![]() |
Nokta Hala Destanı &Amp; Ahmedum |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nokta Hala Destanı &Amp; AhmedumÇolvaroş köyünde Haşiloğlu cevherin kızı Hacınumanoğlu İsmail’in karısı nokta hala adında bir Hemşin gelini 3 kızı ve bir oğlu dünyaya geldikten sonra çok genç yaşta dul kalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nokta halanın Ahmet’i büyüdü köyde herkesin sevdiği takdir ettiği akıllı bir delikanlı oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Veremin amansız kollarına hapishanede yakalanan Ahmet’in üzüntüden bu hâle düştüğü sanılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu destanda bazen isyan, bazen tevekkül, bazen cemiyet, bazen felek, bazen mazi, bazen hal, bazen istikbal, fakat her zaman Ahmet vardır ![]() ![]() ![]() Ahmedum Destanı Kirova şehrine ettim intizar, Kara bıyıkların aldı mı nazar? Ahmet anasına bir mektup yazar, Şimden sonra yazamazsın Ahmedum ![]() Uğramasın Kirova ya makina, Felek ağu kattı tatlı aşına ![]() Çok oturdum mezarının taşina, Şimden sonra daha yazmam Ahmedum ![]() Kirova şehrine makine işler, Batum limanında gemiler kışlar ![]() Yaram derindedir ciğere işler, Şimden sonra yara almam Ahmedum ![]() Kirova dediğin adenli şeher, Kara bıyıkların dünyayi değer ![]() Ağaç meyve verir dalini eğer, Senden sonra daha yemem Ahmedum ![]() Merağım yok, koca ile kardaşa, Eyvah, evladımla çıkmadım başa ![]() Felek beni ne hain çaldın taşa, Dört yanımdan yara aldım Ahmedum ![]() Tam yirmi yaşında aldı eşimi, Deryalara kattım bu göz yaşımi ![]() Kim kabre indirecek leşimi, Kuran okuyanım yoktur Ahmedum ![]() Düşsem deryalara deryalar boğar, Evladı olana bir gün gün doğar ![]() Bizim dağa yağmur ile kar yağar, Senden sonra hiç kalkmasın Ahmedum ![]() Kirova dediğin kırımın ucu, Kahpe felek seçmez kocayı genci, Kavga ettin seni kaldırdı kolcu, Belki hapsoldun da korktun Ahmedum ![]() Ben seni büyüttüm kıymetli nazlı, Mektubun içimden okudum gizli ![]() Ananun haberi çok acı sözlü, Belki ondan verem oldun Ahmedum Yaz gelince çoban kurar yataği, Herkesin işliyor şendir peteği ![]() Biz kahpe felekten yedik köteği Bu kötekten iflah olmam Ahmedum ![]() Bizim çorap ipti baştan söküldi, Geldi vereseler sınır dikildi ![]() Anan dört kat oldu beli büküldi ![]() Sınır dikenlere ahım kalsın Ahmedum ![]() Yol ver dağlar aşacağım buzlama, Yeter yaralarım daha sızlama ![]() Ahmedum un mektubunu gizlema Verin okuyayım sitem yazılı ![]() Dedim 'ölüm olmaz',hastalık şaka, Meğer Azrail'e vermiştin yaka ![]() Yetim kızlarıma kim olsun arka, Senden sonra arkam yoktur Ahmedum ![]() Dumanlanur gemilerun borisi Azrail da aldi evun birisi Benum gurbetcimun geldi gerisi Senden sonra gurbet yansun Ahmedum ![]() Evvel bahar gelur merakli aydur Mezarun yüksekdur etrafi çaydur Kirpiklerun uzun kaşlarun yaydur Senden sonra daha görmem Ahmedum ![]() Gülüm soldi,doli vurdi bostana Benum dertlerumi yazun destana Haber sorsam Haladaki ustana Acap meraktan mi eldun Ahmedum ![]() Ben dertliyim, öz canumdan bezerum Dağlara, taşlara destan yazarum Abdal oldum her kapiyi gezerum Eller güler ben ağlarum Ahmedum ![]() Her an dumanlidu bizum dağumuz Bülbül ötmez viran kaldi bağumuz Cefa ile geldi geçti çağumuz Bu dünyayi viran gördum Ahmedum ![]() Sen meraktun çağlayanun suyina Ben yangunim evladumun boyina Çikamadum Çolvaroşun köyina Senden sonra varoş yansun Ahmedum ![]() Hunut daği çiçeklenup aşmasun Dereler kurusun, asla taşmasun Ana yuvasuzdur, nasil şaşmasun Şimden sonra yuva görmem Ahmedum ![]() Gemi yolci ister, borisi sesler Kuşlar yavrisini yuvada besler Başina koydiler kırmızi fesler Senden sonra fesli görmem Ahmedum ![]() Güz gelince bizum dereler buzlar Evladun acısi içerden sızlar Toplanun yanuma sahipsuz kızlar Şimden sonra 'baci'demez Ahmedum ![]() Çiçekli yaylalar toprakli, taşli Eyvah, ben gezerum gözlerum yaşli Eller gelin eder kutni kumaşli Senden sonra gelin görmem Ahmedum ![]() Deli gönul daim gitme havada Ben bülbüli uçurmişim yuvada Yol bulamam, kaldum bir düz ovada Ne tarafa gideceğum Ahmedum ![]() Deli gönül, her an çekersin firak Çok çektum dünyada dert ile merak Kahpe felek elleri etti çirak Bize hayat kara oldi Ahmedum ![]() Benum gönlüm herdem duruyor garip Mahşerde görürüm, olursa nasip Bize yardum etsun Hazreti Habip, Hayatumda gülemedum Ahmedum ![]() Arı oğul verdi sardı peteği Koyin otlar, çoban kurar yataği Ben felekten hain yedum köteği Bundan sonra daha yemem Ahmedum ![]() Göçler çat düzina ederler düşüm Dedum yuva kuram, bozuldi işum Kudretten sineme vurdi bir kurşun Bu yaradan iflah olmam Ahmedum ![]() |
![]() |
![]() |
|