Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anadoluya, bakraç, ilham, veren

Anadolu'ya İlham Veren Bir Bakraç

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Anadolu'ya İlham Veren Bir Bakraç

1071’ de Malazgirt Zaferi ile Anadolu kapısı Müslüman Türklere açıldı Açılan bu kapıdan 40 tane akıncı yiğidi ile başlarında Akıncı Beyi Efruz Bey olmak üzere doğudan batıya doğru gitmekte iken, yol kavşağında yaşlı bir Selçuklu anası ile karşılaşırlar

Yaşlı ana akıncıları görünce durup onlara yol verir Efruz Bey akıncılara dur işareti verir Yaşlı anaya “Buyur ana yol büyüğün yol senin” der Ana “Buyrun evlatlarım yol yiğitlerimin, geçin der Efruz Bey tekrar ısrar edince yaşlı ana bu jestten çok memnun kaldığı için ağıldaki sürüsünden sağdığı süt bakracını Efruz Bey’ e uzatır; “Ağustos sıcağında dudaklarınız patlamış için evlatlarım” der Efruz Bey bir bakraca bir akıncılara bakar Anaya der ki; “Ana senin bakracın küçük ama benim akıncılarım kalabalık sen onu evlatlarına, torunlarına götür” der Yaşlı ana Efruz Bey’ e bakar “İç yiğidim seni düşünen Cenabı Allah, elbette senin yanında olanları da düşünmüştür” der Bu sözlerde bir hikmet sezen Efruz Bey, bakracı eline alır “Hak bismillah” der, içer ve yanındaki akıncısına verir O da içer yanındakine verir ve böylece 40 akıncı ve beyleriyle 41 kişi içmiş olur “Kırk birinize de maşallah (KIRKBİR KERE MAŞALLAH)” diyen yaşlı ana Efruz Bey’ e tekrar bakracı verir Efruz Bey bakracı eline alır bir bakar ki bakraçtan bir parmak bile eksilmemiş Cenabı Allah öyle bir feyiz öyle bir bereket vermiş ki bütün akıncılar doyasıya içiyorlar Bakracı tekrar tekrar içmek isteyen akıncılara götüren ana bakıyor tüm akıncılar doymuşlar, bakracı iki eliyle kaldırarak “İçin yiğitlerim” der 41 akıncı da “Doğduk ana” deyip midelerini gösteriyorlar Ana tekrar “İçin aslanlarım” deyince; hepsi bir ağızdan “ANADOLU!” “ANADOLU!” “ANADOLU!” diyerek haykırıyorlar

O gün bugün bu topraklarımızın adı Anadolu olarak kalmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com