Prof. Dr. Sinsi
|
Peygamber Duaları
HZ ADEM’in DUASI
Ey Rabbimiz, biz nefsimize zulmettik, eğer bizi bağışlamaz ve merhamet etmezsen şüphesiz hüsrana düşenlerden oluruz (A’raf 7/23)
HZ NUH’un DUASI
“Ya Rabbi mağlup düştüm bana yardım et “diyerek Allah’a yalvarır (Kamer sh 10) Hz ”Bizi zalim kavminden kurtaran Allah’a hamdolsun Ya rabbi, beni bereketli bir yere indir Senin vaadin ise elbette haktır, sen hakimler hakimisin
HZ İBRAHİM’in DUASI
Hz İbrahim “Ya Rabbi bana hikmet ver ve beni salih kullarından ilhak et Sonra gelenler içinde bana lisanı sıdk (hayırla anılmak) nasib et Beni; daim cennetinin varislerinden kıl Babamı da bağışla Çünkü o sapıtanlardandır İnsanların diriltilecekleri günde beni mahcup etme Öyle bir gün ki, o günde ne mal bir fayda verir ne de oğullar Ancak kim selim bir kalple Allah’ın huzuruna gelse (o kurtulur) Şuara (26/83-89)
HZ LUT’un DUASI
Lut ‘un kavmi günahda ısrar edince “Ya Rabbi, beni ve ehlimi onların yaptıklarından kurtar Şuara 26/169 Ve kavmi azabı getir de görelim deyince; Ya Rabbi bozguncu kavme karşı bana yardım et ”dedi Ankebut(29/30)
HZ EYUB’ün DUASI
Hz Eyyub: Ya Rabbi zarar bana dokundu ve sen Erhamer’rahiminsin (Enbiya 21/83) Kuran’daki diğer bir dua da” Ya Rabbi şeytan beni zorluk ve azaba uğrattı (sad 38/41)
HZ YUSUF’un DUASI
Ve Ya Rabbi: bana saltanatla bir nasip verdin ve rüya tabirini öğrettin Ey gökleri ve yeri yaratan; sen dünya ve ahirette benim velimsin Beni müslüman olarak vefat ettir ve salihlere ilhak eyle (Yusuf 12/101)
HZ DAVUT’un DUASI
Ya RAB, kalk, ey Tanrım, kurtar beni!Sana seslenince yanıt ver bana,Ey adil Tanrım Ferahlat beni sıkıntıya düştüğümde,Lütfet bana, kulak ver duama Öyle bir sevinç ver ki bana,Sözlerime kulak ver, ya RAB, Feryadımı dinle, Duam sanadır Ya RAB, öfkeyle azarlama beni,Gazapla yola getirme Lütfet bana, ya RAB, bitkinim;Şifa ver bana, ya RAB, kemiklerim sızlıyor, Çok acı çekiyorum !Ne zamana dek sürecek bu?Gel, ya RAB, kurtar beni,Yardım et sevginden dolayı Sana sığınıyorum, ya RAB Sende sevinç bulacak, coşacağım, ey Yüceler Yücesi!Seni tanıyanlar sana güvenir,Çünkü sana yönelenleri hiç terk etmedin, ya RAB Acı bana, ya RAB!Ey beni ölümün eşiğinden kurtaranYa RAB, neden uzak duruyorsun,Sıkıntı günlerinde kendini gizliyorsunKalk, ya RAB, kaldır elini,ya RAB!!Oysa sen sıkıntı ve acı çekenleri görürsün,Yardım etmek için onları izlersin;Çaresizler sana dayanır,Ben senin sevgine güveniyorum,Yüreğim kurtarışınla coşsun Sana yakarıyorum, ey ya RAB Çünkü bana yanıt verirsin;Kulak ver bana, dinle söylediklerimi!Göster harika sevgini,Ey sana sığınanları saldırganlardan sağ eliyle kurtaran!Seni seviyorum, gücüm sensin, ya RAB!Kulak ver, ya RAB, yanıtla beni,Çünkü yorgunum Acı bana, ya Rab,Çünkü gün boyu sana yakarıyorum Sevindir kulunu, ya Rab,Çünkü dualarımı sana yükseltiyorum Sen iyi ve bağışlayıcısın, ya Rab,Sana yakaran herkese bol sevgi gösterirsin Kulak ver duama, ya RAB,Yalvarışlarımı dikkate al! Sıkıntılı günümde sana yakarırım,Çünkü yanıt verirsin bana
HZ MUSA’nın DUASI
Musa dedi: “Ey Rabbim, benim göğsüme genişlik ver, işimi kolaylaştır bana,
HZ SÜLEYMAN’in DUASI
“Ya Rabbi beni bağışla ve benden sonra kimseye nasip olmayacak bir saltanat ver Şüphesiz sen Vehhab’sın (Sad 38/35)
Hz Süleyman’ın diğer duası: “Ya Rabbi bana anneme ve babama ihsan ettiğin nimetine şükretmemi ve razı olacağın ameller yapmamı nasip et rahmetinle beni salih kulların arasına kat (Neml 27/19)
HZ YUNUS’un DUASI
Bu yüce Nebi balığın karnında şöyle yalvarır: “Ya Rabbi senden başka ilah yoktur Seni tenzih ederim, muhakkak ben zalimlerden olurum (Enbiya 21/87)
HZ İSA’nın DUASI
Allah''ım, Rabbimiz, bize gökten bir sofra indir, öncemiz ve sonramız için bir bayram ve Sen''den de bir belge olsun Bizi rızıklandır, Sen rızık vericilerin en hayırlısısın" demişti Seni tenzih ederim, hakkım olmayan bir sözü söylemek bana yakışmaz Eğer bunu söyledimse mutlaka sen onu bilmişsindir Sen bende olanı bilirsin, ama ben Sen''de olanı bilmem Gerçekten, görünmeyenleri (gaybleri) bilen Sen''sin Sen Ey Allah'ım! Ben istemediğimi uzaklaştırmaya, umduğum faydayı elde etmeye muktedir olmadığım bir vaziyette sabahlamış bulunuyorum Kuvvet ve kudret ise senin elindedir Ben amelimin sorumlusu olarak sabahlamış bulunuyorum Bu bakımdan benden daha fakir bir kimse yoktur
Ey Allahım! Düşmanımı sevindirecek şekilde beni gülünç duruma düşürme Dostumu benim felâketimle üzme Musibetimi dinimde tahakkuk ettirme Dünyayı bana en bü-yük hedef olarak kılma Ey Hayy ve Kayyûm olan Allah! Bana merhamet etmeyeni, bana musallat kılma
HZ MUHAMMED’İN DUASI :
Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin De ki: Ey mülkün sahibi olan Allah’ım, dilediğine mülk verir, dilediğinden çeker alırsın, dilediğini aziz eder, dilediğin, zelil kılarsın Bütün hayır senin elindedir Çünkü sen her şeye kadirsin, geceyi gündüze sokar, gündüzü geceye dahil edersin, ölüden diri, diriden ölü çıkarırsın ve dilediğine hesapsız rızık verirsin ” (Al-I İmran 3/26-27)
|