Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
isveç, kahvaltısı

İsveç Kahvaltısı

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsveç Kahvaltısı



Sahrap SOYSAL
sahrababla@e-kolaynet


Belki de İsveçliler soğuk iklimde yaşadıkları için çok sıkı bir kahvaltıyla güne başlıyorlar

Soğuk havanın enerji veren yiyeceklere ihtiyaç hissettirdiğini söylüyorlar Özellikle tahıllı dedikleri, arpa, buğday, yulaf ve çavdar karışık ekmekleri sofralarından eksik olmuyor "Müsli" dedikleri yulaflı karışımlar ise sofralarının demirbaşı

Sütle karıştırdıkları mısır gevreği ya da müslinin içine; keten tohumu, kabak ve ay çekirdeği içi, kurutulmuş muz, elma, kivi dilimleri, kuru çekirdeksiz üzümün yanı sıra kayısı da eklemeyi ihmal etmiyorlar Hatta bizim iç kabuğu soyulmuş Trabzon, Rize fındıklarını da bolca atıştırıyorlar Ben her sabah kuru kayısı yediğim, fındık ve cevize de bayıldığım için İsveç usulü kahvaltının tam bana göre olduğunu fark ettim

Peynir konusunda ise hiçbir ülkenin bizim Edirne, Enez beyaz peynirleriyle yarışamayacağını söylemeliyim Ama tatlı süzme yoğurdu ya da bizim taze kaymağımız kıvamındaki koyu kıvamlı taze kremalarına imrendiğimi de itiraf etmeliyim Ne dersiniz, biz de kahvaltıya Malatya kayısısı, İzmir üzümü, Gümüşhane cevizi eklesek mi?


Fırında hazır yufka mantısı
6 kişilik

Hazırlama süresi
25 dakika

Pişirme süresi
25 dakika

Malzeme listesi
2 adet hazır yufka
1 su bardağı yoğurt
6 yemek kaşığı zeytinyağı

İç harcı için;
250 gr yağsız kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sos için;
3-4 su bardağı et suyu
2 su bardağı sarmısaklı yoğurt
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

YAPILIŞI: Yoğurt ve zeytinyağını derin bir kaba aktarıp çatalla iyice çırpın Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi başka bir kapta karıştırıp, iyice yoğurun Diğer taraftan, yufkalardan birini tezgaha serip hazırladığınız yoğurtlu harcın yarısını fırça yardımıyla ya da elinizle yufkanın her tarafına sürün Diğer yufkayla üzerini kapatıp kalan yoğurtlu harcı sürdükten sonra, yufkaları 5x5 cm ölçülerinde karelere ayırın Hazırladığınız kıymalı harçtan vişne büyüklüğünde parçalar koparıp karelerin tam ortasına yerleştirin Karelerin dört köşesini ortada birleştirin Hazırladığınız mantıları, kenarları yüksek, orta boy yağlanmış bir fırın kabına, birbirlerine değecek şekilde yan yana dizin 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın Sıcak haldeki et suyunu mantının üzerine gezdirip sarmısaklı yoğurdu ilave edin Margarini küçük bir tavada eritip üzerine kırmızı biberi ekledikten sonra, 1-2 dakika pişirin Hazırladığınız sosu yoğurtlu mantının üzerinde gezdirin Sıcak veya ılık olarak servise sunun


Çocuklarımın kakaolu pastası
10 kişilik

Hazırlama süresi
15 dakika

Pişirme süresi
45 dakika

Malzeme listesi
4 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
2 su bardağı tozşeker
á 1 su bardağı eritilmiş-ılıtılmış margarin
2 su bardağı un
4 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi

YAPILIŞI: Öncelikle, oda sıcaklığındaki yumurtaları tozşekerle birlikte derin bir kaba aktarın Mikserle 3-4 dakika çırpıp üzerine eritilmiş-ılıtılmış margarini ekleyip 4-5 dakika daha çırpın Diğer taraftan, un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu başka bir derin kapta karıştırın Şimdi de bu unlu karışımı yumurtalı kabın içine aktarıp, tüm malzemeler birbirleriyle özleşene kadar karıştırın Son olarak, iri çekilmiş ceviz içini de ilave edip harmanlayın Boza kıvamındaki kek hamurunu 30-35 çapında yağlanmış bir fırın kalıbına aktarın 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip, çıkarın Kek soğuduktan sonra dilimleyip servise sunun


HÜRRİYET

Alıntı Yaparak Cevapla

İsveç Kahvaltısı

Eski 07-16-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsveç Kahvaltısı



Bundan bir kac sene once, isvece kultur degisimine gonderilmistim Bir kere bizden daha az yediklerini ve daha iyi yasadiklarini soyleyebilirim Yukardaki yazida isvec kahvaltisi basligi oldugu halde bu konuda bir bilgi olmadigi icin yazma geregi duydum

---

Klasik Bir Isvec Kahvaltisi
Bir kac dilim bugday, kepek veya tam tahilli ekmek (beyaz ekmek asla yok)
Bu ekmeklerin uzerine surmek icin, inanilmaz koyu kivamli ve lezzetli tereyagi
Yine bu ekmeklerin uzerine koymak icin, muhtelif kasar tarzi peynirler (Herkes peynir bicagi ile kendine zar gibi bir dilim kesecek, hazir dilimli degil)
2-3 Cesit salam, jambon
Misir gevregi ve sut
1 Kase meyveli yogurt (orada meyveli yogurtlar bizimkiler gibi degil, sut kutusuna benzer kutularda litrelik satiliyor)
Sekersiz cay veya kahve

---

Bu kahvalti hem her yerde yapilabilir, hem cogu malzemesi her yerde bulunabilir Isteyen, bir dilim ekmek uzerine, tereyagi, ince bir dilim kasar peyniri, jambon koyup bunu mikrodalga firinda yuksek ayarda 30saniye eritebilirler, hem cok doyurucu hem cok lezzetli bir sabah kahvaltiniz olmus olur

Isvecliler saglikli yasamayi cok iyi biliyorlar, Mc Donald's da bile, menulerde, kizarmis patates yerine havuc secenegi vardi O kadar diyeyim

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.