Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenme, enfeksiyonlarda, gribal

Gribal Enfeksiyonlarda Beslenme

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gribal Enfeksiyonlarda Beslenme



Günümüzün gözde ve tartışmalı konularından olan grip ve gribal enfeksiyonlardan korunmak için beslenmemize ne derece dikkat etmemiz ve nasıl beslenmemiz gerektiğine dikkat çekilmesi gerektiğini düşünmekteyim Grip bir virüs hastalığıdır ve influenza adlı virüsün solunum yoluyla vücuda girmesiyle oluşur İnfluenza virüsü sürekli olarak yapısını değiştirmekle birlikte solunum yoluyla kolay ve hızlı bulaşır Başlangıç belirtileri yüksek ateş(39° civarı), şiddetli kas ve eklem ağrıları, titreme , baş ağrısı ve kuru öksürüktür Yaklaşık bir hafta içinde hastalığın belirtileri azalarak kaybolur Ancak dikkat edilmesi gereken nokta; özellikle çocuklarda , yaşlılarda , kalp hastalığı, akciğer hastalığı, diyabet gibi kronik hastalığı olan bireylerde çok daha ağır seyredebilmesidir

Hastalıktan korunmak ve hastalık durumunda da tedavi süresini minimuma indirmek için çeşitli tedbirlerin yanında kişinin beslenmesine de çok önem vermesi gerekmektedir Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azalttığından enfeksiyona yakalanma riski artmakta ve hastalıklar ağır seyredebilmektedir
Dengeli ve yeterli bir beslenme bu hastalığa karşı direnç ve iyileşmede birincil önem taşımaktadır
Gribal enfeksiyonlardan korunmak ve enfeksiyon durumunu çabuk atlatabilmek için dikkat edilmesi gereken besin ve besin ögelerini şöyle sıralanabilir:

- C Vitamini: C vitamini immün sistemin tetikçilerinden biridir Ancak C vitamininin vücudu enfeksiyon ve bakteri toksinlerinden koruduğu yolundaki gözlemler açıklığa kavuşmamıştır Enfeksiyon durumunda, mikroorganizmaların yıkımı ve bakterileri öldüren ögeleri korumak için kullanıldığından vücut doku ve sıvılarındaki C vitamini miktarı azaltmaktadır Enfeksiyon sırasında yeterli düzeyde alımının makrofaj gücünü arttırdığı ve bakteri öldürücü komponent etkinliğini arttırdığı bilinmektedir Unutulmaması gereken C vitamininin vücut tarafından üretilemeyen suda çözünür olduğu ve günlük diyetimizdeki besinlerle alınması gereken elzem mikrobesinlerdendir yapılan çalışmalarda c vitamininin sağlıklı hücre gelişimini teşvik etmekte ve anlamlı bioflavanoid , karetenoid içeriği sayesinde bağışıklık sistemini aktif hale getirerek hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde büyük önem taşıdığı belirtilmektedirAynı zamanda yeterli c vitamini alınımı vücutta bağışıklıkta görev yapan çinko emilimini de arttırmaktadır Bu sebeple günlük olarak önerilen c vitamini alım miktarı:
Çocuklarda (1-3 Yaş): 15 mg
Erkeklerde ( 14-18 Yaş): 75 mg
Erkeklerde (19-70+ Yaş): 90 mg
Kadınlarda (14-18 YAŞ): 65 mg
Kadınlarda (14-70+ YAŞ): 75 mg
Gebelerde (19-50 YAŞ): 85 mg
Emziklilik Döneminde (19-50 yaş): 120 mg olmalıdır

Kuşburnu,yeşil yapraklı besinler, domates,patates, lahana, turunçgiller, çilek, kivi , üzüm gibi C vitamininden yüksek besinleri diyete eklemek günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılayacaktır iyi kaynaklarıdır

- ÇİNKO: çinko, vücutta radyasyon ve kimyasal oksidantlara karşı hücreyi koruyan süperoksit dismutaz adlı enzim yapısına katılarak vücudun bağışıklık sistemini destekleyen ve T hücre sayısını arttıran önemli vitaminlerdendir
Günlük önerilen miktarı:
0-6 Ay:3 mg
1-10 Yaş: 10 mg
Yetişkinlerde:15 mg( Kabul edilebilir en üst düzey: 40 mg
Gebelerde: Ek olarak +5 mg
Emziklilerde: Ek olarak +10 mg

Hayvansal kaynaklarda çinko emilimi bitkisel kaynaklardan fazla olduğu için et , kabuklu deniz ürünleri, kurubaklagil, set kabuklu meyveler ve peynir başlıca kaynakları arasında yer almaktadır

-Yüksek Karbonhidrat: (glikoz, fruktoz, sükroz, nişasta): Nötrofiller, enfeksiyonlara karşı konağın ilk savunma hattını teşkil ederler ve bu durumda çok önemli rol oynarlar Bunlar mikroorganizmanın giriş yerinde birikerek etkili fagositik aktivite gösterirler ve enfeksiyonun ilerlemesini durdururlar Yetersiz fagositoz ise, kontrol edilemeyen bakteriyel çoğalmaya ve şiddetli enfeksiyona sebep olurlar Yapılan çalışmalarda gerekenden fazla miktarda karbonhidrat tüketimi nötrofil aktivitesinin azaltarak bağışıklıkta negatif etki göstermektedir Bu sebeple yüksek karbonhidrat tüketiminden uzak durmak gerekmektedir

- A Vitamini: İçeriğindeki yüksek beta karotenoid içeriği sayesinde antioksidan rol oynayarak karsinojenezisde etkin olan reaktif oksijeni tutarak hücreyi kanser ve inflamasyonlardan koruma özelliğine sahiptir
Günlük olarak alınması önerilen miktarı:
0-1 yaş: 1500 IU
1- 10 Yaş: 2000- 3000 IU
Yetişkin: 5000 IU (maksimum düzey:1700 mcg)
Gebeler: 1000 IU EK
Emzikliler: 300 IU EK miktarlarındadır

A vitamini kaynakları,karaciğer, balık, süt, yumurta sarsı, tereyağ, ıspanak, havuç, kayısı, domates ve yeşil yapraklı sebzelerdir

- E Vitamini: Yüksek antioksidan içeriği sayesinde selenyumla birlikte bağışıklık sisteminin fonksiyonun artmasında görev almaktadır Vücutta meydana gelen serbest radikallere karşı koyarak vücudu enfeksiyonlardan ve zararlı mikroorganizma toksinlerinden korur
Günlük alınması gerekli miktarlar:
0-6 Ay : 3 mg
1-10 Yaş: 4-7 mg
Erkeklerde: 10 mg
Kadınlarda: 7 mg
Kaynakları arasında özellikle bitkisel yağlar, tahıl taneleri, yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagiller yer almaktadır

-Su ve Kafeinli İçecekler: Kafein diüretik özelliği sebebiyle enfeksiyon sırasında vücudun ihtiyacı olan suyun atımını arttırarak dehidratasyona sebep olabileceğinden grip sırasında kafein tüketimini azaltmak bunun yerine doğal bitkisel içecekleri tercih etmek daha doğru olacaktır Ayrıca enfeksiyon durumunda vücudun fazla su kaybını takviye edebilmek için su tüketimi arttırılmalıdır

- Lizin: Proteinlerde bulunan 20 aminoasitten biridir ve vücut için elzemdirBesinler yoluyla alınması gereklidir ve günlük lizin ihtiyacı 12 mg/kg arasındadır Lizinin birçok fonksiyonlarından birisi de vücut bağışıklık sisteminde görevli antikor sentezinde önemli role sahip olmasıdırBu sebeple yeterli düzeyde lizin kaynaklarını diyete eklemek gerekmektedir
Süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller, sert kabuklu meyveler, yeşil yaprakları sebzeleri diyetimizde bulundurmak yeterli lizin ihtiyacının karşılanmasını sağlayacaktır

-Bitkisel Destek: Enfeksiyonlara karşı beslenmemizde yer vermemiz gereken doğal aromatik besinler vardır Bu bitkilerin içerdikleri koruyucu faktörler enfeksiyona karşı vücudu dirençli hale getirmektedirler
*Ekinezya: İnsan vücudunda bulunan ve bağışıklık sisteminin virüs ve bakterilere karşı savaşma mekanizmalarını harekete geçirmekten sorumlu properdin adlı kimyasalın düzeyini arttırmaktadır Ancak gribal enfeksiyonlara karşı tabiî ki tek başına etkili değildir; yardımcı etkisi vardır
*Sarımsak: Bileşimindeki allisin vücutta doğal bir antibiyotik etkisi göstermektedir Diyete sarımsak eklemek enfeksiyonlardan korunmada destekleyicidir
*Zencefil: Bileşiminde bulunan sesquiterpenler, gingeroller gibi kimyasallar sayesinde vücuttaki virüslere karşı büyük üstünlük sağladığı belirtilmektedir Zencefil çayı diyette yer alması gereken doğal besinlerdendir
* Meyankökü: Vücudun orjinal antiviral unsurları olan interferonların serbest bırakılmasını sağlayan , antiviral bileşikleri içermektedir Bu sebeple diyette belli düzeyde yer alması enfeksiyona karşı direnci arttırmaktadır


Sonuç olarak gribal enfeksiyonlara karşı en iyi korunma yöntemlerinden birinin yeterli ve dengeli beslenme olduğu unutulmamalıdır Diyet kişinin günlük ihtiyacı olan enerji gereksinmesi göz önüne alınarak mikro ve makrobesinlere dengeli bir biçimde dağıtılmalı, vücut bağışıklık sistemi için gerekli elzem ögelerin yeterli düzeylerde diyete eklenmesi sağlanmalıdır Bu düzeyin sağlanabilmesi için kişi yeterince beslenmiyorsa, doktor gözetimi altında diyetinin yanı sıra preperatlarla takviye yaparak kendisini enfeksiyonlara karşı dirençli hale getirmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.