Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çehrin, seferi

Çehrin Seferi...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çehrin Seferi...

Kara Mustafa Paşa'nın, 1678'de yaptığı ve Çehrin kalesinin alınmasıyla sonuçlanan sefer

Çehrin şehri (bugün Çigir), 17 asırda gerek Kazaklar arasındaki mücadeleler, gerek Ruslar ile Lehliler (Polonyalılar) ve Osmanlılar arasında meydana gelen savaşlar sırasında, hendek ve surlarla tahkim edilmiş ve kale hâline getirilmişti Aynı asrın ikinci yarısı başlarında, Zaporog Kazakları hetmanı Brohovecki ile Sarıkamış Kazaklarının hetmanı Doroşenko arasında el değiştirdi 1668'de bütün Kazaklara hetman olan Doroşenko'nun, Osmanlı himayesini kabul etmesiyle, Çehrin kalesi, Türk hakimiyetine girdi ve buranın korunması Kırım Hanlığı'na bırakıldı Çehrin kalesi, 1674'te Lehliler ve 1675'te Ruslar tarafından kuşatılmasına rağmen, önce Kırım Hanı Âdil Giray'ın, daha sonra da Selim Giray'ın yardıma gelmesi sonucunda, bu kuşatmalardan kurtuldu Ancak, 1677'de Kazak hetmanı Doroşenko'nun, Rus himayesini kabul ve Çehrin kalesini Ruslara teslim etmesi üzerine, Kırım'ın kuzeyinde Osmanlı hudutları tehlikeye düştü

1677'de dört bin kadar Rus, Kazak ve Alman askeri tarafından savunulan Çehrin önünde, İbrahim Paşa başarı kazanamadığı için, 1678'de, sadrazam Kara Mustafa Paşa, kalenin fethine memur edildi Osmanlı ordusu, 30 Nisan'da İstanbul, Davutpaşa sahrasından hareket ederek, Silistre'ye kadar, Sultan IV Mehmed Han ile beraber geldi Ordu, daha sonra, Mustafa Paşa'nın kumandasında, Çehrin kalesi önüne vardı Kırım hanı Murad Giray Han da Osmanlı kuvvetleri ile beraber bulunuyordu Kara Mustafa Paşa, bir taraftan Çehrin kalesini kuşatırken, diğer taraftan da General G Romodanovski idaresinde, bu kaleye yardıma gelen Rus kuvvetleri ve Barabaş Kazaklarına karşı savaştı Otuz üç günlük bir kuşatma sonunda, 12 Ağustos 1678'de, Çehrin kalesini aldı Ruslar, geri çekilmek zorunda kaldı

Bu savaş, Osmanlılar ile Ruslar arasındaki ilk önemli çatışmalardan biridir Çehrin kalesi, sekiz yıl kadar, Osmanlıların elinde kaldı; daha sonra, Birinci Petro'nun Kırım'a saldırdığı ve Doğan, Kirman, ve Azak kalelerini ele geçirdiği sırada Rus hakimiyetine geçti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com