Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, işlerinde, kolaylık, mutfak, sağlayacak

Mutfak İşlerinde Kolaylık Sağlayacak Bilgiler

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfak İşlerinde Kolaylık Sağlayacak Bilgiler



Mutfak İşlerinde Kolaylık Sağlayacak Bilgiler


PÜF NOKTALARI

1 — Yemeklerin pişme süresi, kaynamaya başladıktan sonra hesap edilmelidir
2 — En iyi yemek, dibi kalın ve düz olan tencerede pişer
3 — Yemeklerin yanmaması için tencere vakit vakit oynatılmalıdır
4 — Domatesler, yemeğe konmadan önce kaynar suya batırılıp çıkarılmalı, sonra kabukları soyulmalı ve çekirdekleri çıkarılmalıdır
5 - Soğanları soyarken gözlerin yanmaması için soğanlara sirke serpilir
6 — Yemeklerde fazla salça kullanılmamalıdır
7 — Limon, börek hamurlarına unu çürütmek için konur
8 — Hamurlar dinlendirilirken üzerine nemli bez örtülürse kabuk tutmaz
9 — Unla yapılan tatlılara az tuz konursa tadı artar
10 — Bonfilenin baş tarafından külbastı, ortasından bonfile, kuyruk bölümünden ise fileminyon olur
11 — Koyunla kuzu eti, üzerine biberiye otu serpilir, kemik uçlarına birer parça sarımsak sürülür ve az rafine yağla fırında kızartılırsa tadı daha güzel olur
12 — Kebaplık etlerin daha lezzetli olması İçin bunları bir kahve fincanı soğan suyu, bir kahve fincanı zeytinyağı ve bir kahve fincanı süt karışımıyle ovup 10-12 saat buz dolabında bekletmek, sonra pişirmek gerekir
13 — Balıklar bir baş soğan, 1 demet maydanoz, 2 defne yaprağı, ince doğranmış yarım limon karışımıyle ovulur veya bu karışım üzerine serpildikten onbeş dakika sonra pişirilirse çok lezzetli olur
14 — Balıklar biraya batırıldıktan sonra kızartılırsa çok kıtırlı ve lezzetli olur
15 — Kalamar süte batırılırsa daha yumuşak olur
16 — Yumurtalar alüminyum kapta çırpılırsa siyahlaşır Porselen kapta hafif ısıtılarak çırpılırsa hem daha iyi kabarır, hem kararmaz
17 — Galeta tozu hafif bir koku yaptığından mümkün olduğu kadar galeta tozu kullanmaktan kaçınılmalıdır Galeta tozu yerine fırınlanmış bayat ekmek tozu kullanmak daha doğrudur Bunun için evde biriken bayat ekmekler dilim dilim kesilir ve havadar bir yerde biriktirilir Bu bayat ekmekler gereği kadar çoğalınca fırınlanır Sonra türlü yollardan yararlanılarak bu fırınlanmış bayat ekmekler ufalanarak toz ya da un durumuna getirilir
18 — Dışarıdan satın alınan yumurtalardan bazıları bozuk olabilir Onun için yumurtalar daima önce bir kaba tek tek kırılmalıdır Böylece bütün yemek malzemesinin ziyan olması önlenir
19 — Yumurta akının sarısından kolayca ayrılması İçin, küçük bir kaba kırılmış olan yumurta bir kabın içine oturtulmuş ince delikli bir süzgece boşaltılır Yumurtanın akı süzgecin deliğinden altındaki kaba süzülüp akar Sarısı da süzgeçte kalır

PRATİK BİLGİLER

Patates genellikle rejim yapanların tercih ettiği bir besindir Bu arada şunu akıldan çıkarmamak gerekir Haşlanmış patateslerin yüz gramında sadece 76 kalori vardır; halbuki kızarmış patatesin yüz gramındaki kalori miktarı 400'ü geçer
Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz
Eğer, uzun süre kullanmak için, fazlaca aldınızsa, zamanla bunların kabuğunda beliren göz göz tomurcuklan tırnağınızla kazıyarak almanız gerekir Aksi halde patatesin özüyle beslenen tomurcuklar, kısa zamanda patateslerinizin buruşmasına yol açar
Küçük doğrayacak olursanız, çabuk pişmelerini sağlayacağınız gibi, tadı da daha güzel olur yemeğin ve bunlardan da önemlisi, sebzenin vitamin kaybı önlenir
Çalı fasulyeyi kenarlarını incecik kestikten sonra uzunluğuna ortadan ikiye kesiniz ne kadar ince hazırlanırsa o oranda lezzetli ve görünüşü güzel olur
Evde fazla miktarda domatesiniz varsa şayet, onları serin, karanlık ve rutubetsiz bir yere koyacak olursanız, 14 gün bozulmadan dayanır
Sebzeler pişirileceği zaman kabuklan çok ince soyulmalıdır Çünkü vitaminleri kabukların hemen altındadır Ve daha önce soyulursa kararır
Bir limonun yarısı kaldığı zaman, az sirke bulunan küçük bir tabağa, kesilmiş tarafını koyacak olursanız kuruyup buruşmayacaktır
Limon sert ise, kesmeden önce bir iki dakika suya batırınız, daha sulu olur
Lahana pişirirken fena bir koku çıktığını bilirsiniz Ama bu kokuyu nasıl gidereceğinizi de bilir misiniz? İşte kolayı tencereye tülbende sarılmış bir parça ekmek, yahut yarım limon koyun koku almaz



Püf Noktaları

Börek, kurabiye, poğaça gibi evde kendi yaptığınız ürünleri pişirmeden plastik bir kutu, alüminyum folyo ya da buzdolabı poşetinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz

Pişireceğiniz sütün taşmaması için, sütü kaynatacağınız tencerenin dibine çok az su koymanız yeterlidir

Mantınızı tamamen pişirdikten sonra içine katacağınız bir miktar soğuk su, mantının erimiş ve yapışmış görüntü taşımasını önler, daha diri bir görünüm katar

Sarımsakların kabuklarını kolayca soymak için, kabuklarıyla beraber 20 dakika kadar sıcak suda bekletin

Son anda yemeğe gelecek misafirinize pirinç pilavı yapacak zamanınız yoksa dert etmeyin Her zaman uyguladığınız yöntem yerine, pirinci yıkayıp, soğuk suyla pişirmeyi denerseniz yarı yarıya zaman kazanmış olursunuz

Yemek yaparken tuzunu, soğanı kavururken koyarsanız hem soğanlar çok çabuk pembeleşir hem de yemeğinizin lezzeti artar

Buzdolabında gereğinden fazla kalarak pörsüyen yeşillikleri diriltmenin yolu yıkadıktan sonra 10-15 dakika kadar limonlu suda bekletmekten geçiyor

Yazın ucuz ve lezzetliyken aldığınız domateslerin bir kısmını, daha sonra yemeklerinizde kullanmak üzere derin dondurucuda saklayabilirsiniz Bunun birkaç yolu var Kabuklarını soymadan tüm olarak saklayabileceğiniz gibi, kabuklarını soyduktan sonra kullanacağınız hale dönüştürüp saklamak gibi Örneğin, yemekte kullanacaksanız, küp küp doğramak, sos ya da çorbada kullanacaksanız püre haline dönüştürmek

Aklınızda Bulunsun!

• Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi Bunu önlemek içinde kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin
• Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz
• Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine baş aşağı yerleştirin
• Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın Sık sık hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır
• Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır
• Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz
• Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz
• Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine 2-3 diş sarımsak koyun
• Sucukları serin bir yere asmak yetmez Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin
• Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar Tencerenin dibini temizlemek de güç olur Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın Dibi tutmayacaktır
• Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin
• Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir
• Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın
• Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin
• Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmalarını önlemek için limonla ovun
• Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde ve buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir
• Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin


Püf noktaları

• İri parçalar için kocaman, geniş, ince parçalar için iki saplı bir bıçaktan yararlanın
• Fazla miktarda yeşilliği mikserde kıyabilirsiniz
• Tere ve soğancık kesmek için mutfak makası idealdir Avantajı: Yeşilliği doğrudan hazır yemeğe katabilirsiniz
• Yeşilliğin tazeliğini korumak için saplarından su dolu bir kavanoza sokun buzdolabında saklayın
• Kıyılmış ve anında kullanmayacağınız yeşilliği bir kutunun içinde, buzdolabın sebze bölümünde maksimum 2-3 gün saklayabilirsiniz


Püf Noktaları

• Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler Tekrar canlı hale getirmek için, yıkayıp 10-15 dakika kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletin Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silin
• Evinizde mayonez yaparken zeytinyağı yerine susam yağı kullanın Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz
• Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz
• Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin
• Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz veya iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz
• Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun
• Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır
• Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır
• Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin
• Bayat ekmekleri değerlendirmek için, ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın
• Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun
• Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz

Hayatınızı kolaylaştıracak püfler

Yemeğin yağını fazla kaçırırsanız: Yağı fazla olan yemeğin üzerine iki dilim bayat ekmek koyarak kapağını kapatın ki buharıyla birlikte yağını da çeksin Böylece evinizdeki bayat ekmekleri de değerlendirmiş olursunuz

Yemeğin tuzu fazla kaçtıysa: Pişirirken yemeğinizin tuzunun fazla olduğunu düşünürseniz içine soyulmuş patates koyabilirsiniz

Maydanozu naylon kutuya atın: Çarşıdan, pazardan aldığınız maydanozlarınızı, dereotunuzu uzun zaman dolabınızda bozulmadan, sararmadan saklamanın yolunu biliyor musunuz? Bunun için maydanoz ve dereotunu önce güzelce yıkayın Temiz bir peçeteyle sarıp iyice kurulayın Temiz, kapaklı bir naylon kutuya koyup buzdolabına kaldırın Uzun müddet bozulmadan kaldığını göreceksiniz

Ete yapışan kağıt: Buzluktan çıkarılan kıyma, genellikle kağıdına yapışır Kağıdı zorlamadan çıkartmanın da formülü var Kağıda sarılı olan kıymayı, kısa bir süre soğuk suyun altında tutun Kağıt yırtılınca da kıymayı böylece bir naylon torbaya koyun Kıyma biraz ısınınca kağıt çıkacaktır

Tabaklardaki çatlaklar: Yemek takımınızdaki tabaklarda oluşan küçük çatlaklar nedeniyle kırılmalarından ve takımın bozulmasından korkuyorsanız; tabağı bir tencereye koyun ve ağzına kadar süt ile doldurun Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın Çatlaklardan eser kalmayacak Aynı işlemi bütün porselen objeleriniz için kullanabilirsiniz

Tavuğun lezzeti: Yapacağınız tavuk yemeğini daha lezzetli kılmak mümkün Tavuk etlerini birkaç saat sütün içinde bekletin Etler hem daha yumuşak, hem de daha leziz olacaktır

Kuruyan Kahveler: Türk kahvesini, tazeliğini ve kokusunu kaybetmemesi için paketi kavanoza boşalttıktan sonra içine 2-3 tane kesme şeker atın Böylelikle kahve, bitinceye tazeliğini koruyacaktır

Bisküvilerin tazeliği için: Bisküvi kutusuna koyacağınız 1-2 adet kesme şeker, onların tazeliğini sürekli tutacaktır

Mayonez yaparken: Mayonez yaparken başarısızlığa uğramamak için, yağ ve yumurtanın aynı ısıda, oda sıcaklığında olması gerekir

Kek yaparken: Kullanacağımız yumurtalar oda sıcaklığında olmalıdır

Sarımsak soymak artık kolay: Sarımsakları ılık suda bekletip iki parmağınızla şöyle bir sıkarsanız çok kolay bir şekilde kabuklar çıkar

Lezzetli beşamel: Beşamelinizin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız, sütün içine soğanı doğrayıp, soğanın tadını alana kadar bekletin

Soğan lezzeti için: Soğanın daha lezzetli olmasını istiyorsanız, kavururken içine biraz şeker atıverin

Yemek pişirirken: Yemekleri pişirirken hemen tuzunu ve şekerini katmayın Çünkü bu katkı maddeleri, yemeklerin pişmelerini geciktirir

Patates püresi için: Patates püresini yaparken daha lezzetli olmasını istiyorsanız, içine süt de katabilirsiniz Ama ne kadar süt atacağınızı kestiremiyorsanız, süt yerine süt tozu kullanabilirsiniz Böylece hem patates püresinin kıvamını rahatça tutturabilirsiniz hem de lezzetine lezzet katmış olursunuz

Topaklaşan tart hamuru: Tart hamurunu karıştırırken topaklanmasını önlemek için içine bir yumurta sarısı ilave edin İyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin Böylelikle tart hamurunun topaklanmasını önlemiş olursunuz

Yumurtayı kırarken: Yumurtanın sarısını akından ayırmanın kolay yolu, yumurtayı bir huni içine kırmaktır Yumurtanın beyazı huninin içinden geçerek altına tutacağını kaba akacaktır Dikkat edilmesi gereken nokta ise yumurtanın taze olmasıdır Bayat yumurta olması durumunda sarısı patlayabilir

--- Sonraki mesaj ---

Mutfak İşlerini Kısa Zamanda Bitirmenin Yolları

Mutfakta çalışmaktan zevk alıyor ve orada olmak sizi mutlu kılıyorsa , bu zamanı pratik bilgilerle daha da eğlenceli bir hale getirebilirsiniz

Kavanozları Açarken

Cam kavanozların kapaklarını açmakta zorlandığınızda, kavanozun altına sert bir şekilde vurmayı deneyin Daha kolay açıldığını göreceksiniz

Bayatlamış Ekmek

Bayatlamış ekmeğiniz var ve sizin o an değerlendirecek yeriniz veya fikriniz yoksa ekmeği mutfak robotunda çekip galeta unu haline getirin Dondurucuya koyun ve istediğiniz zaman kullanın

Taze Ekmek Keserken

Taze ekmek keserken parçalanır Eğer ekmeği daha düzgün ve kolay kesmek isterseniz, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin ve zaman kaybetmeden kurulayıp ekmeği dilimleyin Bu işlemi ne kadar sıklıkla yaparsanız başarı şansınız o kadar artar

Açılmayan Kavanoz Kapakları

Açmayı başaramadığınız kavanoz kapaklarını, kavanozun kapak kısmını sıcak suya batırıp biraz bekleyerek, bir bez yardımıyla kolayca açın

Kararan Meyveler

Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmasından şikayetçiyseniz, kararmalarını önlemek için limonla ovmayı deneyin

Pörsümüş Domatesler

Uzun süre bekleyen domatesler zamanla su kaybına uğrayarak pörsür ve güzel görünümünü kaybeder Bu domatesleri tuzlu su dolu bir kabın içine koyarak yarım saat kadar buzdolabında bekletirseniz, eski güzel görünümlerine tekrar kavuşacaklardır

Patates Soyarken

Patatesleri daha kolay soymak istiyorsanız, soymadan önce 10 dakika sıcak suda bekletin

Başka bir yöntem olarak da bulaşık teli kullanabilirsiniz Patatesleri soyarken üzerini bulaşık teli yardımıyla ovuşturun Kolayca soyulduğunu göreceksiniz

Jöleyi Kalıbından Çıkarmak

Hazırladığınız jöleyi tek parça halinde kalıptan çıkarmak için, pişirmeden önce kalıbını soğuk suyla yıkayıp, içine bitkisel yağ sürün

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.