Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
başlar, proteinlerin, sindirimi

Proteinlerin Sindirimi Nerede Başlar?..

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Proteinlerin Sindirimi Nerede Başlar?..



DrWilliam Beaumount tarafından yapılan bir seri araştırma, mide salgılarının besinleri sindirmeye yardımcı olduğu göstermiştir Proteinin sindirimi iki evrede meydana gelir Birincisi midede, ikincisi ince bağırsakta olur

Besin mideye girdiği zaman ağızdaki tüktük bezlerinin salgılarından dolayı pH’ı baziktir Fakat büyük protein moleküllerinin parçalanması için asit bir ortam gereklidir Mide duvarındaki salgı hücrelerinin bazılarının HCI salgılaması mide enzimlerinin etkisiyle protein sindirimini başlatır Midedeki proteinaz enzimine pepsin denir

Salgı hücreleri tarafından salgılanan HCl’nin yoğunluğu fazla ise canlı dokular için zararlı olabilir Mide duvarı hücrelerinin bundan zarar görmemesinin sebebi salgılanan asitin midedeki besin karışımı tarafından hemen seyreltilmesinden dolayıdır Mide duvarındaki bazı hücreler devamlı olarak mukus salgılarlar Mukus mide duvarını kalın bir tabaka halinde kaplayarak hücreleri asitten korur Midede asiti seyreltecek besin bulunmazsa, mide hücreleri zarar görebilir

Besin mideye girince , bazı hücreler gastrin denilen bir hormon çıkarmak için uyarılır Bir kimyasal haberci gibi hareket eden gastrin kan dolaşımına girer ve HCl sağlayan diğer mide hücrelerini uyarır Bazen midede asit salgılanmasını kontrol eden mekanizma bozulur Besin bulunmadığı zaman da asit salgılanabilir ve mide duvarındaki bir bölge aşınabilir Bu şekilde yaralanmış kısma ülser denir

HCl midede büyük moleküllerin parçalanması için gereklidir Protein moleküllerinin peptit bağlarını parçalayan enzim pepsindir Pepsin hücreler tarafından pepsinojen olarak adlandırılan etkisiz şekilde salgılanır ve sonra HCl pepsinojeni etken pepsine dönüştürür

Midenin salgı hücreleri tarafından pepsinojen salgılanması gastrinin etkisiyle kontrol edilir Gastrin HCl salgılanmasını kontrol eden hormondur Daha sonra pepsinojenin pepsine dönüşü pepsinin çok az miktardaki molekülleri ile hızlandırılır Böylece midede besinin varlığı ile gastrinin salgılanması, HCl’in meydana getirilişi ve pepsinojenin pepsine dönüştürülmesi birbiri ile ilgili olaylardır Mideye besin girişi, sindirim basamaklarından birinin başlamasına sebep olur

Pepsin büyük protein moleküllerinin peptit bağlarını parçalayarak bunun daha küçük polipeptit moleküllerine ayırır Bu küçük polipeptit molekülleri birbirleri ile bağlanmış çok sayıda amino asitleri kapsar Daha ileri parçalanma ile bütün peptit bağlarının kopması ince bağırsakta olur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.