Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
beynimiz, çalışır

Beynimiz Nasıl Çalışır?

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Beynimiz Nasıl Çalışır?

BEYNİMİZ NASIL ÇALIŞIR?

Beynimiz nasıl çalışır ?
20 yüzyılın ikinci yarısından itibaren beyinle ilgili bilgiler hızla artmaya başladı Özellikle son yıllardaki çalışmalar neticesinde beynin çok karmaşık ve sanıldığından çok daha yetenekli olduğu anlaşıldı

Önceleri zekânın beynin büyüklük ya da küçüklüğüyle orantılı olduğu sanılıyordu Fakat bunun da doğru olmadığı beynin kıvrımlarının gösterdiği artışın zekânın asıl kaynağı olduğu anlaşıldı Her hücrenin diğer hücrelerle yapmış olduğu birleşmeler arttıkça bu kıvrımlar da fazlalaşıyordu

Çarpıcı bir benzetmeyle insanı bir bilgisayara benzetirsek beş duyumuz klavyeyi bilinçaltımız ise hard diski temsil etmektedir

Davranışlarımız ise hard diskten ve klavyeden gelen bilgilerin görüntülendiği monitöre benzetilebilir

Sonuç olarak davranışlarımız iç programlarınızın hayata yansımalarıdır

Önce 60'lara doğru Roger Sperry'nin sonra da Robert Ornstein'in incelemeleri sonucu beyinle ilgili ilginç şeyler ortaya çıktı

Beyin iki loba ayrılmıştı ve ikisinin de farklı fonksiyonları vardı:

SAĞ BEYİN: Vücudun sol yanını kontrol eder
SOL BEYİN: Vücudun sağ yanını kontrol eder

SOL LOB: Sözcükler Mantık Sayılar Ardışıklık Matematik Analiz Listeleme Konuşma Yazma

SAĞ LOB: Ritim Müzik Bütünü görme Hayâl gücü Hayâl kurma Sentez Renkler ve şekiller Üç boyutlu düşünme Görüntüler

Biraz daha açarsak

MANTIKSAL SOL BEYİN:

* Kelimelerle sayılarla düşünür Yani sol beynin anahtarı kelimeler ve sayılardır
* Yazma işini kelimelerle yapar
* Zor ve karmaşık işlerde verileri adım adım uygulayarak ve zorlukla ilerleyebilir
* Herşeyi bir anda algılayamaz
* Ayrıntılarla ilgilenir Örneğin gül bahçesindeki tek bir güle odaklanır

DUYGUSAL SAĞ BEYİN:

* Görüntülerle düşünür Anahtarı görüntülerdir
* Dili en hoş ve çarpıcı şekilde duygusal ayrıntı ve sembollerle kullanabilir
* Zor ve karmaşık bağlantıları kavrayıp çözebilir
* Birçok farklı şeyi bir anda algılayabilir
* Adım adım ilerler Aynı anda çok şey düşünür

BÜTÜNÜ GÖRMEK

Sağ beynin en önemli fonksiyonu bütünü görmektir Bütünü görmenin safhalarını tek tek incelediğimizde ortaya şöyle bir tablo çıkar:

* Bütünü görerek iyi bir izlenim edinin
* Bütünü zihne kolay giren parçalara bölün
* Her parçanın bir bütün oluşturmasına dikkat edin
* Tek tek parçaları birbirleriyle ilişkiler kurarak birleştirin

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com