07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bitkilerde Stoma...
Stoma, açılıp kapanma özellikleri ile bitkideki terlemeyi ve gaz değişimini kontrol eden canlı yapılardır Terimin tekili stoma, çoğulu ise stomata’dır Diğer adı “bekçi hücreleri”dir Bunlar bitkinin genç dal,yaprak epidermislerinde karşılıkla olarak bulunur
Stomalar,epidermisin farklılaşması ile oluşur Anatomik olarak iç yüzeyindeki zar kalın,dış yüzeyindeki zar ise incedir Bu incelik kalınlık,stomalara açılıp kapanma özelliği kazandırmışırdır
Stoma hücrelerinin yapısında diğer epidermis hücrelerinden farklı olarak kloroplast bulunur Su içi bitkilerinde stoma yoktur Kara bitkilerinde stomalar, yaprağın alt yüzeyinde, nilüfer gibi bitkilerde yaprağın üst yüzeyinde bulunurlar Bitkinin yaşadığı yerin kuraklık derecesi arttıkça stoma sayısı azalır
Stomaların açılıp kapanması
Stomaların açılıp kapanması fiziksel prensiplere göre açıklanır Açılıp kapanma,osmotik basınç ve turgor basıncı değişikliklerinden kaynaklanır
Şöyleki; bitki fotosentez sonucu glikoz oluşturur Bu durum,hücrenin osmotik basıncını yükseltir Böylece komşu hücrelerden stomalara su geçişi olur stomanın turgor basıncı artar Bunun sonucunda ince olan dış çeper şişer ve sonuçta stoma açılmış olur
Bir başka açılma nedeni ise CO2 yoğunluğu ile alakalıdır CO2 asidik özellik gösterir Azalması ile ph yükselir Bu durum nişastayı glikoza çeviren enzimlerin aktif hale geçmesine neden olur Sonuçta üstte oluşan durumlar tekrarlanır
2 stoma hücresi 1 stoma yapar
|
|
|