![]() |
Gribal Enfeksiyonlarda Beslenme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gribal Enfeksiyonlarda BeslenmeGünümüzün gözde ve tartışmalı konularından olan grip ve gribal enfeksiyonlardan korunmak için beslenmemize ne derece dikkat etmemiz ve nasıl beslenmemiz gerektiğine dikkat çekilmesi gerektiğini düşünmekteyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hastalıktan korunmak ve hastalık durumunda da tedavi süresini minimuma indirmek için çeşitli tedbirlerin yanında kişinin beslenmesine de çok önem vermesi gerekmektedir ![]() ![]() Dengeli ve yeterli bir beslenme bu hastalığa karşı direnç ve iyileşmede birincil önem taşımaktadır ![]() Gribal enfeksiyonlardan korunmak ve enfeksiyon durumunu çabuk atlatabilmek için dikkat edilmesi gereken besin ve besin ögelerini şöyle sıralanabilir: - C Vitamini: C vitamini immün sistemin tetikçilerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklarda (1-3 Yaş): 15 mg Erkeklerde ( 14-18 Yaş): 75 mg Erkeklerde (19-70+ Yaş): 90 mg Kadınlarda (14-18 YAŞ): 65 mg Kadınlarda (14-70+ YAŞ): 75 mg Gebelerde (19-50 YAŞ): 85 mg Emziklilik Döneminde (19-50 yaş): 120 mg olmalıdır ![]() Kuşburnu,yeşil yapraklı besinler, domates,patates, lahana, turunçgiller, çilek, kivi , üzüm gibi C vitamininden yüksek besinleri diyete eklemek günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılayacaktır iyi kaynaklarıdır ![]() - ÇİNKO: çinko, vücutta radyasyon ve kimyasal oksidantlara karşı hücreyi koruyan süperoksit dismutaz adlı enzim yapısına katılarak vücudun bağışıklık sistemini destekleyen ve T hücre sayısını arttıran önemli vitaminlerdendir ![]() Günlük önerilen miktarı: 0-6 Ay:3 mg 1-10 Yaş: 10 mg Yetişkinlerde:15 mg( Kabul edilebilir en üst düzey: 40 mg Gebelerde: Ek olarak +5 mg Emziklilerde: Ek olarak +10 mg Hayvansal kaynaklarda çinko emilimi bitkisel kaynaklardan fazla olduğu için et , kabuklu deniz ürünleri, kurubaklagil, set kabuklu meyveler ve peynir başlıca kaynakları arasında yer almaktadır ![]() ![]() -Yüksek Karbonhidrat: (glikoz, fruktoz, sükroz, nişasta): Nötrofiller, enfeksiyonlara karşı konağın ilk savunma hattını teşkil ederler ve bu durumda çok önemli rol oynarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - A Vitamini: İçeriğindeki yüksek beta karotenoid içeriği sayesinde antioksidan rol oynayarak karsinojenezisde etkin olan reaktif oksijeni tutarak hücreyi kanser ve inflamasyonlardan koruma özelliğine sahiptir ![]() Günlük olarak alınması önerilen miktarı: 0-1 yaş: 1500 IU 1- 10 Yaş: 2000- 3000 IU Yetişkin: 5000 IU (maksimum düzey:1700 mcg) Gebeler: 1000 IU EK Emzikliler: 300 IU EK miktarlarındadır ![]() A vitamini kaynakları,karaciğer, balık, süt, yumurta sarsı, tereyağ, ıspanak, havuç, kayısı, domates ve yeşil yapraklı sebzelerdir ![]() - E Vitamini: Yüksek antioksidan içeriği sayesinde selenyumla birlikte bağışıklık sisteminin fonksiyonun artmasında görev almaktadır ![]() ![]() Günlük alınması gerekli miktarlar: 0-6 Ay : 3 mg 1-10 Yaş: 4-7 mg Erkeklerde: 10 mg Kadınlarda: 7 mg Kaynakları arasında özellikle bitkisel yağlar, tahıl taneleri, yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagiller yer almaktadır ![]() -Su ve Kafeinli İçecekler: Kafein diüretik özelliği sebebiyle enfeksiyon sırasında vücudun ihtiyacı olan suyun atımını arttırarak dehidratasyona sebep olabileceğinden grip sırasında kafein tüketimini azaltmak bunun yerine doğal bitkisel içecekleri tercih etmek daha doğru olacaktır ![]() ![]() - Lizin: Proteinlerde bulunan 20 aminoasitten biridir ve vücut için elzemdir ![]() ![]() ![]() ![]() Süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller, sert kabuklu meyveler, yeşil yaprakları sebzeleri diyetimizde bulundurmak yeterli lizin ihtiyacının karşılanmasını sağlayacaktır ![]() -Bitkisel Destek: Enfeksiyonlara karşı beslenmemizde yer vermemiz gereken doğal aromatik besinler vardır ![]() ![]() *Ekinezya: İnsan vücudunda bulunan ve bağışıklık sisteminin virüs ve bakterilere karşı savaşma mekanizmalarını harekete geçirmekten sorumlu properdin adlı kimyasalın düzeyini arttırmaktadır ![]() ![]() *Sarımsak: Bileşimindeki allisin vücutta doğal bir antibiyotik etkisi göstermektedir ![]() ![]() *Zencefil: Bileşiminde bulunan sesquiterpenler, gingeroller gibi kimyasallar sayesinde vücuttaki virüslere karşı büyük üstünlük sağladığı belirtilmektedir ![]() ![]() * Meyankökü: Vücudun orjinal antiviral unsurları olan interferonların serbest bırakılmasını sağlayan , antiviral bileşikleri içermektedir ![]() ![]() Sonuç olarak gribal enfeksiyonlara karşı en iyi korunma yöntemlerinden birinin yeterli ve dengeli beslenme olduğu unutulmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|