Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
barak, ovası

Barak Ovası

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Barak Ovası

Barak Ovası, Gaziantep ili sınırları içerisinde yer alır Haritada "Gaziantep platosu" adıyla görülür Genel olarak Oğuzeli, Nizip, Karkamış ilçelerini içine alarak Suriye sınırına kadar uzanır

"Barak" adını buraya yerleşen Türkmen topluluğunun isminden almaktadır Nüfusun tamamına yakını Türkmenlerden oluşur Barak ovasına gelen Türkmenlerin Horasan'dan ve Firuzabad (İran) şehrinden geldiği söylenmektedir Yöre uzun hava türküleri, yemekleri ve misafirperverlikleriyle ünlüdür Ünlü "Ezo gelin" de buradaki Uruş (yeni ismi dokuzyol) köyünde yaşamıştır Geçim kaynakları başlıca hayvancılık ve tarımdır Mercimek, pamuk, arpa, buğday, Antep fıstığı, zeytin üretiminde Türkiye'nin önemli tarım alanlarından biridir Dokuzyol köyü ayrıca ezo gelinin köyüdür bu nedemle turizmde Türkiye'de önemli bir köydür Aynı zamanda eğitime verdiği önemle gaziantebin gelişmişlik düzeyini arttırmiştır

Barak Ovası, GAP kapsamonda inşa edilen Birecik Barajı'ndan, Belkıs-Nizip Pompaj İstasyonu ile elde edilen su ile sulanarak verimini artırmaktadır

VİKİPEDİ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com