Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
karbonhidratların, zararları

Karbonhidratların Zararları...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karbonhidratların Zararları...



Karbondioksit ve sudan sentezlenen karbonhidratlar dünyanın en bolorganik molekülleridir Karbonhidratların içinde insan beslenmesinde başlıca enerji kaynağı olan şeker ve nişasta vardır Şeker konsantre tatlılarda meyve ve sütle; nişasta ise tahıl ve sebzelerde bulunur Şekerler monosakkarit (glikoz, fruktoz ve bal) şeklinde veya dioligosakrit (sukroz, laktoz, galaktoz ve dekstroz) şeklinde bulunurlar Doğada en çok bulunan şeker ana yakıt olan gıükozdur 1 gram karbonhidrat 4 kalori içerir


karbonhidratların görevi

1) Canlı organizma için önemli bir yakıttır Yakıt olarak kullanılabilmesi için, karbonhidratın polisakkarit deposu şeklinin (nişasta veya glikojen) monosakkarit (basit şekerlere) şekline parçalanması gerekir

2) Yakıt deposu olma rolüne ek olarak, karbonhidratlar bakteri, bitki ve hayvanlarda yapısal eleman olma rolline de sahiptir

3) Karbonhidratların en büyük rolü, özellikle basit şekerin yiyeceğe tat vermesidir

4) AntiketOjeniktirler Eğer karbonhidratlar gereğinden az miktarlarda tüketilirse, vücutla normalden fazla ketonlar ve asitler oluşur Bu durum da, ağızda kokuya neden olur

5) Su ve elektrolitlerin vücutta tutulmasını sağlarlar

6) Laksatif (rahatlatıcı) etkisi vardır

7) Kolesterol ve trigliserit metabolizmasında rol alır

8) Kan, glikoz ve insülin düzeyini kontrol ederler

9) Normal diyet alan, yetişkinlerde enerjinin %55-601 karbonhidratlardan sağlanmalıdır


karbonhidratlar 3e eyrılır

* basit karbonhidratlar

basit şekerler= monosakkaritler; meyve şekeri ve benzeri gıdalar

* birleşik karbonhidratlar

birleşik şekerler= disakkaritler; çay şekeri, süt şekeri ve benzeri gıdalar

* kompleks karbonhidratlar nişasta ve benzeri gıdalar diye gruplanmaktadır


Kompleks karbonhidratiar ve kaynakları, daha sağlıklı karbonhidratlardır Bu nedenle mümklin olduğunca kompleks karbonhidratlar (kepekli un, kepekli esmer pirinç işlenmemiş pancar şekeri, meyveler, sebzeler) kullanmalı, işlenmiş karbonidratlardan (beyaz şeker, beyaz un, reçel, patates püresi) kaçınılmalıdır Karbonhidratların içerdiği lifler, karbonhidratların en sağlıklı parçaları, vitamin, mineral ve doğal antioksidantların taşıyıeısı olduğundan rafine edilmemiş kompleks karbonhidratların besin değeri yüksektir


Besinlerin glisemik İndeksi ve beslenmeye etkileri:

Glisemik İndeks, besinlerdeki kan şekerini etkileme düzeyidir Karbonhidrat besinlerin kan şekeri üzerinde yapacağı yükseklik derecesinin belirlenmesi için besinlerin glisemik indekslerinin saptanması şarttır Glisemik indeks karbonhidratlı besin tüketildikten sonra kan şekerini etkileme düzeyidir Glisemik indeks kan şekerinin düzenlenmesinde tek başına düşünülemez Kan şekerinin kontrol altında tutulması için doğru bir beslenme şekli ve düzenli egzersiz de şarttır Düşük glisemik indeksli besinlerin tüketilmesi tokluk kan şekerinin kontrolünü sağlar (ani yükselmeyi önler) Yüksek glisemik indeksli besin tüketmek kan şekerinin ani yükselmesine neden olur Lifli besinlerin (özellikle kompleks karbonhidratlar) glisemik indeksleri düşüktür Meyvelerin glisemik indeksleri ise farklılık göstermektedir Örneğin; elma suyunun glisemik indeksi elmadan daha yüksektir Bunun nedeni, meyvenin püre ya da su şeklinde, meyve ile alınan şekerin vücutta hızlıca emilmesi ve kan şekerini yüksltmesidir


Yüksek Glisemik İndeksli Besinler

* Patates, havuç, muz

* Beyaz ekmek, beyaz pirinç, fasulye

* Mısır, kuru üzüm, bal

* Krakerler, cornflakes, müsli, çekilmiş yulaf düşük glisemik indeksli besinler

* Elma, kayısı, şeftali, erik, kiraz, greyfurt

* SÜt yoğurt, dondurma, yağsız peynir

* Mercimek, bulgur, barbunya, kabuklu fasulye


karbonhidrat çeşitleri

A-MONOSAKKARiTLER (Basit Şekerler)

1- Glikoz (üzüm şekeri)

2- Fruktoz (meyve şekeri)

3- Galaktoz (6 karbonlu monosakkarit)


B-DiSAKKARiTlER

1 - Sakkaröz (çay şekeri)

2- Laktoz (süt şekeri)

3- Maltoz (maıt şekeri)


C-POLiSAKKARiTLER

1- Nişasta (bitkilerdeki depo karbonhidrat)

2- Glikojen (kas ve karaciğerdeki depo karbonhidrat)

3- Sellüloz (posa)


GLİKOZ

Vücutta serbest halde kanda bulunur (100 mL kanda; 70 - 90 miligram civarında) Önemli bir enerji kaynağıdır Beyin dokusu, enerji yakıtı olarak sadece glikozu kullanır En çok üzüm, üzümle yapılan yiyecek ve içecekler ile balda bulunur


FRUKTOZ

Meyve şekeridir Meyvelerde, pekmez, üzüm, incir ve % 50 oranında balda bulunur


SAKKAROZ

Şeker pancarı ve şeker kamışında bulunur


LAKTOZ

İnsanların ve memeli hayvanlann sütünde bulunur


NİŞASTA

Bitkilerin tanelerinde, tohumlarında ve yumrularında depo edilmiş halde bulunan bir karbonhidrattır Bitkiler için enerji deposudur


GLİKOJEN

İnsan ve hayvan vücudundaki karbonhidratın depolanmış şeklidir Gerektiğinde hemen kullanılabilecek yedek enerjidir


SELÜLOZ

Bitkisel yapıda yer alırlar Yiyeceklerin sindirilemeyen kısımlarıdır (posa) Ağızdan alınan posanın % 43ü dışkı ile atılmaktadır Bağırsak hareketlerini artırarak, düzenli çalışmasını sağlarlar Çiğ ve kabuğu ile yenen meyve ve sebzeler ile, kepekli tahıl ürünleri, pasa yönünden zengin yiyeceklerdir


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.