![]() |
hamsi yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
90burcu
|
hamsi yemekleriHamsi Çorbası (4 Kişilik) Malzemeler: 100 Gr ![]() 1 adet iri olgun domates 1 adet kuru soğan 1 demet maydanoz 1 çorba kaşığı un 1 çorba kaşığı tereyağı 4 su bardağı su Tuz , Karabiber HAZIRLANIŞI : Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ve 1 cm uzunluğunda parçalar halinde kesiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Domatesin kabuğunu soyup rendeleyiniz ![]() ![]() Tereyağını tavada eritip unu kavurunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Notlar: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
90burcu
|
![]() Hamsi Dıblesi (4 Kişilik) Malzemeler: 500 gr iri hamsi 250 gr pirinç (1 su bardağından 1 parmak fazla) 5 adet karalahana yaprağı 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz 1 adet kuru soğan 2 çay kaşığı karabiber 2 çorba kaşığı tereyağı Tuz HAZIRLANIŞI : Hamsileri kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan temizleyin ![]() ![]() ![]() Lahana yapraklarını ince ince kıyıp pirinçle ve maydanozla harmanlayın ![]() ![]() Tereyağını tavada eritip soğanı kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Dibleye istenirse 1 çorba kaşığı çanm fıstığı ilave edilebilir, daha güzel bir tad verir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
90burcu
|
![]() Hamsi Dolması (6 Kişilik) Malzemeler: 1 kg hamsi 3 çorba kaşığı zeytinyağı 2 adet soğan Yarım çorba kaşığı dolmalık fıstık Yarım su bardağı pirinç 1 su bardağı sıcak su Tuz, karabiber Yarım çorba kaşığı kuşüzümü 1 çay kaşığı şeker Yarım demet maydanoz Yarım su bardağı un 2 adet yumurta Kızartmak için: Sıvı yağ HAZIRLANIŞI : Hamsilerin kafalarını ve kılçıklarını temizleyelim ![]() ![]() 1 - Tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağını alıp kızdıralım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 - Hamsinin dış kısımlarını tuz ilave edilmiş una batıralım ![]() ![]() ![]() 3 - Üçüncü hamsinin dışını una buladıktan sonra harcın üzerine yerleştirelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
90burcu
|
![]() Hamsi Fırın (4 Kişilik) Malzemeler: 1 kg hamsi 2 adet domates 1 adet limon sıvı yağ tuz HAZIRLANIŞI : Hamsileri kafalarını kopararak ve içlerini baş parmağınızla temizleyiniz ![]() ![]() Fırın tepsisini hafifce yağlayıp hamsileri aralarında boşluk kalmayacak tarzda bir ters, bir düz diziniz ![]() ![]() ![]() 180oC’a ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişiriniz ![]() ![]() Not: Hamsiler fırında iken zaman zaman kurumaması için kontrol ediniz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
90burcu
|
![]() Hamsi Güveç (4 Kişilik) Malzemeler: 1/2 kg hamsi 2 adet domates 2 adet yeºil biber 1 adet patates 1/4 bağ pazı (veya ıspanak) 1 çay bardağı mısır unu 1 adet yumurta 1 adet kuru soğan (veya mevsiminde ½ demet taze soğan) 2 su bardağı su 1 kahve fincanı zeytinyağı tuz HAZIRLANIŞI : Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ![]() Domatesleri küp şeklinde, biberleri de çekirdek yataklarını çıkarıp enine doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm malzemeyi geniş bir kapta harmanlayıp iki su bardağı su ilave ediniz ve bilahare toprak güvece başaltınız ![]() ![]() ![]() Not: Bu yemek Doğu Karadeniz’e özgüdür ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
90burcu
|
![]() Hamsi Köftesi (4 Kişilik) Malzemeler: 1/2 kg hamsi 2 kahve fincanı un 1 demet maydanoz 1 çay kaşığı kuru nane 1 çay kaşığı kekik 1 adet kuru soğan 2 adet yumurta Sıvı yağ (yeterince) tuz , karabiber sumak HAZIRLANIŞI : Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ![]() Maydanozları ince kıyınız ![]() ![]() ![]() ![]() Harmanlanmış malzemeyi küçük toplar halinde yoğurunuz ![]() ![]() ![]() Not: Bu yemek Orta ve Doğu Karadeniz’e özgüdür ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
90burcu
|
![]() Hamsi Ekşilisi (4 Kişilik) Malzemeler: 1 kg ![]() 250 gr ![]() 3 adet domates 2 adet limon 4 diş sarımsak 1 demet maydanoz 5 adet kuru soğan 1 çay kaşığı karabiber 1 su bardağı zeytinyağı Tuz HAZIRLANIŞI : Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ![]() ![]() Biberleri enlemesine kesip ilave ediniz ![]() ![]() ![]() Sarmısakları küçük parçalar halinde kesiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayırdığınız domatesi ve limonun birini halkalar halinde kesip hamsilerin üzerine dekoratif bir şekilde diziniz ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bu yemek tipik bir Rize yemeğidir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
90burcu
|
![]() Hamsi Kuşu (6 Kişilik) Malzemeler: 1200 gr Hamsi 2 Tatlı Kaşığı Tuz 1/4 Demet Maydanoz 2 Orta Boy Soğan 2 ![]() 1/2 Yemek Kaşığı Çamfıstığı 1/2 Su Bardağı Pirinç 1 Su Bardağı Su (sıcak) 1/2 Yemek Kaşığı Kuşüzümü 1/4 Tatlı Kaşığı Kara biber 1/4 Tatlı Kaşığı Şeker 1/3 Su Bardağı Mısır unu 2 Adet Yumurta 6 Yemek Kaşığı Sıvı yağ (kızarırken çektiği) HAZIRLANIŞI : Balıkları temizle, kuyruklarını koparmadan kılçığını çıkar, yıka, 1 tatlı kaşığı tuz ekle karıştır, süzgeçte 15 dakika beklet ![]() Maydanozu yıka, ayıkla ![]() ![]() Pirinci yıka, süz, soğana kat, 1-2 kez çevir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurtayı çırp, dolmaları batırarak kızdırılmış derin yağda kızart ![]() Not: Karadeniz yöresi yemeklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
90burcu
|
![]() Hamsi Mücver (4 Kişilik) Malzemeler: 250 gr ![]() 2 adet iri patates 2 adet yumurta 1 tutam dereotu 1 su bardağı un Sıvı yağ (Zeytinyağı olabilir) Tuz , Karabiber HAZIRLANIŞI : Hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın ![]() ![]() Patatesleri soyup ince rendeleyin, sıkıp suyunu çıkarın ![]() ![]() ![]() Tavada sıvı yağı iyice kızdırın ![]() ![]() ![]() ![]() Kızarmış mücverleri kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın ![]() ![]() Not: Daha hafif olmasını istiyorsanız, karışımın tamamını yağlanmış tepsiye döküp 180oC’a ısıtılmış fırında da pişirebilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
90burcu
|
![]() Hamsi Sarma (4 Kişilik) Malzemeler: 400 gr ![]() 1 demet karalahana 4 adet taze soğan 1 demet maydanoz 2 çorba kaşığı sıvı yağ Tuz , Kırmızı biber Karabiber HAZIRLANIŞI : Hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın ![]() ![]() Bir tencerede karalahana yapraklarını tuzlu suda yumuşayıncaya kadar kaynatın ![]() ![]() Diğer bir kapta ince kıyılmış taze soğanları, kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber ve kırmızı biberi karıştırıp yumuşayıncaya kadar ovun ve 2 çorba kaşığı sıvı yağı ilave edip karıştırın ![]() ![]() Karışımı karalahana yapraklarına yeleştirip azar miktarda margarin koyup kenarları da kapanacak tarzda rulalar haline getirin ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
90burcu
|
![]() Hamsi Tatlısı (4 Kişilik) Malzemeler: 250 gr ![]() 250 gr ![]() 5 adet yumurta 2 su bardağı su 1 çay kaşığı zeytinyağı 1/4 limonun suyu tuz 1 su bardağı zeytinyağ 1/2 fincan yeşil fıstık 1/2 fincan fındık Jöle malzemesi: 1 adet muz 1 adet portakal 100 gr ahududu 1 adet kırmızı elma 1 adet şeftali 2 su bardağı su 300 gr ![]() Şerbet malzemesi: 1/2 kg toz şeker 2 su bardağı su 1 çay kaşığı limon suyu HAZIRLANIŞI : Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ![]() Su kaynama noktasına geldiğinde un ve tuz ilave ederek sürekli karıştırınız ![]() ![]() ![]() Hamur ılıyınca yumurtaları kırıp yoğurun ve hamuru cevizden küçük parçalara ayırınız ![]() ![]() ![]() Şurubu hazırlayınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Notlar: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
90burcu
|
![]() Hamsi Tava (6 Kişilik) Malzemeler: 1350 gr Hamsi 1 ![]() 4 ![]() 6 Yemek Kaşığı Mısır Unu HAZIRLANIŞI : Balıkları temizle, yıka, tuzla, süzgeçte 15 dakika beklet, altı gruba böl ![]() Tavaya 1 tatlı kaşığı kadar yağ koy, ısıt, balıkların bir grubunu mısır ununa bulayıp kuyrukları aynı yöne gelecek şekilde yan yana dizerek daire oluştur, bir yüzü kızarınca düz bir tabak kullanarak şeklini bozmadan ters çevir, diğer yüzünü de kızart ![]() Kalan yağı azar azar ekleyerek diğerlerini de aynı şekilde kızartmaya devam et ![]() Notlar Hamsi Tava, öğünlerde, mevsimlik sebze salatası ve limonla, tek kap yemek olarak tüketilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
90burcu
|
![]() Kopsiya (6 Kişilik) Malzemeler: 500 gr Hamsi 4 Limon 1 Kahve Fincanı Zeytinyağı 1 Çorba Kaşığı Tuz HAZIRLANIŞI : Hamsilerin kılçıklarını ayıklayıp geniş bir tepsiye dizin ![]() ![]() ![]() Limon suyunu hamsilerin üzerine dökerek serin bir yerde bir gün bekletin ![]() Zeytinyağı ve limonla servis yapın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
90burcu
|
![]() Soslu Marine Edilmiş Hamsi (6 Kişilik) Malzemeler: 1 ![]() 1 ![]() 4 yemek kaşığı kırmızı biber 1 ![]() 1 limonun suyu 1 baş sarmısak 1 su bardağı beyaz şarap Tuz, beyazbiber HAZIRLANIŞI : Hamsilerin kafalarinı ve kılçıklarını çıkarın ![]() ![]() ![]() Balıkları iki gün dinlendirdikten sonra limon ve dereotu ile süsleyerek servis yapın ![]() |
![]() |
![]() |
|