07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı Bir Eş Olmanın Yolu: Sağlıklı Beslenme
Mutlu bir evliliğe adım atmak üzeresiniz Yeni yaşamınızda eşinizle birlikte mutlu günler geçirmenin temelinin sağlıklı olmaktan geçtiğinin de farkındasınız Bu konuda bir şeyler yapmanız gerektiğini düşünüyorsanız, korkmayın henüz geç kalmadınız
Sağlıklı bir yaşamın temel anahtarı sağlıklı beslenmedir Sağlıklı beslendiğinizde enerjik, sağlıklı, güçlü, güzel ve dinamik olursunuz Bu artılar da evliliğinizdeki mutluluğu katlar
Yeni evinizde, yeni hayatınızda eşinizle birlikte sağlıklı ve uzun yıllar geçirmek istiyorsanız bazı beslenme alışkanlıklarını birlikte kazanmanızda fayda var
İŞTE SAĞLIKLI BESLENMENİN EN TEMEL KURALLARI
Kural 1: Katı yağları evinize almayın, görünür yağlardan uzak durun Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı gibi katı yağların, etlerin görünür yağlarının, süt ürünlerinin kaymak tabakasının aşırı tüketilmesi kalp-damar sağlığını tehdit eder Sağlıklı bir kalp, eşinizle geçireceğiniz uzun yılların garantisi sayılabilir Bu nedenle katı yağ tüketimini mümkün olduğunca azaltmalı, etlerin görünür yağlarını ve süt ürünlerinin kaymağını evinizden içeri almamalısınız
Kural 2: Yağlar arasında denge sağlayın Birçok kişi sadece balık tükettiğinde veya sadece zeytinyağı kullandığında kalp sağlığını koruduğunu düşünür Fakat kalp sağlığının korunması için yağların dengeli tüketilmesi gerekir Salatalarda ve bazı sebze yemeklerinde zeytinyağı veya fındık yağı kullanılması, haftada 2–3 kez balık tüketilmesi, yemeklerde ise ayçiçeği yağı veya mısır özü yağının kullanılması bu dengeyi sağlamayı kolaylaştıracaktır
Kural 3: Şeker ve şekerli besin-içecek tüketimini azaltın Şeker, hem boş enerji kaynağıdır hem de kan şekeri dengesini olumsuz etkiler Bu boş enerji kaynağının beslenmemizde daha az yer alması sağlık açısından olumludur Bu nedenle şeker ve şekerli besin-içecek tüketiminin mümkün olduğunca azaltılması gerekir
Kural 4: Her gün 5–9 porsiyon sebze ve meyve tüketmelisiniz Sebze ve meyveler, günlük vitamin ihtiyacımızın karşılanmasında önemli yer tutarlar Bunun dışında içerdikleri antioksidan öğeler sayesinde şeker, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltırlar Günde 5–9 porsiyon sebze ve meyve tüketmenin zor olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz Ana öğünlerde salata ve sebze yemekleri veya haşlanmış sebzeler tüketerek ve ara öğünlerinize birer porsiyon meyve ekleyerek sebze ve meyve tüketiminizi arttırmayı başarabilirsiniz
Kural 5: Her gün 2 su bardağı süt içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz En çok süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum minerali, kemik sağlığından, kalp sağlığına, kas kasılmasından, vücut ağırlığının korunmasına kadar geniş bir yelpaze içinde görev almaktadır Günlük kalsiyum ihtiyacınızın düzenli karşılanması için günde 2 su bardağı süt veya yoğurt, 1–2 dilim peynir tüketmeyi alışkanlık haline getirmeniz gerekir
Kural 6: Et grubunda yer alan besinler arasında denge sağlayın Kırmızı et, tavuk, hindi ve balık et grubunda yer alan besinler olarak ortak özelliklere sahip olsalar da, aslında farklı özelliklere de sahiptirler Bu nedenle beslenme düzenimizin içerisinde bir dengeye sahip olmaları gerekir Haftanın 2 günü kırmızı et, 2-3 günü tavuk veya hindi, 2-3 günü de balık tüketerek bu hassas dengeyi oluşturabilirsiniz Kırmızı etlerin görünür yağlarını, tavuk ve hindinin derisini tüketmemeye özen göstermelisiniz
Kural 7: Tam tahıl ürünlerine sofralarda yer açın Ekmek, makarna, pirinç, bulgur gibi tahıl ürünleri başlıca enerji kaynağımızdırlar Tam tahıl ürünleriyse yüksek B vitamini içerikleri ve değişik türde posa kaynakları olmaları nedeniyle saflaştırılmış tahıl ürünlerine fark atarlar Bu nedenle beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi tahıl ürünleri yerine tam buğday, tam çavdar, yulaf ekmekleri, kepekli makarna ve kahverengi pirinç sofralarda daha sık yer almalıdır
Kural 8: Su tüketiminin ihmale gelmeyeceğini unutmayın Sağlıklı bir bedene sahip olmanın bir başka kuralıysa düzenli ve yeterli su tüketimidir Bir yetişkinin günlük su ihtiyacı yaklaşık 1,5–2 litredir Günde en az 8 su bardağı su içmeyi alışkanlık haline getirmeniz de daha zinde ve sağlıklı olmanızı sağlar
Kural 9: Yeterli posa tüketmeye özen gösterin Besinlerin içerisinde bulunan posalar (lifler), kabızlık başta olmak üzere bizi birçok hastalığa karşı korur Yeterli posa tüketen kişiler formda bir bedene, daha dengeli kan şekeri ve daha düşük kolesterole sahip olurlar Sizde yeterli posa tüketmek adına bir adım atın ve posa kaynakları olan sebzelerin, meyvelerin, tam tahıl ürünlerinin ve kuru baklagillerin sofranızda sıklıkla yer almasına özen gösterin Haftada 2–3 kez kuru baklagil tüketmenin son derece sağlıklı bir beslenme alışkanlığı olduğunu da unutmayın
Kural 10: Tuz tüketiminde sınırlarınızı bilin Aşırı tuz tüketiyorsanız, eşinizin veya sizin ileride yüksek tansiyona ve çeşitli sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riskinizin daha fazla olduğunu bilmelisiniz Günlük tuz tüketimi kişi başına 6 gramı aşmamalıdır Sofranızdan tuzluğu kaldırarak işe başlayabilirsiniz
Dyt Gizem Tutar
|
|
|