![]() |
Havas Tertipleri Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Havas Tertipleri HakkındaHavas terkiplerinin insanlara sıkıntı vermesinin ana nedeni Peygamberimizin öğrettiği dua kalıplarına benzer dua kalıpları olmayışı mesela salatı tefriciye deniyor 4444 tane oku dileğin kabul olsun ![]() ![]() ![]() ![]() Cenâb-ı Hakk'ın Hz Dâvûd'a: "Atalarının benim üzerimde ne gibi bir hakları olabilir ki?!" dediği şeklindeki rivayette olduğu üzere, yaratılanın Yaratıcı üzerinde kendisine dayanarak talepte bulunacağı, hiçbir hakkının olmadığı görüşünü savunanların düşünceleri, aynen câhil âbidlerin ibadetlerine karşılık Allah üzerinde bir haklarının doğduğunu zannetmeleri örneğinde olduğu gibi bununla, bir kul için diğer bir kula terettüp ettiği şekilde mahlûkâtına kıyas ve itibarla yaratılanın Yaratıcı üzerinde hiçbir hakkı olmadığı kasdedilirse doğrudur ![]() Bu kabilden olmak üzere; câhil kimseler, kişi için ibadeti ve ilmi sebebiyle Allah üzerinde, bir kulun diğer bir kul üzerinde sahip olduğu haklar türünden bir takım haklarının olacağını zannetmektedirler ![]() Bir örnekle açıklayacak olursak: Bâzı kişiler yöneticilere ve mülk sahiplerine hizmet eder,onlara fayda sağlar, zararları önler ve buna karşılık da onlardan bir karşılık ve bedel isteyip beklerler ![]() "Ben şöyle yapmamış mıydım?!" diyerek ona yaptığı iyiliği, diliyle değilse bile gönlüyle başa kakarlar ![]() Böyle birşeyi Allah Teâlâ hakkında düşünmek, insanın cehâletinden ve haddini aşmasından doğmaktadır ![]() "Sahih" bir "kudsî hadîste" de şöyle denmektedir : "Ey kullarım!, siz bana zarar vermeye erişemezsiniz ki bana zarar veresiniz; bana bir fayda sağlamanız da söz konusu değildir ki fayda sağlayasınız ![]() Ey kullarım!, siz gece gündüz hatâlar işliyorsunuz, ben de aldırmadan günahların tamamını mağfiret ediyorum ![]() ![]() Ey kullarım!, şayet sizin önünüz sonunuz insiyle cinniyle, aranızdaki en günahkâr bir adamın kalbi üzere ittifak edip topyekûn günaha dalsa, bu, benim hükümranlığımdan hiçbir şeyi eksiltmez ![]() Ey kullarım!, şayet sizin evveliniz ve âhiriniz, insan ve cin soyuyla içinizdeki en muttaki bir zâtın kalbi üzere olup hiç takvadan ayrılmasa bu da benim hükümranlığımda birşeyi artırmaz ![]() Ey kullarım!, şayet sizin önce geleniniz ve sona kalanınız, insan ve cin soyuyla bir tepede toplanıp benden talepte bulunsalar, onlardan her birine istediğini veririm de bu, benim nezdimdekilerden, bir iğne denize daldırıldığı zaman neyi eksiltiyorsa ancak onu eksiltebilir"(Müslim, Birr 55) |
![]() |
![]() |
![]() |
Havas Tertipleri Hakkında |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Havas Tertipleri Hakkında''Havas terkiplerinin insanlara sıkıntı vermesinin ana nedeni Peygamberimizin öğrettiği dua kalıplarına benzer dua kalıpları olmayışı mesela salatı tefriciye deniyor 4444 tane oku dileğin kabul olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ************************************************** **** tek kelime aynen kayılıyorum,yani allahtan hulüsü kalp ile yapılan bir tek dua bile ihlassız 44444444 taneden değerlidir,sayılar kişinin ruhen beyin olarak o niyete odaklanması konusunda belki yardımcıdır başka bir anlamı yoktur bence ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|