Prof. Dr. Sinsi
|
Karbonhidratların Zararları...
Karbondioksit ve sudan sentezlenen karbonhidratlar dünyanın en bolorganik molekülleridir Karbonhidratların içinde insan beslenmesinde başlıca enerji kaynağı olan şeker ve nişasta vardır Şeker konsantre tatlılarda meyve ve sütle; nişasta ise tahıl ve sebzelerde bulunur Şekerler monosakkarit (glikoz, fruktoz ve bal) şeklinde veya dioligosakrit (sukroz, laktoz, galaktoz ve dekstroz) şeklinde bulunurlar Doğada en çok bulunan şeker ana yakıt olan gıükozdur 1 gram karbonhidrat 4 kalori içerir
karbonhidratların görevi
1) Canlı organizma için önemli bir yakıttır Yakıt olarak kullanılabilmesi için, karbonhidratın polisakkarit deposu şeklinin (nişasta veya glikojen) monosakkarit (basit şekerlere) şekline parçalanması gerekir
2) Yakıt deposu olma rolüne ek olarak, karbonhidratlar bakteri, bitki ve hayvanlarda yapısal eleman olma rolline de sahiptir
3) Karbonhidratların en büyük rolü, özellikle basit şekerin yiyeceğe tat vermesidir
4) AntiketOjeniktirler Eğer karbonhidratlar gereğinden az miktarlarda tüketilirse, vücutla normalden fazla ketonlar ve asitler oluşur Bu durum da, ağızda kokuya neden olur
5) Su ve elektrolitlerin vücutta tutulmasını sağlarlar
6) Laksatif (rahatlatıcı) etkisi vardır
7) Kolesterol ve trigliserit metabolizmasında rol alır
8) Kan, glikoz ve insülin düzeyini kontrol ederler
9) Normal diyet alan, yetişkinlerde enerjinin %55-601 karbonhidratlardan sağlanmalıdır
karbonhidratlar 3e eyrılır
* basit karbonhidratlar
basit şekerler= monosakkaritler; meyve şekeri ve benzeri gıdalar   
* birleşik karbonhidratlar
birleşik şekerler= disakkaritler; çay şekeri, süt şekeri ve benzeri gıdalar 
* kompleks karbonhidratlar nişasta ve benzeri gıdalar   diye gruplanmaktadır
Kompleks karbonhidratiar ve kaynakları, daha sağlıklı karbonhidratlardır Bu nedenle mümklin olduğunca kompleks karbonhidratlar (kepekli un, kepekli esmer pirinç işlenmemiş pancar şekeri, meyveler, sebzeler) kullanmalı, işlenmiş karbonidratlardan (beyaz şeker, beyaz un, reçel, patates püresi) kaçınılmalıdır Karbonhidratların içerdiği lifler, karbonhidratların en sağlıklı parçaları, vitamin, mineral ve doğal antioksidantların taşıyıeısı olduğundan rafine edilmemiş kompleks karbonhidratların besin değeri yüksektir
Besinlerin glisemik İndeksi ve beslenmeye etkileri:
Glisemik İndeks, besinlerdeki kan şekerini etkileme düzeyidir Karbonhidrat besinlerin kan şekeri üzerinde yapacağı yükseklik derecesinin belirlenmesi için besinlerin glisemik indekslerinin saptanması şarttır Glisemik indeks karbonhidratlı besin tüketildikten sonra kan şekerini etkileme düzeyidir Glisemik indeks kan şekerinin düzenlenmesinde tek başına düşünülemez Kan şekerinin kontrol altında tutulması için doğru bir beslenme şekli ve düzenli egzersiz de şarttır Düşük glisemik indeksli besinlerin tüketilmesi tokluk kan şekerinin kontrolünü sağlar (ani yükselmeyi önler) Yüksek glisemik indeksli besin tüketmek kan şekerinin ani yükselmesine neden olur Lifli besinlerin (özellikle kompleks karbonhidratlar) glisemik indeksleri düşüktür Meyvelerin glisemik indeksleri ise farklılık göstermektedir Örneğin; elma suyunun glisemik indeksi elmadan daha yüksektir Bunun nedeni, meyvenin püre ya da su şeklinde, meyve ile alınan şekerin vücutta hızlıca emilmesi ve kan şekerini yüksltmesidir
Yüksek Glisemik İndeksli Besinler
* Patates, havuç, muz
* Beyaz ekmek, beyaz pirinç, fasulye
* Mısır, kuru üzüm, bal
* Krakerler, cornflakes, müsli, çekilmiş yulaf düşük glisemik indeksli besinler
* Elma, kayısı, şeftali, erik, kiraz, greyfurt
* SÜt yoğurt, dondurma, yağsız peynir
* Mercimek, bulgur, barbunya, kabuklu fasulye
karbonhidrat çeşitleri
A-MONOSAKKARiTLER (Basit Şekerler)
1- Glikoz (üzüm şekeri)
2- Fruktoz (meyve şekeri)
3- Galaktoz (6 karbonlu monosakkarit)
B-DiSAKKARiTlER
1 - Sakkaröz (çay şekeri)
2- Laktoz (süt şekeri)
3- Maltoz (maıt şekeri)
C-POLiSAKKARiTLER
1- Nişasta (bitkilerdeki depo karbonhidrat)
2- Glikojen (kas ve karaciğerdeki depo karbonhidrat)
3- Sellüloz (posa)
GLİKOZ
Vücutta serbest halde kanda bulunur (100 mL kanda; 70 - 90 miligram civarında) Önemli bir enerji kaynağıdır Beyin dokusu, enerji yakıtı olarak sadece glikozu kullanır En çok üzüm, üzümle yapılan yiyecek ve içecekler ile balda bulunur
FRUKTOZ
Meyve şekeridir Meyvelerde, pekmez, üzüm, incir ve % 50 oranında balda bulunur
SAKKAROZ
Şeker pancarı ve şeker kamışında bulunur
LAKTOZ
İnsanların ve memeli hayvanlann sütünde bulunur
NİŞASTA
Bitkilerin tanelerinde, tohumlarında ve yumrularında depo edilmiş halde bulunan bir karbonhidrattır Bitkiler için enerji deposudur
GLİKOJEN
İnsan ve hayvan vücudundaki karbonhidratın depolanmış şeklidir Gerektiğinde hemen kullanılabilecek yedek enerjidir
SELÜLOZ
Bitkisel yapıda yer alırlar Yiyeceklerin sindirilemeyen kısımlarıdır (posa) Ağızdan alınan posanın % 43ü dışkı ile atılmaktadır Bağırsak hareketlerini artırarak, düzenli çalışmasını sağlarlar Çiğ ve kabuğu ile yenen meyve ve sebzeler ile, kepekli tahıl ürünleri, pasa yönünden zengin yiyeceklerdir
|