Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alabiliyordu, askerler, askerleri, görev, içinde, osmanlı, yabancı

Osmanlı Askerleri İçinde Neden Yabancı Askerler Görev Alabiliyordu?

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Askerleri İçinde Neden Yabancı Askerler Görev Alabiliyordu?

Osmanlı ordusunda yabancı askerlerin rol alması, esas itibariyle 18 yüzyılda başlamıştır Bu tarihe kadar Osmanlı ordusunda yabancı asker görev almamıştır Kapıkulu olarak adlandırdığımız, devşirme olarak farklı milletlerden çocukken alınıp bir Müslüman Türk gibi yetişip yaşayarak Osmanlı ordusunun belkemiğini oluşturan askerleri, burada yabancı asker olarak telakki edemeyiz

18 yüzyılda Humbaracı Ahmed Paşa (Comte de Bonneval) ve Baron de Tott gibi Batılı uzmanların Osmanlı ordusunda istihdam edilmeleri ile Osmanlı ordusunda yabancı askerlerin görev alma süreci başlamıştır Devletin buna ihtiyaç duyması, esasen bilumum askeri kuvvetlerini (ordu, donanma, tersane, tophane vs) modernize etmek gayesine matuf idi Zira Karlofça ve Pasarofça Antlaşmalarından sonra buna yavaş yavaş ihtiyaç duyulmaya başlamıştı Küçük Kaynarca’dan sonra ise büsbütün lüzum hâsıl olmuştu

Bilhassa 19 yüzyıldan sonra sayıları artan yabancı askerler, müşavir ve uzman olarak Osmanlı askerî kurumlarında vazife aldılar Müşavirler, üst rütbeli yabancı paşalar olup bunlar ordu ve donanmanın ıslahı maksadıyla yazdıkları raporlar, verdikleri derslerle ve bazen bizzat savaşlara katılarak görev yapmışlardır Bunlardan Osmanlı kara ordusunda görev yapanlar arasında Moltke, Goltz Paşa, Liman Von Sanders en bilindik isimlerdir Donanmada çalışanlara ise Hobart ve Woods Paşaları misal verebiliriz

Uzmanlar ise yine ordu ve donanmanın daha çok alt birimlerinde bir teknisyen, mühendis, mimar vs gibi görev alan, müşavirlere göre sayıları çok daha fazla olan yabancı personeldir

Tarih Postası bir Yedikıta hizmetidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com