisinden başka hiçbir ilâh yoktur ![]() ![]() İsrâ sûresi (17), 110: “(Sen onlara) de ki: İster “Allah” deyin, ister “Rahmân” deyin, nasıl çağırırsanız çağırın ![]() ![]() ![]() Haşr sûresi (59), 24: “O, yaratan, var eden, varlıklara şekil veren Allah’tır ![]() ![]() ![]() ![]() Hadîs-i Şerîf: Deylemî’nin İbn-i Abbas’dan merfu olarak rivâyetinde Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem “Cebrâîl bana geldi ve dedi ki Allah Teâlâ’nın: “Yâ Muhammed! Sen olmasan Cennet’i yaratmazdım, sen olmasan Cehennem’i yaratmazdım, sen olmasan dünyayı yaratmazdım!” buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() “Muhakkak ki Allah’ın yüzden bir eksik olarak doksan dokuz ismi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Hadîslerde zikri geçen 99 isim şunlardır: Allah, er-Rahmân, er-Rahîm, el-Melik, el-Kuddûs, es-Selâm, el-Mü'min, el-Müheymin, el-Azîz, el-Cebbâr, el-Mütekebbir, el-Hâlık, el-Bâri', el-Musavvir, el-Gaffâr, el-Kahhâr, el-Vehhâb, er-Rezzâk, el-Fettâh, el-Alîm, el-Kâbıd, el-Bâsıt, el-Hâfıd, er-Râfi, el-Muiz, el-Müzill, es-Semi', el-Basîr, el-Hakem, el-Adl, el-Lâtîf, el-Habîr, el-Halîm, el-Azîm, el-Gafûr, eş-Şekûr, el-Aliyy, el-Kebîr, el-Hafîz, el-Mukît, el-Hasîb, el-Celîl, el-Kerîm, er-Rakîb, el-Mücîb, el-Vâsi', el-Hakîm, el-Vedûd, el-Mecîd, el-Bâis, eş-Şehîd, el-Hakk, el-Vekîl, el-Kaviyy, el-Metîn, el-Veliyy, el-Hamîd, el-Muhsî, el-Mübdî, el-Muîd, el-Muhyî, el-Mümît, el-Hayy, el-Kayyûm, el-Vâcid, el-Mâcid, el-Vâhid, es-Samed, el-Kâdir, el-Muktedir, el-Mukaddim, el-Muahhir, el-Evvel, el-Âhir, ez-Zâhir, el-Bâtın, el-Vâli, el-Müteâlî, el-Berr, et-Tevvâb, el-Müntakim, el-Afüvv, er-Raûf, Mâlikü'l-Mülk, Zü'l-Celâli ve'l-İkrâm, el-Muksit, el-Câmi', el-Ganiyy, el-Muğni, el-Mâni', ed-Dârr, en-Nâfi', en-Nûr, el-Hâdi, el-Bedî', el-Bâkî, el-Vâris, er-Reşîd, es-Sabûr ![]() alıntı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|