07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Asma Yaprağında Limon Soslu Mezgit...

Malzemeler:
- 1 adet mezgit fileto
- 100 gr asma yaprağı (9-10 adet)
- 1/2 kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet limon dilimi
- 1 adet domates dilimi
- 1-2 dal dereotu
- 1 adet defne yaprağı
Sosu için: - 100 gr krema
- 2 yemek kaşığı tereyağı (yaklaşık 50 gr )
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- tuz ve karabiber
Yapılışı: Sıcak suda bir miktar bekletilen asma yaprakları yanyana iki, alt alta üç sıra olmak üzere yaklaşık bir kare oluşturacak şekilde aralarında hiç boşluk bırakmadan dizilir
Yaprağın ortasına, önce yarım ay şeklinde doğranmış 5-6 dilim kuru soğan, yine yarım ay şeklinde dilimlenmiş domates, ince ince doğranmış sarımsak, 1-2 defne yaprağı ve onun üzerine de 1 dilim limon konulur
Mezgit fileto, derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra 15 dakika kadar normal su içerisinde (asla sıcak su içerisinde buzu çözdürülmez) bekletildikten sonra 1 dakika kadar tavada arkalı-önlü hafifçe kızartılarak diğer malzemelerin üzerine yerleştirilir (Malzemeleri yerleştirirken kule gibi üstüste koymaktan ziyade, yaprağı kapatırken kare oluşturacak şekilde oturaklı yerleştirin )
Dereotunu da yerleştirdikten sonra üzerine bıçağın ucu ile küçük bir tereyağı parçası, tuz ve karabiber ilave edip, yapraklar açılmayacak şekilde, karşılıklı kenarları birbiri üzerine kapatılır Katlanan kısımlar alt tarafta kalacak şekilde dikkatlice alınarak kısık ateşte arkalı-önlü 10-15 dakika kadar kızartılır (Aslında şefimizin tavsiyesi mezgitleri bu aşamadan sonra düdüklü tencerede, buharda pişirme aparatı ile, düdüğü çıktıktan sonra 5 dakika pişirme idi Biz 9 kişi olduğumuz için bu tarz pişirmeye yeterli aparat ve zaman yoktu Ya da tercihinize göre fırında da pişirebilirsiniz, o zaman da 30 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacaktır )
Mezgitler pişerken, limon sosu hazırlamak üzere krema küçük bir tencereye konularak kaynatılır Kaynadıktan sonra ocaktan alınarak içerisine terayağı ilave edilerek sürekli karıştırmak sureti ile erimesi sağlanır (Bu işlem kesinlikle krema ocaktan aldıktan sonra yapılması gerekir, aksi halde tereyağı kesilerek kremanın üzererinde yağ tortusu halinde birikir
Yağ eridikten sonra içine limon suyu eklenince sos hazırlanmış olur Pişmiş mezgitler servis tabağına alınarak, bıçak ile uzunlamasına kesilerek açılır ve üzerine hazırlanan limon sosundan 1-2 yemek kaşığı ilave edilir Böyle bir güzellik karşısında afiyet olsundan başka ne denir…
|
|
|