![]() |
Besin Maddeleri... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besin Maddeleri...Canlılar tarafından tüketilen besin maddeleri değişik şekillerde gruplandırılabilir ![]() A ![]() 1 ![]() Bunlarkarbonhidratlar,,yağlar ve proteinlerdir ![]() Açlık anında tüketim sırasına göre; Karbonhidratlar ® Yağlar ® Proteinler olarak sıralanır ![]() Solunum kolaylığı sırasına göre; Karbonhidratlar ® Proteinler ® Yağlar olarak sıralanır ![]() Sağladıkları enerji miktarına göre; Yağlar ® Proteinler ® Karbonhidratlar olarak sıralanır ![]() 2 ![]() Canlının yıpranan kısımlarının tamirinde ve yeni hücre yapımında kullanılırlar ![]() ![]() 3 ![]() Düzenleyici besin maddeleri ,hücredeki metabolik olayların düzenlenmesinde rol oynar ![]() ![]() B ![]() Organik besin maddeleri; proteinleryağlarkarbonhidratlar ve vitaminlerdir ![]() İnorganik besin maddeleri; su ve madensel maddelerdir ![]() 1 ![]() Karbonhidratlaradından da anlaşılacağı gibi karbon (C)hidrojen (H) ve oksijen (O) atomlarından meydana gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() a ![]() ![]() ![]() Disakkaritin Adı Oluşan Monosakkaritler Kaynağı Sükroz +H2O Glikoz + Fruktoz Bitki Maltoz + H2O Glikoz + Glikoz Bitki Laktoz + H2O Glikoz + Galaktoz İnsan ve memeli hayvan sütü Tablo : Disakkaritlerin Sentezi ve Özellikleri b ![]() ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Depo Polisakkaritler Nişasta : Bitkilerde karbonhidratların depo şeklidir ![]() ![]() Glikojen : İnsanlarda ve hayvanlarda karbonhidratların depo şeklidir ![]() ![]() Yapısal Polisakkaritler Selüloz : Bitki hücrelerinde hücre çeperinin yapısına katılır ![]() ![]() Kitin : Eklem bacaklılar grubundaki hayvanların dış iskeletine ve birçok mantarın çeper yapısına katılır ![]() Her dört polisakkarit de glikozun polimeri olduğu halde fiziksel ve kimyasal özellikleri farklıdır ![]() ![]() 2 ![]() Yapısında karbon (C)hidrojen (H)oksijen (O)azot (N) ve bazılarında bunlara ek olarak kükürt (S) ve fosfor (P) da bulunabilir ![]() Protein moleküllerinin yapısında en fazla 20 çeşit amino asit bulunabilir ![]() Her bir amino asitte amino grubuyla (NH2) karboksil (COOH) grubu aynıdır ![]() ![]() ![]() Her peptid bağına karşılık bir molekül su açığa çıkar ![]() ![]() Peptid bağı sayısı = su sayısı 3 ![]() Yağlardan fosfolipidlerhücre zarının yapısına katılır ![]() ![]() ![]() Hayvansal yağlar genellikle doymuş olupkatıdır ![]() ![]() ![]() Gliserolüç molekül yağ asitiyle birleşerek nötral yağları meydana getirir ![]() 4 ![]() Vitaminler sindirilmezler ve doğrudan kana emilirler ![]() ![]() ![]() Yağda Eriyen Vitaminler : ADE ve K vitaminleridir ![]() ![]() Suda Eriyen Vitaminler : B ve C vitaminleridir ![]() ![]() 5 ![]() Organizmada az da olsa 15 kadar mineral maddeye mutlaka ihtiyaç duyulur ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HÜCREDE MADDE GEÇİŞİ (Konu Hücre Bölümünde Daha Geniş Anlatımıştır) Hücre zarının en önemli özelliğicanlı ve seçici–geçirgen olmasıdır ![]() 1 ![]() Madde moleküllerinin çok yoğun olduğu ortamdan az yoğun olduğu ortama doğru yayılmalarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Suyun seçici geçirgen bir zardan difüzyonuna denir ![]() ![]() ![]() Diyaliz: Suda çözünmüş maddelerden bazılarının yarı geçirgen zardan difüzyonuna diyaliz denir ![]() Osmotik Olaylar a ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() Zardan Madde Geçiş Yolları Hücreler çok seyreltik ortamlara ya da saf suya konulursa aşırı miktarda su alarak gerilirler ![]() ![]() ![]() Osmotik Kuvvetler a ![]() ![]() b ![]() ![]() c ![]() ![]() E ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama taşınmasına denir ![]() ![]() ![]() Aktif Taşımayla Madde Atılması Bu olaydataşınacak maddelerin porlardan sığabilecek kadar küçük olması gerekir ![]() ![]() 4 ![]() Bu olaylarda da enerji harcanır ![]() ![]() Endositozpordan geçemeyecek kadar büyük moleküllerin hücre içerisine alınmasıdır ![]() ![]() Ekzositoz hücre içerisinde oluşturulan enzimhormonçeşitli proteinlerbitkilerde reçine ve eterik yağlarhayvanlarda mukus ve diğer büyük moleküllü salgı maddelerinin golgi yardımıylaküçük kesecikler halinde taşınarak dışarı atılmalarına denir ![]() |
![]() |
![]() |
|