![]() |
Şeker Hastaları İçin Yiyecek Değişim Listesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeker Hastaları İçin Yiyecek Değişim ListesiDeğişim listeleri, enerji ve besin öğeleri eşit olan besinlerin aynı grupta toplanması ile oluşturulmuştur ![]() Her bir grup için, size verilen değişim sayısını geçmemek koşulu ile seçim yapabilirsiniz ![]() ![]() UNLU YİYECEK DEĞİŞİMİ 1 unlu yiyecek değişimi: 15 gr karbonhidrat, 2 gr protein içerir ![]() ![]() Yiyecek Adı Ortalama Ölçü Miktar (gram) Ekmek (Buğday, Çavdar, Yulaf) 1 ince dilim 25 Kepekli ekmek 1 ince dilim 25 Hamburger ekmeği ½ 25 Sandviç ekmeği 1/3 25 Yufka 1/8 25 Galeta 2-3 adet 20 Tuzlu bisküvi 2-3 adet 20 Tuzlu çubuk 10-15 adet 20-25 Etimek 2-3 adet 20 Un (Buğday, pirinç, bezelye) 2 silme çorba kaşığı 15 Tarhana 2 silme çorba kaşığı 15 Pirinç (çiğ, pilav, çorba veya dolmada) 2 silme çorba kaşığı 15 Bulgur (çiğ, pilav, çorba veya dolmada) 2 silme çorba kaşığı 15 Kuskus (çiğ, pilav, çorba veya dolmada) 2 silme çorba kaşığı 15 Erişte – çiğ 3 silme çorba kaşığı 15 Şehriye (çiğ, pilav, çorba veya dolmada) 3 silme çorba kaşığı 15 Makarna- çiğ 3 silme çorba kaşığı 15 Patates- pişmiş 1 orta boy 100 Kestane 2 orta boy 30 Patlamış mısır (yağsız) 1 su bardağı dolusu 20 Haşlanmış mısır ½ adet küçük boy En iyi seçim: kepekli ekmek, bulgur, makarna (spagetti) SÜT DEĞİŞİMİ 1 Süt Değişimi: 9 gr karbonhidrat, 6 gr protein, 6 gr yağ içerir ![]() ![]() Yiyecek Adı Ortalama Ölçü Miktar (gram) Süt 1 büyük su bardağı 240 Yoğurt 1 büyük su bardağı 240 1 az yağlı süt değişimi: 9 gr karbonhidrat, 6 gr protein, 3 gr yağ içerir ![]() ![]() Yiyecek Adı Ortalama Ölçü Miktar (gram) Az yağlı Süt 1 büyük su bardağı 240 Az Yağlı Yoğurt 1 büyük su bardağı 240 ET DEĞİŞİMİ 1 Et Değişimi: 6 gr protein, 5 gr yağ içerir ![]() ![]() Yiyecek Adı Ortalama Ölçü Miktar (gram) Köfte (yumurta büyüklüğünde) 1 adet 30 Kıyma 1 köfte kadar 30 Pirzola kemiksiz 1 küçük boy 30 Kuşbaşı et 3-4 küçük parça 30 Biftek 1 cm inceliğinde Avuç içi büyüklüğünde 30 Tavuk eti derili Avuç içi büyüklüğünde 30 Balık eti Avuç içi büyüklüğünde 30-40 Peynir beyaz orta yağlı 1 kibrit kutusu kadar 30 Peynir kaşar ve benzeri 2/3 kibrit kutusu kadar 20-25 Çökelek-lor 1/4 su bardağı kadar 40-45 Yumurta 1 adet 40-50 Sosis 1 adet 40-50 Salam 1 dilim 40-50 En iyi seçim: Tavuk eti derisiz, beyaz peynir, balık eti ![]() SEBZE DEĞİŞİMİ Koyu yeşil ve turuncu - sarı sebzeler (havuç) A vitamininden zengindir ![]() ![]() Sebzeler çiğ olarak veya az su ile pişirilip, pişme suyu ile yenilirse (havuç hariç) serbesttir ![]() ![]() ![]() ![]() 1 A grubu Sebze Değişimi: 6 gr karbonhidrat, 1 gr protein içerir ![]() ![]() Yiyecek Adı Ortalama Ölçü Miktar (gram) Domates 1 küçük boy 100 Domates suyu 1 büyük su bardağı 240 Çarliston biberi 4 orta boy 100 Yeşil sivri biber 10 orta boy 100 Yeşil dolma biber 2 orta boy 100 Kıvırcık salata 15 küçük yaprak 100 Marul 5-6 yaprak 100 Salatalık 1 orta boy 100 Kırmızı turp 1 orta boy 100 Siyah turp 1 orta boy 100 Maydanoz 1 orta demet 75 Yeşil soğan 3-4 orta boy 75 Kuru soğan 1 orta boy 75 Kereviz 1 küçük boy 100 Kırmızı lahana 1/8 orat boy 100 Lahana 4 çorba kaşığı pişmiş 100 Karnabahar 4 çorba kaşığı pişmiş 100 Taze kabak 4 çorba kaşığı pişmiş 150 Ispanak 4 çorba kaşığı pişmiş 150 Semizotu 4 çorba kaşığı pişmiş 150 Pazı 4 çorba kaşığı pişmiş 150 Yaprak pancar 4 çorba kaşığı pişmiş 100 Ebegümeci 4 çorba kaşığı pişmiş 150 Bamya 4 çorba kaşığı pişmiş 75 Taze fasulye 4 çorba kaşığı pişmiş 150 1 B grubu sebze değişimi: 7 gr karbonhidrat, 2 gr protein içerir ![]() ![]() Yiyecek Adı Ortalama Ölçü Miktar (gram) Havuç 1 orta boy 100 Havuç suyu 1/2 büyük su bardağı 120 Şalgam 1 orta boy 150 Bezelye 4 yemek kaşığı pişmiş 100 Pırasa 5 yemek kaşığı 150 Bakla 4 yemek kaşığı 100 Enginar 1 orta boy pişmiş 100 Balkabağı 100 Yer elması 75 KURUBAKLAGİL DEĞİŞİMİ Bu grup yiyeceklerin özellikle mercimeğin, glisemik indeksi düşüktür ![]() ![]() ![]() 1 kurubaklagil değişimi: 13-15 gr karbonhidrat, 6 gr protein içerir ![]() ![]() Yiyecek Adı Ortalama Ölçü Miktar (gram) Kurufasulye, nohut, mercimek, börülce (çiğ) 3 silme çorba kaşığı 25-30 Kurufasulye, nohut, mercimek, börülce (pişmiş) 5-6 çorba kaşığı 100 MEYVE DEĞİŞİMİ Taze meyveler A ve C vitamininden ve posadan zengin yiyeceklerdir ![]() ![]() Meyveleri, meyve suyu olarak içerek değil, taze olarak ve kabuğu ile yenilebilen meyveleri kabuğu ile tüketmek, posa alınması açısından faydalıdır ![]() ![]() ![]() Meyvelerin tadı, içerdikleri asit ve şekerden gelir ![]() ![]() ![]() 1 meyve değişimi: 10 gr karbonhidrat, 40 kalorilik enerji sağlar ![]() Yiyecek Adı Ortalama Ölçü Miktar (gram) Ananas 75 Avokado 1/2 adet 125 Ahududu 1/2 su bardağı 75 Ayva 1/4 orta boy 75 Armut (x) 1 küçük boy 75 Böğürtlen 1/2 su bardağı 75 Çilek 1 su bardağı 125 Dut 1/2 su bardağı 50 Elma (x) 1 küçük boy 80 Erik - kırmızı erik 5 adet 60 Yeşil erik 10 adet 100 Mürdüm eriği (taze) 3-4 adet 50 Greyfurt (x) 1/2 adet 125 İncir (taze) 1 adet 50 Kavun 1 ince dilim 125 Kivi 1 orta boy 100 Karpuz 1 ince dilim 150 Kayısı 1-2 adet 100 Kiraz (x) 15 adet 75 Limon 1 orta boy 100 Mandalina 1 büyük boy 100 Muz 1/2 küçük boy 50 Nar 1/2 adet 75 Portakal 1 orta boy 125 Portakal 1 orta boy 125 Şeftali (x) 1 orta boy 100 Üzüm 15 iri tane 60 Vişne 15 adet 75 Malta eriği (Yeni dünya) 6 adet 60 ( X ) İşaretlilerin glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme değeri) düşüktür, bu nedenle tercih edilmelidir ![]() YAĞ DEĞİŞİMİ Yağlar en önemli enerji kaynağımızdır ![]() ![]() Yağlar, bitkisel ve hayvansal kaynaklardan elde edilirler ![]() ![]() Yağlar, içindeki yağ asitlerinin özelliklerine göre doymuş, çoklu ve tekli doymamış olarak 3 gruba ayrılırlar ![]() ![]() Çoklu doymamış yağ asidi içerenler; mısırözü, pamuk, soya ve ayçiçek yağıdır ![]() Tekli doymamış yağ asidi içeren yağ, zeytinyağıdır ![]() Doymuş yağ asidi içeren yağlar ise, tereyağ, et yağı, yumurta sarısındaki yağ ve katı margarinler olarak sıralanabilir ![]() İyi bir kontrol sağlanmazsa şeker hastalığı, kalp damar hastalıklarına zemin hazırlayan bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() 1 Yağ değişimi : 5 gr yağ, 45 kalorilik enerji sağlar ![]() Doymamış yağ asidi içeren yağlar Yiyecek Adı Ortalama Ölçü Miktar (gram) Zeytinyağı 1 tatlı kaşığı 5 Sıvı yağ (ayçiçek, mısırözü, soya) 1 tatlı kaşığı 5 Zeytin 5 adet 25-30 Yumuşak kahvaltılık yağlar 1 tatlı kaşığı 5 Fındık, fıstık, badem, ceviz 1-2 adet 10 Mayonez 1 tatlı kaşığı 5 Doymuş yağ asidi içeren yağlar Yiyecek Adı Ortalama Ölçü Miktar (gram) Katı yağ (tereyağ) 1 tatlı kaşığı 5 Kaymak, krema 1 yemek kaşığı 15 Krem peynir 1 tatlı kaşığı 5 En iyi seçim: Doymamış yağ asidi içeren yağlar ÖNEMLİ UYARILAR - Arzu edilen ağırlığınıza ulaşın ve o ağırlığınızı koruyun ![]() - Porsiyon ölçülerinize dikkat edin ![]() - Öğün atlamayın ![]() - Fiziksel aktivitenizi artırın ![]() - Bireylerin günlük besin öğesi ve enerji gereksinimleri farklıdır ![]() ![]() ![]() - Yeterli ve dengeli beslenmek için her gün 7 porsiyon tahıl grubu, 3 porsiyon et grubu, 2 porsiyon sebze grubu, 3 porsiyon meyve grubu, 2 porsiyon süt grubu ve 2 porsiyon yağ grubu seçebilirsiniz ![]() ![]() ![]() - Her gün çeşitli besinler tüketin ![]() - Öğünlerinizi her gün düzenli olarak, aynı zamanda tüketin ![]() - Sebze, meyve, kurubaklagil, kepekli ekmek gibi yüksek posalı yiyecekler, kan şekerinizin kontrolünde önemlidir ![]() - Kilo vermek istiyorsanız, öğün atlamayın ![]() ![]() ![]() - Sizin için uygun olan yiyecek tüm aile bireyleri için uygundur ![]() ![]() - Kullandığınız tuz ve yağ miktarına dikkat ediniz ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|