![]() |
Çocukta Çalma Davranışı... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocukta Çalma Davranışı...Hırsızlık başka insanlara ait herhangi bir eşyanın kötü niyet ile izinsiz alınmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle bir patolojik durum halinde kişi hemen kontrol altına alınıp tedavi edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaş Dönemlerine Özgü Özellikler: 2 yaş çocukları: • Sahiplik kavramı gelişmemiştir ![]() • Her şeyin kendisine ait olduğunu zanneder ![]() ![]() • Zamanla kendine ait olanı ve olmayanı ayırt edebilir ama bencil tutumları bir süre değişmez çünkü kendini engelleyemez ![]() 3–4 yaş çocukları: • Bu yaş döneminde çocuk izinsiz bir şey alınamayacağını bilir ama yine de alma isteğine karşı koyamaz ![]() • Ceplerinde de onlara ait olmayan oyuncaklar ya da parlak nesneler bulunur ![]() 5–8 yaş çocukları: • Yapılan gözlemlerde bir şeyler aşırma çalma bu yaş döneminde daha sık görülür ![]() • Bu dönemde gösterişli olan her şey hoşlarına gider ![]() ![]() • Çoğu çocuk izinsiz aldıkları nesnelere “yolda buldum” “arkadaşım verdi” “kendim aldım” ya da “ödünç aldım” şeklinde açıklama getirebilirler ![]() Çalma Davranışına Neden Olan Öğeler: • Çalmanın en önemli nedeni doyumsuzluktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Yaşına göre olgunlaşmamış çocuklar anne-babalarının çanta ya da ceplerinden aldıkları paraları ya öteberiye yatırır ya da diğer çocuklara dağıtır ![]() ![]() • Yine yaşına uygun olmayan olgunluktaki çocuklar durmadan almaya alışkın oldukları ve sınırlarını bilmediği için almakta sakınca görmezler ![]() ![]() • Hediye vermek sevginin bir belirtisidir ![]() ![]() ![]() • Bazen de anne-baba tutumunda yanlış bir şey olmadığı halde yoksunluk ve buna bağlı güvensizlik ile kendine ait bir şeyler edinmeye çalışarak bu duygularını gidermeye çalışır ![]() • Başka bir haksızlığın karşılığını da vermeye çalışıyor olabilir ![]() • Çok büyük baskı altındaki çocukların hırsızlık yapmaları daha muhtemeldir ![]() Nasıl Engelleyebiliriz ve Çözüm Yolu Bulabiliriz? • Çocuğa daha küçük yaşlarda mülkiyet kavramı öğretilmelidir ![]() ![]() ![]() • Çocukların temizlik uyku gibi temel ihtiyaçlarına dikkat edilmeli bu konuda çocuklar asla cezalandırılmamalıdır ![]() • Çocuk küçükse izinsiz aldığında hırsızlık yaptığının farkında değildir ![]() ![]() ![]() • Okul çağlarında devam eden çalmalar üzerinde daha sık durulmalıdır ![]() • Çocuklar ve aile yönünden nedenler araştırılmalıdır ![]() • Bir şey çaldığında çocuk hırsız damgası yemeden şiddet uygulamadan ağır suçlamalara maruz bırakılmadan evden atılmadan korkutulmadan aldığının geri verilmesi en iyi çözümdür ![]() ![]() • Yetişkinler çalınanlar için çocuklarına bağırırsa bu onların sevilmedikleri ve yanlış anlaşıldıklarına yönelik inançlarını güçlendirir ve daha fazla hırsızlık yapmalarına neden olabilir ![]() ![]() • Hırsızlık kriminal bir suça ya da patolojik bir soruna dönüşürse mutlaka bir uzmandan psikolojik yardım alınmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|