![]() |
Beynimiz Nasıl Çalışır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beynimiz Nasıl Çalışır?BEYNİMİZ NASIL ÇALIŞIR? Beynimiz nasıl çalışır ? 20 ![]() ![]() ![]() Önceleri zekânın beynin büyüklük ya da küçüklüğüyle orantılı olduğu sanılıyordu ![]() ![]() ![]() Çarpıcı bir benzetmeyle insanı bir bilgisayara benzetirsek beş duyumuz klavyeyi bilinçaltımız ise hard diski temsil etmektedir ![]() Davranışlarımız ise hard diskten ve klavyeden gelen bilgilerin görüntülendiği monitöre benzetilebilir ![]() Sonuç olarak davranışlarımız iç programlarınızın hayata yansımalarıdır ![]() Önce 60'lara doğru Roger Sperry'nin sonra da Robert Ornstein'in incelemeleri sonucu beyinle ilgili ilginç şeyler ortaya çıktı ![]() Beyin iki loba ayrılmıştı ve ikisinin de farklı fonksiyonları vardı: SAĞ BEYİN: Vücudun sol yanını kontrol eder ![]() SOL BEYİN: Vücudun sağ yanını kontrol eder ![]() SOL LOB: Sözcükler Mantık Sayılar Ardışıklık Matematik Analiz Listeleme Konuşma Yazma SAĞ LOB: Ritim Müzik Bütünü görme Hayâl gücü Hayâl kurma Sentez Renkler ve şekiller Üç boyutlu düşünme Görüntüler Biraz daha açarsak MANTIKSAL SOL BEYİN: * Kelimelerle sayılarla düşünür ![]() ![]() * Yazma işini kelimelerle yapar ![]() * Zor ve karmaşık işlerde verileri adım adım uygulayarak ve zorlukla ilerleyebilir ![]() * Herşeyi bir anda algılayamaz ![]() * Ayrıntılarla ilgilenir ![]() ![]() DUYGUSAL SAĞ BEYİN: * Görüntülerle düşünür ![]() ![]() * Dili en hoş ve çarpıcı şekilde duygusal ayrıntı ve sembollerle kullanabilir ![]() * Zor ve karmaşık bağlantıları kavrayıp çözebilir ![]() * Birçok farklı şeyi bir anda algılayabilir ![]() * Adım adım ilerler ![]() ![]() BÜTÜNÜ GÖRMEK Sağ beynin en önemli fonksiyonu bütünü görmektir ![]() * Bütünü görerek iyi bir izlenim edinin ![]() * Bütünü zihne kolay giren parçalara bölün ![]() * Her parçanın bir bütün oluşturmasına dikkat edin ![]() * Tek tek parçaları birbirleriyle ilişkiler kurarak birleştirin ![]() |
![]() |
![]() |
|