Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dârüleytâm

Dârüleytâm...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dârüleytâm...

1914’te yetim ve öksüz kalan çocukları korumak amacıyla açılan yurtlar

Birinci Dünyâ Harbi sırasında bilhassa doğu, güneydoğu ve batıda birçok bölgemiz Rus, İtalyan, Yunan ve Fransız işgal kuvvetlerinin kıyımına uğradı Bu mezâlim sırasında açıkta kalan binlerce çocuk İstanbul ve düşman işgaline uğramayan bâzı vilâyetlerimize getirildi Bunlar harbin başlarında İngiliz, Fransız, Rus ve İtalyanların boşalttıkları okullara yerleştirildiler Bu okullara “yetimler yurdu” mânâsına gelen Dârüleytâm denildi

1916’da kabul edilen kânunlarla Dârüleytâmlara gelir bulunmak istendi ise de bir netice alınamadı İttihat ve Terakki Partisinin kötü idâresi dolayısıyla sâhipsiz kalan çocukların pek çoğu açlık ve sefâletten hayâtını kaybetti 1918’de savaşın bitmesi ve mütârekenin imzâ edilmesinden sonra İstanbul’a gelen İtilaf devletlerinin okul binalarına yerleşmesi sonucu binlerce çocuk tekrar açıkta kaldı Bunlardan bir kısmı boş saraylara yerleştirilirken bir kısmı da İstanbul dışındaki vilâyetlerde, kapatılan okullara yerleştirildiler Kalan öğrenciler İstanbul’da toplanıp Şehir Yatı Mektebi adıyla Özel İdâreye devredildiler Bu öğrencilerden yetenekli olanlar 1927’de Dârüşşafaka’ya alındılar Kısa bir süre sonra Dârüleytâm tamâmen kaldırıldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com