![]() |
Kayılar - Kayı Boyu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kayılar - Kayı BoyuKayı boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divan-ı Lügati't-Türk'deki yirmi iki Oğuz bölüğünden "İkincisi; "Kayığ"lardır ![]() ![]() Oğuzların Bozok kolundan, Osmanlıların da mensup olduğu bir boy ![]() Kayı kelimesi; “muhkem, kuvvet ve kudret sahibi” demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayılar, Selçuklular'la birlikte, fetih esnasında ve daha sonraları Anadolu’ya gelip, değişik bölgelerde yerleştiler ![]() ![]() ![]() Sultan İkinci Murad, soyunun bu boya mensubiyetini göstermek için, sikkelerine, Kayı boyuna ait iki ok ve bir yaydan müteşekkil damgayı koydurmuştur ![]() ![]() Kayı kelime anlamı olarak kuvvet ve kudret sahibi demektir ![]() ![]() ![]() Kayı Boyu,Osmanlının kuruluş dönemlerinde Evrenos Gazi ve Hacı ilbeyi gini beyleri ile balkanların fethinde büyük yararlılık göstermiş, Vardar ovası ve Kaza-i Cuma havarisine yerleşmişlerdir ![]() ![]() Osmanoğlu hanedanını içinden çıkardığı için, hanedandan hak iddia etme durumu söz konusu olduğundan,Osmanlı yöneticileri bu aşireti dağıtmak mecburiyetinde kalmışlardır ![]() ![]() Amuca kabilesi Balkanlara,Karakeçili kabilesi ise Doğu ve Güneydoğuya dağılmıştır ![]() ![]() ![]() Kayı boyuna mensup Karakeçili göçebe oymağı, eski zamanlardan beri her yıl, Söğüt’teki Ertuğrul Gâzi Türbesini ziyaret etmekte ve bununla ilgili şenlikler yapmaktaydı ![]() ![]() ![]() “akrabalarım” diyerek takdim etti ![]() “Ertuğrul’un ocağında uyandım, Şehidlerin kanlarıyla boyandım ![]() beytiyle başlayan bir marş bestelenip, yıllarca dillerde söylenip, gönüllerde yaşatıldı ![]() Bugün, Kayı boyu mensupları, genellikle; Eskişehir, Mihalıççık, Orhaneli, Isparta, Burdur, Fethiye, Muğla, Aydın ve Ödemiş civarındaki köylerde yerleşmişlerdir ![]() Derleme |
![]() |
![]() |
|