|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgiler, işlerinde, kolaylık, mutfak, sağlayacak |
![]() |
Mutfak İşlerinde Kolaylık Sağlayacak Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfak İşlerinde Kolaylık Sağlayacak BilgilerMutfak İşlerinde Kolaylık Sağlayacak Bilgiler PÜF NOKTALARI 1 — Yemeklerin pişme süresi, kaynamaya başladıktan sonra hesap edilmelidir ![]() 2 — En iyi yemek, dibi kalın ve düz olan tencerede pişer ![]() 3 — Yemeklerin yanmaması için tencere vakit vakit oynatılmalıdır ![]() 4 — Domatesler, yemeğe konmadan önce kaynar suya batırılıp çıkarılmalı, sonra kabukları soyulmalı ve çekirdekleri çıkarılmalıdır ![]() 5 - Soğanları soyarken gözlerin yanmaması için soğanlara sirke serpilir ![]() 6 — Yemeklerde fazla salça kullanılmamalıdır ![]() 7 — Limon, börek hamurlarına unu çürütmek için konur ![]() 8 — Hamurlar dinlendirilirken üzerine nemli bez örtülürse kabuk tutmaz ![]() 9 — Unla yapılan tatlılara az tuz konursa tadı artar ![]() 10 — Bonfilenin baş tarafından külbastı, ortasından bonfile, kuyruk bölümünden ise fileminyon olur ![]() 11 — Koyunla kuzu eti, üzerine biberiye otu serpilir, kemik uçlarına birer parça sarımsak sürülür ve az rafine yağla fırında kızartılırsa tadı daha güzel olur ![]() 12 — Kebaplık etlerin daha lezzetli olması İçin bunları bir kahve fincanı soğan suyu, bir kahve fincanı zeytinyağı ve bir kahve fincanı süt karışımıyle ovup 10-12 saat buz dolabında bekletmek, sonra pişirmek gerekir ![]() 13 — Balıklar bir baş soğan, 1 demet maydanoz, 2 defne yaprağı, ince doğranmış yarım limon karışımıyle ovulur veya bu karışım üzerine serpildikten onbeş dakika sonra pişirilirse çok lezzetli olur ![]() 14 — Balıklar biraya batırıldıktan sonra kızartılırsa çok kıtırlı ve lezzetli olur ![]() 15 — Kalamar süte batırılırsa daha yumuşak olur ![]() 16 — Yumurtalar alüminyum kapta çırpılırsa siyahlaşır ![]() ![]() 17 — Galeta tozu hafif bir koku yaptığından mümkün olduğu kadar galeta tozu kullanmaktan kaçınılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18 — Dışarıdan satın alınan yumurtalardan bazıları bozuk olabilir ![]() ![]() ![]() 19 — Yumurta akının sarısından kolayca ayrılması İçin, küçük bir kaba kırılmış olan yumurta bir kabın içine oturtulmuş ince delikli bir süzgece boşaltılır ![]() ![]() ![]() PRATİK BİLGİLER Patates genellikle rejim yapanların tercih ettiği bir besindir ![]() ![]() ![]() Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz ![]() Eğer, uzun süre kullanmak için, fazlaca aldınızsa, zamanla bunların kabuğunda beliren göz göz tomurcuklan tırnağınızla kazıyarak almanız gerekir ![]() ![]() Küçük doğrayacak olursanız, çabuk pişmelerini sağlayacağınız gibi, tadı da daha güzel olur yemeğin ve bunlardan da önemlisi, sebzenin vitamin kaybı önlenir ![]() Çalı fasulyeyi kenarlarını incecik kestikten sonra uzunluğuna ortadan ikiye kesiniz ne kadar ince hazırlanırsa o oranda lezzetli ve görünüşü güzel olur ![]() Evde fazla miktarda domatesiniz varsa şayet, onları serin, karanlık ve rutubetsiz bir yere koyacak olursanız, 14 gün bozulmadan dayanır ![]() Sebzeler pişirileceği zaman kabuklan çok ince soyulmalıdır ![]() ![]() ![]() Bir limonun yarısı kaldığı zaman, az sirke bulunan küçük bir tabağa, kesilmiş tarafını koyacak olursanız kuruyup buruşmayacaktır ![]() Limon sert ise, kesmeden önce bir iki dakika suya batırınız, daha sulu olur ![]() Lahana pişirirken fena bir koku çıktığını bilirsiniz ![]() ![]() ![]() Püf Noktaları Börek, kurabiye, poğaça gibi evde kendi yaptığınız ürünleri pişirmeden plastik bir kutu, alüminyum folyo ya da buzdolabı poşetinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz ![]() Pişireceğiniz sütün taşmaması için, sütü kaynatacağınız tencerenin dibine çok az su koymanız yeterlidir Mantınızı tamamen pişirdikten sonra içine katacağınız bir miktar soğuk su, mantının erimiş ve yapışmış görüntü taşımasını önler, daha diri bir görünüm katar ![]() Sarımsakların kabuklarını kolayca soymak için, kabuklarıyla beraber 20 dakika kadar sıcak suda bekletin ![]() Son anda yemeğe gelecek misafirinize pirinç pilavı yapacak zamanınız yoksa dert etmeyin ![]() ![]() Yemek yaparken tuzunu, soğanı kavururken koyarsanız hem soğanlar çok çabuk pembeleşir hem de yemeğinizin lezzeti artar ![]() Buzdolabında gereğinden fazla kalarak pörsüyen yeşillikleri diriltmenin yolu yıkadıktan sonra 10-15 dakika kadar limonlu suda bekletmekten geçiyor ![]() Yazın ucuz ve lezzetliyken aldığınız domateslerin bir kısmını, daha sonra yemeklerinizde kullanmak üzere derin dondurucuda saklayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Aklınızda Bulunsun! • Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz ![]() • Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine baş aşağı yerleştirin ![]() • Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır ![]() ![]() ![]() • Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır ![]() • Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz ![]() ![]() ![]() • Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz ![]() • Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine 2-3 diş sarımsak koyun ![]() • Sucukları serin bir yere asmak yetmez ![]() ![]() ![]() • Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin ![]() • Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun ![]() ![]() • Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin ![]() ![]() • Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin ![]() • Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmalarını önlemek için limonla ovun ![]() • Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde ve buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir ![]() • Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin ![]() Püf noktaları • İri parçalar için kocaman, geniş, ince parçalar için iki saplı bir bıçaktan yararlanın ![]() • Fazla miktarda yeşilliği mikserde kıyabilirsiniz ![]() • Tere ve soğancık kesmek için mutfak makası idealdir ![]() ![]() • Yeşilliğin tazeliğini korumak için saplarından su dolu bir kavanoza sokun buzdolabında saklayın ![]() • Kıyılmış ve anında kullanmayacağınız yeşilliği bir kutunun içinde, buzdolabın sebze bölümünde maksimum 2-3 gün saklayabilirsiniz ![]() Püf Noktaları • Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler ![]() ![]() ![]() • Evinizde mayonez yaparken zeytinyağı yerine susam yağı kullanın ![]() ![]() • Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz ![]() • Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin ![]() • Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz veya iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin ![]() ![]() • Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun ![]() • Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır ![]() • Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır ![]() • Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin ![]() • Bayat ekmekleri değerlendirmek için, ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın ![]() ![]() ![]() • Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun ![]() • Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz ![]() Hayatınızı kolaylaştıracak püfler Yemeğin yağını fazla kaçırırsanız: Yağı fazla olan yemeğin üzerine iki dilim bayat ekmek koyarak kapağını kapatın ki buharıyla birlikte yağını da çeksin ![]() ![]() Yemeğin tuzu fazla kaçtıysa: Pişirirken yemeğinizin tuzunun fazla olduğunu düşünürseniz içine soyulmuş patates koyabilirsiniz ![]() Maydanozu naylon kutuya atın: Çarşıdan, pazardan aldığınız maydanozlarınızı, dereotunuzu uzun zaman dolabınızda bozulmadan, sararmadan saklamanın yolunu biliyor musunuz? Bunun için maydanoz ve dereotunu önce güzelce yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() Ete yapışan kağıt: Buzluktan çıkarılan kıyma, genellikle kağıdına yapışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabaklardaki çatlaklar: Yemek takımınızdaki tabaklarda oluşan küçük çatlaklar nedeniyle kırılmalarından ve takımın bozulmasından korkuyorsanız; tabağı bir tencereye koyun ve ağzına kadar süt ile doldurun ![]() ![]() ![]() ![]() Tavuğun lezzeti: Yapacağınız tavuk yemeğini daha lezzetli kılmak mümkün ![]() ![]() ![]() Kuruyan Kahveler: Türk kahvesini, tazeliğini ve kokusunu kaybetmemesi için paketi kavanoza boşalttıktan sonra içine 2-3 tane kesme şeker atın ![]() ![]() Bisküvilerin tazeliği için: Bisküvi kutusuna koyacağınız 1-2 adet kesme şeker, onların tazeliğini sürekli tutacaktır ![]() Mayonez yaparken: Mayonez yaparken başarısızlığa uğramamak için, yağ ve yumurtanın aynı ısıda, oda sıcaklığında olması gerekir ![]() Kek yaparken: Kullanacağımız yumurtalar oda sıcaklığında olmalıdır ![]() Sarımsak soymak artık kolay: Sarımsakları ılık suda bekletip iki parmağınızla şöyle bir sıkarsanız çok kolay bir şekilde kabuklar çıkar ![]() Lezzetli beşamel: Beşamelinizin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız, sütün içine soğanı doğrayıp, soğanın tadını alana kadar bekletin ![]() Soğan lezzeti için: Soğanın daha lezzetli olmasını istiyorsanız, kavururken içine biraz şeker atıverin ![]() Yemek pişirirken: Yemekleri pişirirken hemen tuzunu ve şekerini katmayın ![]() ![]() Patates püresi için: Patates püresini yaparken daha lezzetli olmasını istiyorsanız, içine süt de katabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Topaklaşan tart hamuru: Tart hamurunu karıştırırken topaklanmasını önlemek için içine bir yumurta sarısı ilave edin ![]() ![]() ![]() Yumurtayı kırarken: Yumurtanın sarısını akından ayırmanın kolay yolu, yumurtayı bir huni içine kırmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() --- Sonraki mesaj --- Mutfak İşlerini Kısa Zamanda Bitirmenin Yolları Mutfakta çalışmaktan zevk alıyor ve orada olmak sizi mutlu kılıyorsa , bu zamanı pratik bilgilerle daha da eğlenceli bir hale getirebilirsiniz ![]() ![]() Kavanozları Açarken Cam kavanozların kapaklarını açmakta zorlandığınızda, kavanozun altına sert bir şekilde vurmayı deneyin ![]() ![]() Bayatlamış Ekmek Bayatlamış ekmeğiniz var ve sizin o an değerlendirecek yeriniz veya fikriniz yoksa ekmeği mutfak robotunda çekip galeta unu haline getirin ![]() ![]() Taze Ekmek Keserken Taze ekmek keserken parçalanır ![]() ![]() ![]() Açılmayan Kavanoz Kapakları Açmayı başaramadığınız kavanoz kapaklarını, kavanozun kapak kısmını sıcak suya batırıp biraz bekleyerek, bir bez yardımıyla kolayca açın ![]() Kararan Meyveler Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmasından şikayetçiyseniz, kararmalarını önlemek için limonla ovmayı deneyin ![]() Pörsümüş Domatesler Uzun süre bekleyen domatesler zamanla su kaybına uğrayarak pörsür ve güzel görünümünü kaybeder ![]() ![]() Patates Soyarken Patatesleri daha kolay soymak istiyorsanız, soymadan önce 10 dakika sıcak suda bekletin ![]() Başka bir yöntem olarak da bulaşık teli kullanabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Jöleyi Kalıbından Çıkarmak Hazırladığınız jöleyi tek parça halinde kalıptan çıkarmak için, pişirmeden önce kalıbını soğuk suyla yıkayıp, içine bitkisel yağ sürün ![]() |
![]() |
![]() |
|