Cimriliğin Bu Kadarı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cimriliğin Bu KadarıBir gün bir kadın, Mevlana Celâleddin-i Rûmî hazretlerine "kuddise sirruh" gelerek kocasının cimriliğinden şikayet eder Mevlana Hazretleri şöyle cevap verir:“Tabii ki cimrilik kötü bir huydur Ama eğer bu cimriler ve cimrilikleri olmasaydı, dünya harab olur, bu dünyanın malı, eşyası bir araya gelmezdi” der ve şu hikayeyi anlatır:“Zengin fakat cimri bir efendi varmış Bir gün camiye gitmiş Birden aklına bir şüphe düşmüş:“Acaba evdeki kandili söndürmeyi unuttum mu?” Hiç üşenmeden derhal evinin yolunu tutmuş Kapının önünden hanımına seslenmiş:“Çabuk kandili söndür, yağı tükenmesin! Ama sakın kapıyı açma!” Hanımı: “Kapıyı neden açmayayım?” diye sormuş Cimri efendi cevap vermiş,“Kapıyı açınca, aşındırırsın" Hanımı: “Madem bu kadar hesap ederek düşünüyorsunuz, camiden buraya kadar yürümekle ayakkabınızın eskiyeceğini düşünmediniz mi?” Efendi hemen cevap vermiş: “Düşünmez olurmuyum? Buraya kadar yalın ayak geldim İşte ayakkabılarım koltuğumun altında!”Bunları duyan kadın, "Ben, kocama cimri diyordum, ama bunun yanıda benimki cömert sayılır" der ve haline şükrederek oradan ayrılır alıntı ![]()
|
|
|
|