Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dağları, pirene

Pirene Dağları

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Pirene Dağları

Pireneler Güneybatı Avrupa'da Fransa ile İspanya sınırınıda oluşturan dağ silsilesi 430 km uzunluğuyla Fransa ile İber yarımadasını ayırırGascogne Körfezinden Lion Körfezine kadar uzanmaktadırlarBu dağlar ulaşım için bir engel değildirDağ, Fransa yönündde sarptırDağ derin vadilerle yarılmıştır

Pirene Dağları, Fransa ile İspanya'yı birbirinden ayırır İki ülkenin arasındaki sınır, ortada yer alan en yüksek dağ sırasının doruk noktalarından geçer Pireneler yaklaşık 430 km uzunluğundadır En yüksek noktası 3404 metrelik Aneto Tepesi'dir Doruklar hep karla kaplıdır; yüksek vadilerde küçük buzullar vardır İspanya kesiminden daha çok yağış alan Fransa kesimi aynı zamanda daha ağaçlıktır

Fransa ile İspanya arasındaki başlıca kara ve demiryolları Pireneler'in alçalarak denize yaklaştığı iki uçtan geçer İç kesimlerde ise, en önemlileri Somport, Perche ve Perthus olan geçitlerden yararlanılır Romalılar'ın da kullandığı Somport Geçidi 7824 metrelik bir tünelle Fransa demiryolu ağını İspanya demiryolu ağına bağlar

Dağların ortasında yer alan Andorra dünyanın en küçük devletlerinden biridir Pireneler'deki hızlı akışlı ırmaklardan elde edilen enerjiyle elektrik üretilir Batıdaki vadilerde tahıl ve meyve yetiştirilir

Coğrafya

Fiziksel olarak Pireneler bölgesi 3 bölüme ayrılmaktadır Orta, Atlantik veya Batı ve Doğu Orta Pireneler yüksek dorukların olduğu bölümdür;
  • Aneto ya da Pic de Néthou 3,404 m Maladeta sırtında,
  • Mont Posets 3,375 m ,
  • Mont Perdu ya da Monte Perdido ya da Mont Perdut 3,355 m
Ulusal Parklar
  • Aigüestortes i Estany de Sant Maurici Ulusal Parkı (İspanya)
  • Ordesa y Monte Perdido Ulusal Parkı (İspanya)
  • Pyrénées Ulusal Parkı (Fransa)
Spor

Pireneler'in her iki tarafında da Dağcılık ve Kayak sporları yapılmaktadır Ayrıca Tour de France ve La Vuelta a España gibi bisiklet sporları da yapılmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com