Zeytinli Ekmek-2 |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinli Ekmek-2350 gr ekmek unu 200 gr tam buğday unu ya da kepekli un 300 ml ılık su 75 ml sızma zeytinyağı 100 gr zeytin (çekirdeği çıkarılmış ve küçük kesilmiş) 12 gr taze maya 10 gr tuz (zeytin tuzluysa tuz miktarını azaltın) İsteğe göre 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber veya kekik Zeytinli ekmek: Mayayı oda sıcaklığındaki suyun yarısı ile eritin Un, tuz, kırmızı pul biber veya kekiği kuru ve geniş bir zemine küçük bir tepecik halinde aktarın Tepenin ortasını havuz gibi yapın ve mayalı sıvıyı ortasına dökün Ortadan dışarı hareketlerle iyice karıştırın Kalan suyu ve zeytinyağını ekleyin ve yoğurmaya devam edin Hamur elinize yapışırsa ellerinizi unlayarak yoğurmaya devam edin Sonuçta nemli bir hamur elde edeceksiniz Hamuru oval şekillendirin ve üzerine biraz un serpiştirdikten sonra derin bir kaba alın Üzerini streç filmle sıkıca kapatın Nemli, normal ısıda ve hava akımı olmayan bir yerde yaklaşık 1-15 saat kabarmaya bırakın Hamur yeteri kadar kabarınca önce hızlı ve kuvvetli yumruk darbeleriyle 1 dakika kadar yoğurarak hamurun içindeki havayı alın Hamuru 2-3 dakika kadar yoğurun ve elinizle unladığınız tezgahta yayın Zeytinlerin yarısını orta kısma serpiştirin Bohça şeklinde dört bir taraftan hamuru katlayın ve elinizle hamuru tekrar yayın Kalan zeytinleri orta kısma serin Yine bohça gibi katlayın veya uzun bir rulo ya da yuvarlak bir somun yapın Dilediğiniz şekli verdikten sonra tekrar dinlenmeye bırakın Hamurunuz hacim olarak bir kat yükselmişse fırına girmeye hazır demektir Önceden ısıtılmış 220 derecede fırına ekmeğinizi yerleştirmeden önce bıçakla üzerini hafifçe çentikleyin 30 dakika pişirin Pişen ekmeği dışarı çıkardıktan sonra en az 45 dakika alt kısmı hava alacak şekilde dinlendirin Servis yapın “Hamur yoğurma işlemini eğer mixer’de yapacaksanız tüm malzemeleri ve suda erittiğiniz mayayı birlikte karıştırın” “Bazı un çeşitleri daha çok su isteyebilir Hamur yoğurma işlemi elde 15 dakika, mixer’de 10 dakikadır” |
|