Prof. Dr. Sinsi
|
Reflü Ve Beslenme
Reflü olarak bilinen gastroözofageal reflü, midenin asit içeriğinin özefagusa geri dönmesi ve özefagusun midedeki gibi koruyucu bir tabakaya sahip olmaması nedeniyle bu asitten etkilenerek yanması ve zarar görmesi sonucu oluşur ve sağlığı oldukça olumsuz yönde etkiler Bazen tüketilen her besin, ne olduğu farketmeksizin özefagusta rahatsızlığa neden olabilir; ancak özellikle yüksek yağ içeriğine sahip besinler, acı baharatlar, alkol ve kafein bu rahatsızlığın artmasına neden olan belli başlı yiyeceklerdir Beslenme tedavisi gastroözofageal reflüsemptomlarının azaltılmasına yardımcıdır Her bireyin besinlere gösterdiği tolerans farklıdır; ancak asit üretiminin artmasına ve reflüye neden olabilecek besinlerin tüketiminin sınırlandırılması veya tüketiminden tamamen kaçınılması bireylerin kendinlerini daha iyi hissetmeleri konusunda yardımcı olacaktır
Dikkat edilecek temel prensipler:
Küçük porsiyonlarda ve sık sık beslenilmelidir 3 öğün yerine günde en az 5-6, gerekirse 7-8 öğün olmak üzere 2 saatte bir yemek yenmelidir- Yemek yerken sıvı alımı azaltılmalı, sıvı öğün aralarında tüketilmelidir
- Karabiber, kırmızıbiber, nane gibi baharatlar, kafeinli içecekler (çay, kahve, kola, enerji içecekleri, diğer kafeinli içecekler), kafeinsiz kahve ve kafeinsiz siyah çaylar, alkol (özellikle bira ve şarap gibi mayalı içkiler), yüksek yağlı besinler (tam yağlı sütler, yoğurtlar ve peynirler, krema, kakao, kızarmış etler, sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünleri, yağda kızartılmış hamur işleri, sebzeler, patates kızartması ve cipsler, çikolata, pasta ve diğer yağlı tatlılar, hazır bisküviler, kekler, yağlı soslar, katı yağlar ve gereğinden fazla sıvıyağ) gibi semptomları artıracak besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır
- Özefagus irritasyonunu azaltmak ve mide asidininin uyarılmasını önlemek için bazı sebze ve meyvelerin (portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller, kivi, domates) tüketimi sınırlandırılmalı ve bireysel toleransa göre eğer gerekiyor ise bu besinler tüketilmemelidir
- Yemekler çok sıcak veya çok soğuk olarak yenmemelidir
- Yemek yerken dik oturulmalı ve yemek yatmadan 2-3 saat önce yenmiş olmalıdır
- Fazla kilo veya obezite sıklıkla gastroözofageal reflü ile birlikte olan veya onu provoke eden bir faktör olduğundan kilo alınmamalı ve eğer var ise mevcut fazla kilolar verilerek ideal kiloya ulaşılmalıdır
- Yemek sonrası egzersiz yapılmamalı ve özellikle bel çevresini saran sıkı kıyafetlerin giyiminden kaçınılmalıdır
Bireysel toleransa göre tüketimi önerilen besinler:
- Az yağlı veya yağsız süt, yoğurt ve peynirler
- Beyaz veya tam tahıl ekmekleri, kahvaltılık gevrekler, haşlanmış veya az yağlı makarna ve pilavlar, haşlanmış veya fırında pişirilmiş patates, az yağlı çorbalar
- Yağsız olarak hazırlanmış haşlama, fırında veya ızgara et, tavuk, hindi ve balık, kurubaklagiller, haşlanmış veya yağsız pişirilmiş yumurta
- Az yağ ile hazırlanmış taze, dondurulmuş veya konserve sebzeler ve sebze suları
- Taze-kuru meyveler ve meyve suları
- Kafein içermeyen bitki çayları ve kremasız içecekler
- Şeker, bal, reçel, pekmez (vücut ağırlığı yüksek ise kısıtlanmalıdır)
|