Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
başvuru, edilenler, ile, ilgili, merak, sınav, yds

Yds (Başvuru Ve Sınav İle İlgili Merak Edilenler)...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yds (Başvuru Ve Sınav İle İlgili Merak Edilenler)...

Yüksek öğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmeleri (ÖSYM) öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi tarafından uygulanan bir sınav ve yerleştirme sistemi ile yapılır Bu sistemin genel adı (ÖSYS) öğrenci seçme ve yerleştirme sistemidir Sistemin genel amacı yüksek öğretim programlarına öğrenci seçmek ve yerleştirmektir

Bu sistemde; yabancı dil öğrenim alanında yer alan yüksek öğretim programlarına girmek isteyen adaylar için uygulanan (ÖSS) Öğrenci Seçme Sınavına ek olarak (YDS) Yabancı Dil Sınavı uygulanır

ÖSS sınavından bir hafta sonra uygulanan YDS sınavına dil puanı ile öğrenci alan Yüksek öğretim programlarına girmek isteyen adaylar katılır YDS sonuçlarının katılması ile hesaplanan ÖSS-DİL puanı; adayların yabancı dil ve edebiyatları, bu dillerin öğretmenlik programları, mütercim tercümanlık ve turist rehberliği gibi bazı yüksek öğretim programlarına yerleştirilmesinde kullanılır

YABANCI DİL SINAVI

Yabancı dil öğrenim alanında yer alan yüksek öğretim programlarına girmek isteyen diğer bir deyişle ÖSS-DİL puan türü ile tercih yapmak isteyen adaylar ÖSS ve bir hafta sonra yapılacak YABANCI DİL SINAVI ‘na girmek zorundadırlar Bu adaylar ÖSS sınavında Türkçe, Sosyal Bilimler-1, Matematik-1 ve Fen-1 testlerinin sorularını yanıtlamak durumunda olup, Türkçe ve Sosyal Bilimler-1 alt bölümlerinin her ikisinden de 0,5 ve daha yüksek ham puan almak zorundadırlar Adayların Yabancı dil puanı ile öğrenci alan yüksek öğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için ÖSS-DİL puanlarının 185 ve daha fazla olması gerekir Yabancı dil sınavı yurt içinde ve KKTC'de olmak üzere 45 noktadaki sınav merkezinde gerçekleştirilmektedir

Sınavın Kapsamı

Yabancı dil sınavı İngilizce, Fransızca, Almanca olmak üzere üç dilde yapılmaktadır Yabancı dil testinin İngilizce, Fransızca ve Almanca bölümlerinde yer alan soruların yanıt anahtarları birbirinden farklıdır Buna karşın sınav soru sayısı ile verilen cevaplama süresi aynıdır

TESTLER SORU SAYISI SINAV SÜRESİ

İNGİLİZCE 100 150 DAKİKA

FRANSIZCA 100 150 DAKİKA

ALMANCA 100 150 DAKİKA

Yabancı Dil sınavında testlerde;

Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye çeviri

Kelime ve dilbilgisi

Okuduğunu anlama

ile ilgili sorular yer almaktadırAşağıdaki tabloda bu konuların sınav içindeki ağırlıkları görülmektedir

KONULAR VE AĞIRLIKLARI

ÇEVİRİ

15

SÖZÇÜK VE DİLBİLGİSİ

25

OKUDUĞUNU ANLAMA

60

YDS'de Puan Hesaplanması

Adayların, eğer girmişlerse sözel, sayısal ve elbette yabancı dil bölümlerine verdiği doğru yanıtlardan, yanlış yanıt sayısının ¼ ü çıkarılarak netleri, diğer bir deyişle ham puanları hesaplanır

Mezun olabilecek durumda bulunan adayların testlerde aldıkları ham puanlarla, soru çözüm ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanır

Testlerin Türkiye ortalamaları ve standart sapmaları kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50‘ye, standart sapmasını 10‘a getiren bir dönüştürme işlemi yapılır Bu işlem sonunda adayların Türkçe, Sos-1, Mat-1, Fen-1, Ed-Sos, Sos-2, Mat-2, Fen-2 ve Yabancı Dil standart puanları elde edilir

Oluşan standart puanlar aşağıdaki tabloda belirtilen katsayılarla çarpılarak toplanır ve AÖSS-SÖZ, AÖSS-SAY, AÖSS-EA ve AÖSS-DİL puanları elde edilir

Yukarıda açıklanan yolla hesaplanan dört tür ağırlıklı puandan her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 300 olan bir puan dağılımına dönüştürülerek; ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları elde edilir

ÖSS'Yİ KAZANMAK İÇİN KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR?

ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1 ve ÖSS-DİL puanlarından en az birinin 160000 veya daha yüksek olması gerekir Adayların lisans programlarına yerleştirilebilmeleri için ÖSS'de ilgili puan türünde 185000 ve daha yüksek ÖSS puanı almaları gerekir

ÖSS puanı ile yapılacak olan yerleştirmede; adayların ÖSS puanlarına ağırlıklı orta öğretim başarı puanının belli bir ağırlıkta katılması ile elde edilecek olan Y-ÖSS puanları ve varsa ek puanları kullanılacaktır

Adayların tercihleri doğrultusunda; ÖSS puanları, ağırlıklı orta öğretim başarı puanları ve varsa ek puanları ile birlikte kontenjan ve koşullar da göz önünde bulundurularak ÖSYM tarafından yüksek öğretim programlarına yerleştirme işlemi yapılır

Yabancı Dil Alanında Yüksek Öğretim Programları

Alman Dili ve Edebiyatı

Almanca Öğretmenliği

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Arap Dili ve Edebiyatı

Arapça Öğretmenliği

Bulgar Dili ve Edebiyatı

Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı

Çin Dili ve Edebiyatı

Dil Bilimi

Eski Yunan Dili ve Edebiyatı

Fars Dili ve Edebiyatı

Fransız Dili ve Edebiyatı

Fransızca Öğretmenliği

Hindoloji

Hungaraloji

İngiliz Dil Bilimi

İngiliz Dili ve Edebiyatı

İngilizce Öğretmenliği

İspanyol Dili ve Edebiyatı

İtalyan Dili ve Edebiyatı

Japon Dili ve Edebiyatı

Japonca Öğretmenliği

Karşılaştırmalı Edebiyat

Kore Dili ve Edebiyatı

Latin Dili ve Edebiyatı

Leh Dili ve Edebiyatı

Mütercim Tercümanlık

Rus Dili ve Edebiyatı

Sinoloji

Turizm ve Rehberlik

Turist Rehberliği

Urdu Dili ve Edebiyatı

Yunan Dili ve Edebiyatı

YDS'ye Kimler Başvurabilir?

İçinde bulunduğumuz öğretim yılında orta öğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, Açık öğretim lisesi ) son sınıfında okumakta olan öğrenciler

Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumunda bulunanlar

Ortaöğretim kurumlarının dışarıdan bitirme sınavlarına girenler

Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar

Ortaöğrenimlerini yabancı ülkelerde bitirenlerden durumları yukarıdaki koşullardan birine uyanlar başvurabilirler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com